Draai voor klassieke weergave

Waarom je wasmachine stinkt en wat je eraan kunt doen

Als je aan de wasmachine denkt, denk je meestal aan heerlijk fris ruikende was. Of aan de stapels was die je nog moet wegwerken, sorry voor de herinnering. Maar één ding is zeker: het laatste dat je wilt is een muffe geur ruiken wanneer je de machine opentrekt. Helaas komt dit vaker voor dan je wilt, maar gelukkig is het goed op te lossen. Margriet.nl vertelt je hoe.

Fris gewassen?

Soms stoot je wasmachine ineens een hele vieze lucht uit, waardoor ook je kleding niet zo fris ruikt wanneer je deze ophangt. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een stinkende wasmachine:

1. Achterhaal waar de vieze geur vandaan komt

Vaak is de boosdoener vetluis, een zeepbacterie die ontstaat wanneer er wasmiddel achterblijft in de zeepbank en de slangen van je wasmachine. De bacterie ontstaat wanneer je vaak wast op lagere temperaturen, onder de 40 graden. De machine wordt dan niet warm genoeg om al het wasmiddel op te lossen, waardoor er dus resten achterblijven.

2. Vlekalert

De vetluis veroorzaakt niet alleen vieze geurtjes, maar creëert ook een soort grijze drab die vlekken in je kleding kan achterlaten. Deze drab blijft vaak achter in de rubbers van je wastrommel.

3. Pluis

De vieze geur kan ook ontstaan door achtergebleven stof, pluisjes of haren. Ga niet nog meer wasmiddel gebruiken zodra dit gebeurt, want zo maak je het probleem alleen maar erger.

4. Vies filter

Een ander probleem kan zijn dat het filter van je machine vies is geworden. Leeg het filter dus regelmatig en maak deze dan ook direct even schoon. Dit doe je door de ronde klep, vaak rechtsonder, te openen. Zet er wel even een teiltje onder, want er loopt altijd wat water uit het filter. Wanneer al het water weg is, kun je het filter verwijderen en uitspoelen onder de warme kraan.

Wat kun je doen tegen een stinkende wasmachine?

  1. Draai een lege kookwas (minimaal 90 graden) en laat daarna de deur van je wasmachine een aantal uren openstaan, zodat de trommel goed kan drogen.
  2. Voeg bij je kookwas bijvoorbeeld natuurazijn (50ml), soda (50 gram) of een vaatwastablet toe. Deze helpen om kalk, bacteriën en achtergebleven zeepresten extra goed te verwijderen.
  3. Maak de trommel goed schoon en besteed extra aandacht aan de rubberen ring, waar veel viezigheid in blijft hangen. Gebruik een doekje en een sopje van afwasmiddel.
  4. Maak ook de wasmiddellade goed schoon. Bij de meeste wasmachines kun je deze volledig uit de machine halen. Zo kun je deze extra goed schoonmaken.

Zes tips om nare geurtjes in de wasmachine te voorkomen

En als je dan die nare geur weg hebt gekregen, wil je natuurlijk niet dat deze weer terugkeren. Dit is wat je kunt doen om te voorkomen dat de stank terugkomt:

  1. Draai om de tien wasbeurten een kookwas (minimaal 90 graden), handdoeken lenen zich hier bijvoorbeeld goed voor.
  2. Draai één keer per maand een lege kookwas met 50 gram soda, 50 milliliter natuurazijn of een vaatwastablet.
  3. Laat na elke wasbeurt de deur van de machine een paar uur open staan, zodat de machine goed kan drogen.
  4. Maak om de paar maanden het wasmiddellaatje, het filter en de rubberen ring schoon.
  5. Gebruik vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder, dit is voor je machine makkelijker af te breken bij lage temperaturen.
  6. Laat nooit natte was in de machine zitten, dit is namelijk de perfecte broedplaats voor schimmels.

Op deze manier voorkom je de ellende van een stinkende wasmachine. Daarbij gaat een schone wasmachine een stuk langer mee. Dus dat is mooi meegenomen!

Ook interessant om te lezen: 4 handige was tips: zo blijft je kleding langer mooi en schoon

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.