Draai voor klassieke weergave

Zo verwijder je de meest hardnekkige vlekken uit je kledingstukken

Een vetvlek in een zijden blouse of een rode wijnvlek op een witte broek? Of heb je per ongeluk saus gemorst op je nieuwe t-shirt? Vlekken in kleding zijn boosdoeners in vele huishoudens. Hoe verwijder je verschillende soorten vlekken uit je kleding? We geven grootmoeders tips om hardnekkige vlekken uit kleding te halen.

Deze huishoudelijke middeltjes uit grootmoederstijd helpen bij het verwijderen van vlekken uit kleding:

1. Rode wijnvlek op je kleding

Een wijnglas omstoten of laten vallen, het gebeurt op de gezelligste borrels. Bij witte wijn heb je er nog niet zoveel last van. Het ziet eruit als een watervlek; het ruikt alleen sterker. Bij rode wijn daarentegen ben je verder van huis. Tenminste, tot nu.

Behandeling: als je er namelijk direct witte wijn overheen giet, trekt de rode wijn uit het kledingstuk. En ook zout en glasreiniger helpen om de vlek te verwijderen. Je kunt het kledingstuk even laten weken in de witte wijn, zout of glasreiniger, of hem - na het behandelen van de vlek - meteen in de wasmachine gooien. 

2. Zweetvlek: gele vlekken in je t-shirt

De één heeft er eerder last van dan de ander: zweetvlekken. In witte en lichte kledingstukken een ramp, want voor je het weet zorgt het voor hardnekkige gele vlekken. Wat nu? Grootmoeder zou de huishoudelijke snufjes erbij halen. Met glansspoelmiddel, azijn of een vaatwastablet - voorafgaand aan een wasprogramma - kom je al een heel eind.

Behandeling: bedek de vlek met glansspoelmiddel of azijn, of stop een vaatwastablet in je wasmachine. Als je vervolgens een normaal wasprogramma draait, worden de gele zweetvlekken verwijderd. 

3. Vetvlek: dat zijn de hardnekkigste

De vervelendste vlekken ontstaan bij het koken of eten, vetvlekken. Sla je keukenkastjes open en ga op zoek naar afwasmiddel, talkpoeder of citroensap en zout.

Behandeling: smeer een flinke scheut afwasmiddel op de vetvlek en laat het intrekken. Maak de vlek nat en bedek hem met talkpoeder voor je het kledingstuk de wasmachine in doet. Het helpt ook om citroensap en een grote hoeveelheid zout op de vlek in te laten trekken.

Een andere optie is om een specifieke vlekverwijderaar te proberen. Tegenwoordig kunnen deze wondermiddeltjes van alles oplossen. 

4. Bloedvlek: zorg dat je er snel bij bent

Bloedvlekken uit kleding verwijderen hoeft niet lastig te zijn, zolang je er maar snel bij bent.

Behandeling: een verse bloedvlek kun je direct verwijderen door het kledingstuk een nacht in koud water te laten weken. Daarna laat je hem meedraaien met een wasje in de wastrommel, en je zult zien dat de bloedvlek loslaat.

Heb je de vlek niet opgemerkt en is het al opgedroogd? Strooi dan wat zout bij het emmertje met koud water en herhaal hetzelfde.

Kledingvlekken_verwijderen_grootmoederstips

5. Rode saus vlek: wat een ramp

Geknoeid met spaghetti bolognese, of een tosti met rode curry of ketchup? Gegarandeerd dat er een rode saus vlek op je shirt is gekomen.

Behandeling: wat je nu het beste kunt doen is ossengalzeep, biotex of afwasmiddel op de vlek smeren en laten intrekken. Of het shirt een nacht laten weken in een emmer water. Volgens grootmoeders werkt het ook om tandpasta op een rode saus vlek te smeren en in te laten trekken. Stop het shirt daarna in de wastrommel voor een normale wasbeurt.

6. Tandpastavlek kun je weg strijken

Hoewel tandpasta een oplossing kan zijn voor rode wijnvlekken, kan het zelf ook vlekken veroorzaken. Net op het moment dat je naar je werk wil gaan, of je klaarmaakt voor een gelegenheid, drupt er wat tandpasta op je gladgestreken blouse. Wat nu?

Behandeling: hopelijk heb je de strijkplank nog niet opgeruimd, want een tandpastavlek kun je weg strijken. Zet de strijkbout aan en strijk over de vlek heen. Daarnaast helpt het om de blouse te laten weken in een emmer met lauwwarm water. Niet de beste optie, aangezien je hem nu niet meteen kunt dragen.

Mocht de tandpastavlek verouderd zijn, is groene zeep een oplossing. Dep de groene zeep op de vlek en wrijf het daarna voorzichtig in. Vergeet de blouse daarna niet te wassen.

7. Theevlek op je nieuwe kledingstuk

Lekker een moment voor jezelf met een kopje thee. De kat geeft je een kopje tegen je arm of even niet alert en je hebt een theevlek op je nieuwe kledingstuk: wat nu?

Behandeling: geen zorgen, spoel de vlek af met warm water en drup citroensap op de vlek. Laat het vijf minuten intrekken en spoel de vlek opnieuw af met warm water. Stop het kledingstuk in de wasmachine en was het volgens het wasvoorschrift.

Let op: dit kan niet bij bonte was, omdat het dan verbleekt. Ga in dat geval voor de ossengalzeep en bestrijk de vlek met de zeep. Wrijf de zeep in en was het kledingstuk niet hoger dan 40 graden. 

Nog meer mogelijke vlekken in je kleding

Balpenvlek: dep met een doekje wat wasbenzine op de inktvlek. Doe hem daarna zonder andere kledingstukken in de was en draai een normaal wasprogramma.

Fruitvlek: behandel de vlek met wat citroensap en was het kledingstuk volgens de wasvoorschriften. Als de vlek na het wassen nog niet weg is, leg het kledingstuk dan in een bak met karnemelk en een scheutje citroensap. Laat het een paar uur weken, spoel daarna uit met koud water, spoel nogmaals uit met warm water en was op het normale wasprogramma.

Grasvlek: groene grasvlekken in kleding kun je insmeren met groene zeep uit een pot. De kleding vervolgens wassen in de wasmachine en het is weer helemaal schoon.

Nagellak: gebruik geen nagellakremover, maar giet wat spiritus op een watje en dep op de vlek totdat de vlek verdwenen is.

Spinazievlek: snijd een aardappel doormidden en wrijf met het snijvlak van de aardappel over de vlek heen. Spoel hierna het kledingstuk uit met warm water en zeep.

Heb je na al die wasjes last van een stinkende wasmachine? Dit is wat je kunt doen tegen een wasmachine die stinkt. En met deze kledingstoffen heb je het minst last van zweetvlekken.

Bron: Suusmaaktschoon 
Auteur: Anouk Bruel