Ga naar de inhoud

Door deze kapsels lijk je ouder dan dat je bent: 10 haartips

Update:
Kapsels waardoor je ouder lijkt

Een goed verzorgd kapsel kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen en uitstraling. Het is een onderdeel van onze dagelijkse routine waar we misschien niet altijd bij stilstaan, maar het kan een aanzienlijk verschil maken in hoe we eruitzien en hoe we ons voelen.

Een ‘verkeerd’ kapsel kan je zelfs tot wel 10 jaar ouder doen lijken dan je werkelijk bent. In dit artikel delen we 10 waardevolle tips om ervoor te zorgen dat je er jong en levendig uitziet, ongeacht je leeftijd.

1. Verberg dunner wordend haar met deze haartips

Naarmate je ouder wordt, wordt het haar dunner. Dit komt doordat we vanaf ons 25ste steeds minder collageen aanmaken, een belangrijke bouwstof voor onder andere de botten, spieren, huid en dus ook je haar. Je kunt de hoeveelheid collageen in je lichaam verhogen door bijvoorbeeld een supplement collageen te slikken. Zo wordt het haar minder snel dun. Soms is dunner wordend haar niet te voorkomen, bijvoorbeeld door stress en ziekte.

Je kunt door het juiste kleurgebruik wel zorgen dat het minder opvalt. Het dunner wordende haar wordt namelijk zichtbaarder wanneer je een donkere haarkleur hebt tegenover een lichtere hoofdhuid. Bovendien legt de donkere kleur een schaduw op je gezicht, waardoor eventuele rimpels dieper lijken. Als je je haar verft, kun je het daarom beter 2 of 3 tinten lichter verven dan donkerder. 

Top 5 perfecte haarstijlen bij dunner wordend haar – haartips

  1. Een bob 
  2. Een lob (een lange bob)
  3. Een A-lijn (voorkant langer dan de achterkant)
  4. Een pony 
  5. Een diepe scheiding

2. Zorg voor voldoende contrast en ga voor warme tinten

Een te lichte haarkleur kan ervoor zorgen dat je er bleek en ouder uitziet, vooral als deze overeenkomt met je huidskleur. Warme tinten geven de kracht om je een jeugdigere uitstraling te geven. Denk aan tinten zoals chocoladebruin, vooral als je van nature een koele of donkerbruine haarkleur hebt. Heb je van jezelf bijvoorbeeld een koele of donkerbruine kleur? Ga dan eens voor een zachtere kleur zoals chocoladebruin. Warme tinten geven je namelijk een jeugdige uitstraling waardoor je direct een stuk jonger lijkt. Het toevoegen van enkele karamelkleurige lowlights (dunne streepjes) aan extreem lichtblond haar kan diepte creëren en je een gezondere uitstraling geven. Aarzel niet om advies te vragen aan je kapper als je twijfelt over de juiste kleur.

3. Een van de belangrijkste haartips: ga niet té licht

Een lichte haarkleur kan dan mooier zijn. Let er wel op dat deze kleur niet overeenkomt met de tint van je huid. In dat geval is de kans groot dat het je flets maakt, waardoor je juist ouder lijkt. Behoud wat contrast voor een gezonde gloed. Heb je bijvoorbeeld extreem lichtblond haar? Geef je coupe dan een keer diepte met karamelkleurige lowlights (dunne streepjes). Twijfel je over je kleur? Vraag je kapper om advies.

4. Niet te kort

Veel mensen zijn geneigd een kort kapsel te nemen naarmate ze ouder worden, omdat ze denken dat dit beter bij hun leeftijd past. Dit is nergens voor nodig, vooral niet wanneer het haar nog vol en gezond is. Natuurlijk kun je altijd voor een kort kapsel gaan als je dat zelf mooi vindt, maar laat je niet verplichten enkel door je leeftijd. 

Om die reden wordt een kort kapsel vaak geassocieerd met een oudere leeftijd, onterecht vinden wij. Als je je lange lokken toch zat bent, kies dan een rommelig en speels (pittig) kort kapsel. Dat zorgt nog voor een moderne uitstraling en is makkelijk te stijlen. 

Kapsel-ouder-lijken

5. Niet te lang

Maar: haar dat té lang is, kan slap naar beneden vallen wat je gezicht niet ten goede doet.  Je krijgt hierdoor een sluike look. Lang haar zonder vorm, afgemaakt met de klassieke scheiding in het midden, is dan ook 1 van de meest verouderde kapsels die je kunt nemen.

Zorg er daarom voor dat je haar niet te lang en te slap wordt. Wil je echt geen afstand doen van je lange haar? Ga dan eens voor een lange bob (ook wel een ‘lob’ genoemd). De langste laag valt tot net over je sleutelbeen. Een andere optie is een asymmetrisch kapsel, omdat het de aandacht afleidt van eventuele fijne lijntjes in je gezicht of een trendy pony.

6. Grijze lokken?

Hoewel je deze wellicht niet in het rijtje zou verwachten, mogen grijze lokken er volgens de bladen absoluut zijn. Als je voor een grijs kapsel gaat, mag je je er enorm zelfverzekerd over voelen. Zorg er wel voor dat je de kleur mooi houdt.

Grijs haar dat gelig wordt, heeft hetzelfde effect op je gezicht als gele tanden. En dat is niet veel goeds. Probeer je grijze haren daarom stralend te houden met een speciale glansshampoo en haarproducten met een uv-filter. Bijvoorbeeld door het te wassen met zilvershampoo en het eens te verven in een koele blonde tint om het verouderende effect weg te nemen.

7. Textuur toevoegen voor volume

Volume is een sleutelwoord als het gaat om een jeugdige uitstraling. Het gebruik van producten die textuur aan je haar toevoegen, zoals haarschuim of zeezout sprays, kan je haar voller laten lijken. Stijl je haar met lichte golven of krullen om extra volume te creëren. Vermijd echter overmatig glad en recht haar, omdat dit je gezicht vaak ouder kan laten lijken.

8. Overweeg lagen

Laagjes zijn een geweldige manier om beweging en dimensie aan je haar toe te voegen. Ze kunnen helpen om je gezicht te omlijsten en fijne lijntjes te verzachten. Overweeg laagjes in je kapsel voor een jeugdige en dynamische uitstraling. Bespreek de mogelijkheden met je kapper om te bepalen welk laagjeskapsel het beste bij jouw gezichtsvorm past.

9. Let op uitgroei haartips

Bij het verven van je haren is er 1 vuistregel: let op je uitgroei. Zeker bij grijze uitgroei is het van belang om het bij te houden om een jonge uitstraling te behouden. Nu is elke maand naar de kapper gaan zowel slecht voor je portemonnee als voor de gezondheid van je haar.

Daarom verkopen veel drogisterijen sprays waarmee je je uitgroei verbloemt. Let op: deze spray was je er gemakkelijk uit. Na elke douchebeurt dien je je haar opnieuw te sprayen. Kies je kleur en sprayen maar!

10. Geen moderne kapseltrends

Ben jij iemand die graag op de hoogte blijft van (haar)trends? Leuk, want dat houd je ook jong.

Het enige dat je het best niet meer kunt aannemen op latere leeftijd zijn de extreme trends. Door een extreem kapsel of een opvallende haarkleur te nemen, trek je de aandacht naar je toe. Net als wanneer je kleding draagt die eigenlijk niet bij je leeftijd past, of als je een enorme dosis make-up gebruikt. Ga op deze leeftijd liever voor tijdloos.

Deze haartrends van 2023 zijn wel aan te raden:

  • Korte kapsels: Korte kapsels, zoals pixie-cuts en korte bobs, zijn populair vanwege hun gemak in styling en hun jeugdige uitstraling.
  • Lagen: Laagjes voegen dimensie aan het haar toe en helpen fijne lijntjes rond het gezicht te verzachten.
  • Zachte krullen: Zachte, natuurlijke krullen of golven geven een lichte en jeugdige uitstraling aan het haar.
  • De Lange Bob (Lob): Een lange bob is een veelzijdige optie voor vrouwen van alle leeftijden en biedt de mogelijkheid tot verschillende stijlen.
  • Zijwaartse scheiding: Een zijwaartse scheiding creëert een klassieke en elegante look die het gezicht mooi inlijst.
  • Pony’s: Lange pony’s helpen om voorhoofdsrimpels te verbergen en geven een jeugdige uitstraling aan het gezicht.
  • Natuurlijke textuur: Het accentueren van de natuurlijke textuur van het haar met minimale styling biedt een moeiteloze en jeugdige uitstraling.
  • Kleuraccenten: Het toevoegen van subtiele kleuraccenten, zoals highlights of lowlights, geeft diepte en dimensie geven aan het haar.
  • Romantische Updo’s: Voor speciale gelegenheden zijn romantische updo’s (opsteekkapsels) zoals chignons of opgestoken vlechten een elegante keuze.

Video 3x eenvoudig je haar opsteken

@vanherreweghetani Drie leuke en snelle up do’s met speld(en) 🌸 #hairgoals #diy #opsteekkapsel #haarstyling #vlaamsetiktok #belgie #hairupdo #tutorial ♬ Western music, bright and shining EDM loop 3(1320077) – Leano

Meer over: