Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Beginnende kaalheid verbergen, hoe doe je dat?

Mannen zullen er vroeg of laat aan moeten geloven: kaalheid. Maar liefst tachtig procent van de mannen krijgt er namelijk mee te maken. Wat is het juiste moment om geheel kaal te gaan? En welke tips zijn er om je kaalheid te verbergen als je er absoluut nog niet aan moet denken? We zetten het op een rijtje.

Waarom worden mannen kaal?

Een normale haargroei bestaat uit een cyclus met een groeifase, gevolgd door een rustfase. Deze groeifase wordt bij mannen op een bepaalde leeftijd steeds korter, terwijl de rustfase langer wordt. Ook worden de haarzakjes kleiner, waardoor het haar korter wordt en niet meer boven de hoofdhuid uitkomt. Zo kun je ineens je lange, dikke haren en de kleur van je haar verliezen en begin je kaal te worden.

De leeftijd waarop dit gebeurt verschilt, maar kan al beginnen voordat je twintig jaar oud bent. Als je er tot je vijftigste geen last van hebt, mag je van geluk spreken. Het enige dat je als man kunt doen is je erop voorbereiden door naar de haargroei van je vader of grootvader te kijken, aangezien mannelijke kaalheid grotendeels erfelijk is. Daarnaast hebben stress, voeding en persoonlijke hygiëne invloed op de haargroei.

Wat kun je doen om kaalheid te verbergen?

1. Kapsels om kaalheid te verbergen

Mannen die nog niet helemaal kaal zijn, maar last hebben van inhammen, dunner wordend haar of het welbekende kale eiland op het achterhoofd, kunnen dit verbergen. Voor mannen met inhammen is een kapsel waarbij je het haar bovenop langer laat groeien en naar achter kamt een goede optie. Je kunt er ook voor kiezen het haar naar één kant te dragen, zodat de scheiding bij één van de inhammen zit en de andere inham wordt bedekt. Hierdoor valt dunner wordend haar minder op. Mannen die last beginnen te krijgen van een kale kruin, kunnen het best voor een gemillimeterd kapsel gaan.

Assortiment haargroeimiddelen voor mannen

2. Andere manieren om kaalheid te verbergen

Naast het juiste kapsel vinden, zijn er natuurlijk andere mogelijkheden om die kaalheid te verbergen. Zo kun je stoppels laten tatoeëren, zodat je nooit met een volledig kaal hoofd rondloopt. Je kunt pruiken en vervangende haarstukjes bestellen, die een eiland en inhammen bedekken. Of je gebruikt haarsprays die helpen de haren die je hebt te verstevigen en volume creëren.

Wanneer is het juiste moment om kaal te gaan?

Het juiste moment om kaal te gaan is wanneer je bovenstaande manieren hebt geprobeerd en dit voor jou niet werkt of wanneer je geen moeite meer wil steken in het verbergen van die kale plekken. Bovendien hoef je niet zó kaal te gaan tot je over een gladde bowlingbal beschikt. Je kunt enkele stoppels op je hoofdhuid houden door een tondeuse te gebruiken. Voor een glad, glanzend hoofd pak je het scheermes. Het voordeel van de tondeuse is dat je minder kans hebt op ingegroeide haren en een geïrriteerde hoofdhuid.

Vergelijk tondeuses

Hoe zie ik er kaal uit? 

Sommige mannen hebben voorkeur voor extra bevestiging en zien liever van tevoren hoe ze er kaal uit zien. Dat kan! Het enige dat je hoeft te doen is de app ‘maak me kaal’ te downloaden. Vervolgens upload je een foto van jezelf en scheer je - via de app - het haar van de foto af. Controleer meteen hoe een baard of snor staat bij een kaal hoofd. Want waar het haar op de bovenkant van het gezicht begint af te nemen, begint het aan de onderkant vaak toe te nemen.

Lees ook
- Mannen, nog een biertje? 10 kledingtips om je bierbuik te verbergen
- De overgang voor mannen: welke klachten horen bij de penopauze?

Bronnen: Quest, Menshealth
Auteur: Anouk Bruel