Ga naar de inhoud

Vaatwastablet een wondermiddel? 20 slimme trucs waar je ze nog meer voor gebruikt

Update:
slimme-tips-gebruik-vaatwastabletten, vaatwastablet

Vaatwastabletten zijn niet alleen handig voor het reinigen van je vaat, maar bieden ook verrassende toepassingen die je misschien nog niet kent. Ontdek hoe je deze handige tablet gebruikt om je huis sprankelend schoon te maken.

20 verrassende toepassingen voor vaatwastabletten

Van het opfrissen van stinkende schoenen tot het reinigen van lastig bereikbare oppervlakken, deze vaatwastablet-trucs werken verbazingwekkend goed.

1. Vlek verwijdering voor kleding

Als je hardnekkige vlekken op kleding, zoals grasvlekken of vetvlekken, hebt, los dan een vaatwastablet op in warm water en een gebruik een deel van dit mengsel om de vlekken te behandelen. Laat het een tijdje intrekken en was de kleding vervolgens zoals gewoonlijk. Dit helpt bij het losmaken en verwijderen van hardnekkige vlekken.

2. Reinigen van waterkokers en koffiezetapparaten

Los een vaatwastablet op in warm water en gebruik dit mengsel om de binnenkant van een waterkoker of koffiezetapparaat schoon te maken. Laat het een tijdje inwerken en spoel het grondig door, voordat je de apparaten opnieuw gebruikt. Dit helpt bij het verwijderen van kalkaanslag en opgebouwde resten.

3. Reinigen van de magnetron

Los een vaatwastablet op in een kom met warm water en plaats deze in de magnetron. Verwarm de magnetron gedurende enkele minuten totdat het water begint te verdampen. De stoom helpt bij het losmaken van voedselresten en vetvlekken, zodat je de magnetron gemakkelijker reinigt.

4. Reinigen van vloeren

Als je vloeren hebt die een keer een grondige reiniging nodig hebben, kun je een vaatwastablet oplossen in een emmer met warm water en dit gebruiken als een reinigingsoplossing. Veeg de vloeren zoals gebruikelijk schoon. Dit helpt bij het verwijderen van vuil en vlekken op je vloer.

5. Reinigen van make-upkwasten

Los een vaatwastablet op in een kom met warm water en laat je make-upkwasten een tijdje weken. Spoel ze daarna grondig uit met schoon water. Dit helpt bij het verwijderen van make-upresten en het desinfecteren van de kwasten.

6. Geur van stinkende schoenen neutraliseren

Als je last hebt van stinkende schoenen, plaats dan een vaatwastablet in beide schoenen en laat ze een nacht zitten. Het tablet helpt geurtjes te neutraliseren en laat je schoenen frisser ruiken.

7. Reinigen van (badkamer)tegels en voegen

Los een vaatwastablet op in een emmer met warm water en gebruik dit mengsel om badkamertegels en voegen schoon te maken. Gebruik een spons of borstel om het vuil weg te vegen. Dit helpt bij het verwijderen van zeepresten en kalkaanslag.

Tip bij hardnekkige vlekken: Maak een pasta door een vaatwastablet fijn te malen en te mengen met een beetje water. Breng de pasta aan op hardnekkige vlekken op tegels, zoals kalkaanslag. Laat het even intrekken en schrob vervolgens de vlekken weg met een borstel. Spoel de tegels grondig af.

8. Reinigen van waterflessen en thermosflessen

Als je waterflessen of thermosflessen hebt die je moeilijk schoon krijgt, vaak vanwege de smalle opening, los je dat op door een vaatwastablet in warm water op te lossen en het mengsel in de fles te gieten. Laat het een tijdje weken en spoel het daarna grondig af. Dit helpt bij het verwijderen van aanslag en geurtjes.

9. Ontvetten van de afzuigkap en filters

Los een vaatwastablet op in warm water en gebruik dit mengsel om de afzuigkap en vetfilters schoon te maken. Laat de filters weken in het mengsel en schrob ze vervolgens schoon. Spoel ze grondig af en laat ze drogen voordat je ze terugplaatst.

10. Reinigen van de toiletpot

Gooi een vaatwastablet direct in de toiletpot. Laat het tablet enige tijd oplossen en inwerken, bijvoorbeeld gedurende de nacht. Gebruik vervolgens een toiletborstel om de binnenkant van de toiletpot schoon te schrobben. Het reinigende en ontvettende vermogen van het tablet helpt bij het verwijderen van vlekken en het opfrissen van de toiletpot.

Heb je last van een gele toiletbril, met de tips in dit artikel maak je hem schoon.

11. Verhelpen van een verstopt toilet

Heb je te maken met een lichte verstopping in het toilet? Gebruik dan een vaatwastablet in combinatie met heet water. Giet een emmer heet (niet kokend) water in de toiletpot en laat het een paar minuten staan. Breek ondertussen een vaatwastablet in stukken en gooi deze in de toiletpot. Laat het geheel ongeveer 10-15 minuten intrekken en spoel vervolgens door. De combinatie van het hete water en de reinigende eigenschappen van de tablet helpt bij het losmaken van een lichte verstopping.

12. Verwijderen van kalkaanslag op douchekoppen

Plaats een vaatwastablet met een beetje water in een plastic zak en bind deze vast rondom de douchekop. Zorg ervoor dat de douchekop volledig bedekt is. Laat het een nacht weken en spoel de douchekop de volgende ochtend grondig af. Dit helpt bij het verwijderen van kalkaanslag en de waterstroom verbeteren.

13. Reinigen van autovelgen

Los een vaatwastablet op in warm water en gebruik dit mengsel om autovelgen schoon te maken. Veeg de velgen af met een spons of borstel en spoel ze grondig af. Dit helpt bij het verwijderen van remstof en andere vuilophopingen.

14. Reinigen van sieraden

Los een vaatwastablet op in een kom met warm water en dompel je sieraden (die geschikt zijn voor reiniging met water) onder in het mengsel. Laat ze een tijdje weken en wrijf ze daarna voorzichtig schoon met een zachte borstel. Spoel de sieraden af met water en droog ze grondig.

15. Reinigen van kunststof speelgoed

Los een vaatwastablet op in warm water en gebruik dit mengsel om kunststof speelgoed schoon te maken. Laat het speelgoed weken en wrijf het daarna af met een spons of doek. Spoel het grondig af voordat je het aan kinderen geeft.

16. Reinigen van wasmachines

Leg een vaatwastablet in de lege trommel van je wasmachine en voer een hete was-cyclus uit. Dit helpt bij het verwijderen van zeepresten en onaangename geurtjes uit de wasmachine.

17. Ovenreiniging met vaatwastablet

Als je oven vettig en vies is, los dan een vaatwastablet op in warm water en gebruik dit mengsel om de binnenkant van de oven schoon te maken. Breng het mengsel aan op de vuile oppervlakken en laat het een tijdje inwerken. Vervolgens verwijder je met een spons of doek het vuil met gemak weg.

18. Reinigen van roosters en barbecueroosters

Als je barbecue-roosters of grillroosters vettig en vuil zijn, los dan een vaatwastablet op in warm water en gebruik dit mengsel om de roosters te laten weken. Na het weken veeg je het vuil en vet weg met een spons of borstel.

19. Reinigen van kattenbakken

Vul de kattenbak met water en los een vaatwastablet op. Laat het een tijdje weken en gebruik vervolgens een borstel om de kattenbak grondig schoon te schrobben. Spoel de kattenbak goed af voordat je hem opnieuw vult.

20. Frituurpan schoonmaken met een vaatwastablet

Ook je frituurpan maak je heel gemakkelijk schoon met een vaatwastablet. Je leegt natuurlijk eerst je frituurpan, waarna je de pan weer vult met water. Vul de pan niet tot de rand. Zo voorkom je dat de pan gaat borrelen en overkoken. Voeg vervolgens de vaatwastablet toe, waarna je de frituurpan aanzet op een kort programma. In een mum van tijd laat het vet los. 

Gebruik vaatwastabletten voor je hele huishouden

Ga aan de slag en ontdek hoe vaatwastabletten je helpen bij het opfrissen, ontvetten en reinigen van verschillende oppervlakken en apparaten in je huis. Vergeet niet om altijd de instructies op de verpakking te volgen en wees voorzichtig bij het hanteren van chemische stoffen.

Met deze tips en trucs ben je goed op weg naar een huis dat glanst van frisheid en netheid. Heb je een goede tip die hier niet bij staat, dan horen we het graag!

Meer over: