Ga naar de inhoud

Voegen in de badkamer schoonmaken in 3 stappen én andere effectieve tips

Update:

Heb je in het verleden mooie witte voegen gehad die nu vies en grauw zijn geworden? Vind je de kleur van de voegen niet meer mooi omdat deze je badkamer een verouderd uiterlijk geven? Of misschien heb je recentelijk je badkamer opnieuw betegeld, maar baal je van de voegenkleur die is gebruikt. Als je je afvraagt of er iets gedaan kan worden aan de kleur van je voegen, lees dan snel verder.

Maak de voegen in je badkamer weer schoon in 3 eenvoudige stappen en ontdek 3 andere effectieve tips om je badkamervoegen schoon (en wit) te maken. 

Waarom verkleuren de voegen van de badkamer?

Voegen in de badkamer kunnen na verloop van tijd verkleuren door verschillende oorzaken. Vaak verkleuren de voegen door ophoping van zeep- en huidresten, schimmel, kalk en vuil. Ook het gebruik van bepaalde schoonmaakmiddelen en producten kan de voegen aantasten en verkleuren. Tot slot draagt de vochtige omgeving van de badkamer bij aan het verkleuren van de voegen. Vocht en warmte creëren namelijk de ideale omstandigheden voor schimmel- en bacteriegroei, wat vervolgens weer leidt tot verkleuring en zelfs beschadiging van de voegen.

Hoe maak je de voegen in je badkamer weer wit?

Voegen in de badkamer bouwen na verloop van tijd vuil en schimmel op. Dit is lelijk en bovendien onhygiënisch, Het reinigen van de voegen is vervelende en tijdrovende taak, het is noodzakelijk voor het behoud van een schone en gezonde badkamer. Als je te maken hebt met zwarte, oranje of gele voegen, moet je extra veel moeite doen om deze aanslag te verwijderen. Hoe je dit doet, hangt af van het soort vuil dat op de voegen zit. In de badkamer heb je op zowel de muur als op de vloer vaak te maken met verschillende soorten vuil, zoals ingelopen vuil, kalkaanslag, zeepresten en schimmel. Elke soort vereist een andere aanpak, dus het kan even duren voordat je alles goed hebt schoongemaakt. 

Badkamervoegen reinigen in 3 stappen 

Of je nou te maken hebt met vuil, schimmel of kalkaanslag, laat in 3 stappen je badkamer weer stralen. Het enige wat je nodig hebt, is schoonmaakazijn of citroensap, bleek of chloor en baking soda:

Stap 1

De eerste stap in het schoonmaken van de voegen in de badkamer is het gebruik van azijn of citroensap om kalkaanslag te verwijderen. Houd er wel rekening mee dat deze middelen niet geschikt zijn voor natuurstenen tegels vanwege hun gevoeligheid voor zuur. Als je keramische tegels hebt, maak dan een mengsel van 50 procent water en 50 procent citroensap. Doe dit in een sprayfles en laat het mengsel 30 minuten intrekken. Schrob vervolgens de voegen grondig met een borstel of speciale voegenborstel en maak daarna alles schoon met een mild sopje (bijvoorbeeld met groene zeep). Na het oplossen van de kalkresten, spoel je alles grondig af met warm water en maak je de vloer en/of muur goed droog.

Stap 2

Vervolgens ga je verder met stap 2: het schoonmaken van de voegen in de badkamer met bleekmiddel om schimmels te verwijderen. Meng in een sprayfles bleekmiddel met water in een verhouding van 1:1, spuit het op de voegen, laat het 30 minuten intrekken, schrob de voegen met een borstel of speciale voegenborstel en maak alles opnieuw schoon met een mild sopje. Maak de vloer of muur vervolgens grondig droog. Je bent nu al goed op weg naar stralende voegen.

Stap 3

Als je zeker wilt zijn van een grondige schoonmaak, is het tijd voor de laatste stap! Hiervoor heb je baking soda nodig. Dit is het perfecte middel om zeepresten af te breken. Maak een pasta van baking soda en water tot een stevig beslag. Gebruik een oude tandenborstel om deze pasta in de voegen te borstelen en ze weer stralend wit te maken. Spoel daarna opnieuw af met een mild sopje en droog de vloer en/ of muur opnieuw af.

Tip: Je vraagt je misschien af waarom je niet gewoon alle stappen tegelijkertijd kunt doen bij het schoonmaken van de voegen badkamer. Het is belangrijk om te weten dat de schoonmaakmiddelen die we hier gebruiken (bleek, azijn en baking soda) niet met elkaar gecombineerd mogen worden. Dit kan namelijk resulteren in het neutraliseren van elkaars werking of zelfs giftige dampen veroorzaken. Dit wil je absoluut voorkomen. Vermijd ook het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen op voegen, omdat deze de voegen kunnen beschadigen.  

3 andere effectieve tips voor het schoonmaken van voegen

Heeft het bovenstaande stappenplan niet gewerkt? Oei, dan is het tijd voor een ander plan van aanpak. Probeer deze tips eens uit: 

1. Huur een waterzuiger of stroomreiniger 

Als je je voegen na jaren van verwaarlozing echt grondig wilt schoonmaken, huur dan een waterzuiger bij de bouwmarkt. Door het water waarmee je de voegen na elke stap schoonspoelt op te zuigen, voorkom je dat het spoelwater in de voegen trekt en daar toch weer vuil afzet. Een stoomreiniger is ook het proberen waard. Deze blaast onder hoge druk waterdamp tegen de voegen, waardoor de stoom in de fijne structuur van de voegen doordringt. Hierdoor krijg je nog betere resultaten en haal je die mooie witte voegen weer tevoorschijn.

2. Maak gebruik van een voegenreiniger 

Er zijn speciale voegenreinigers verkrijgbaar die zijn ontworpen om vuil en schimmel van voegen te verwijderen. Lees de instructies op de verpakking en volg deze nauwkeurig op. Gebruik een tandenborstel om hardnekkige vlekken en vuil op de voegen te schrobben. 

3. Schilder de voegen

Als je voegen nog steeds niet zo mooi zijn als je wilt na al het werk dat je hebt verricht, overweeg dan om ze over te schilderen. Vergeet niet om de voegen eerst grondig te reinigen en te laten drogen voordat je de verf aanbrengt. Anders hecht deze niet goed. Houd er rekening mee dat voegenverf alleen bedoeld is voor de voegen tussen tegels en niet voor gekitte voegen. Als je gekitte voegen wilt opfrissen, moet je ze los snijden, uitschrapen en opnieuw kitten met een speciale sanitair-kit voor de badkamer. Voegenverf is verkrijgbaar bij bouwmarkten en moet geschikt zijn voor gebruik in de badkamer. Meestal wordt het geleverd in een tube met een sponsje. Je kunt ook kiezen voor voegenstiften, deze zien eruit als markers. Deze zijn handig voor preciezer werk.

Voegen wit houden doe je zo!

Zijn de voegen weer stralend wit? Maak dan regelmatig schoon om de voegen schoon te houden. Voorkom opeenhoping van vuil en schimmel door regelmatig de voegen schoon te maken. Gebruik ook een ventilator om vocht en condensatie te verminderen. Hoge luchtvochtigheid kan bijdragen aan schimmelgroei op voegen, dus het verminderen van vocht en condensatie kan helpen om de voegen schoon te houden.

Meer over: