Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

In welke stof zweet je het meest of juist het minst? Viscose of linnen?

Zweetplekken. De een heeft er meer last van dan de ander. Maar hoe hard je zweet heeft ook te maken met wat voor soort kleding je draagt. Nu het steeds warmer wordt, geven we een aantal tips. Deze kledingstukken dragen bij aan minder zweten.

In welke kledingstoffen zweet je het meest en in welke het minst?

Minder zweten: deze kleding kun je dragen

Katoen en linnen zijn de zogeheten ademende stoffen. Zelfs op de meest benauwde dagen kan er bij deze stoffen lucht doorheen waaien, waardoor het minder broeierig aanvoelt en je minder zweet. Een echte aanrader voor je garderobe tijdens warme dagen. Daarnaast kun je gerust kleding van zijde en een lichte wolsoort (zoals merinowol) dragen zonder last te hebben van enorme zweetplekken. Hoewel wol klinkt als een stof die je liever ’s winters draagt, is licht wol vochtregulerend. Hierdoor is het net zo aangenaam om in de zomer te dragen. Of kijk eens naar bamboe kleding. Dit is een duurzame textielsoort die vocht snel opneemt, maar het niet zichtbaar maakt zoals andere soorten stoffen.

Minder zweten: deze kleding kun je beter niét dragen

Om minder te zweten kun je kleding van kunststoffen zoals; polyester en viscose beter niet dragen. Deze stoffen laten vrijwel géén lucht door, waardoor het onder je kleding binnen enkele seconden oploopt in temperatuur. Daarnaast denken de meesten dat lichte kledingstukken de beste optie zijn op warme dagen. Als je veel last hebt van zweet, is dat echter niet het geval. Witte en andere lichte kledingstukken weerkaatsen niet alleen zonlicht, ze houden ook lichaamswarmte vast.

Tip: Het advies is daarom om eerder naar het model van kledingstukken te kijken dan naar de kleur. Ga bijvoorbeeld voor een wijde blouse die niet te strak onder je oksels zit. Voor sporters is het overigens wel prettig om stoffen te dragen die vocht naar buiten laten. In dat geval is het ook niet erg als het zichtbaar is. Vaak wordt sportkleding van polyester aangeraden.

Zweetplekken camoufleren

Naast zweetplekken voorkomen kun je zweetplekken ook camoufleren. Bijvoorbeeld door een printje te dragen. Bij kledingstukken met een opvallende print zal een ronde vlek onder je oksel in het niet vallen. Of losse shirts met lage armgaten, waar zweetoksels niet eens een kans krijgen om zich te nestelen. Mannen die een nette blouse willen dragen, kunnen er een dun T-shirt onder dragen om te voorkomen dat de zweetplek direct zichtbaar is in de blouse. Draag geen hoofddeksels of jasjes als dat onnodig is. Hierdoor wordt je lichaam snel warm, en zal het zich willen verspreiden in de vorm van zweet. 

Nu de zweetplekken niet meer zichtbaar zijn, hoef je alleen nog van de geur af. Lees hier wat je kunt doen tegen een zweetgeur.

Bronnen: Elle, Flair 
Auteur: Anouk Bruel