Ga naar de inhoud

Gele toiletbril? Zo maak je hem weer stralend wit

Update:
Gele wc-bril schoonmaken weer als wit.

Een gele toiletbril ziet er vies uit en is niet bepaald hygiënisch. Gelukkig zijn er verschillende manieren om zo’n toiletbril schoon te maken en weer te laten glanzen als nieuw. Heb jij ook last van gele aanslag op je wc-bril? Lees dan hier hoe dat komt, wat je ertegen doet en hoe je het schoonmaakt.

Tips voor een stralend schone (en weer witte) wc-bril

Of je nu bleekmiddel, azijn, zuiveringszout, citroensap, tandpasta of een andere methode gebruikt, met deze Startpagina tips krijg je jouw gele toiletbril weer stralend schoon.

Hoe ontstaat gele aanslag op een wc-bril?

Jakkie, het is weer zover. Je hebt gele aanslag op je wc-bril. Hier zijn verschillende oorzaken voor:

  • Urine: Urine droogt op en leidt tot een gele aanslag op de wc-bril, vooral als je de wc niet regelmatig schoongemaakt.
  • Hard water: Hard water bevat veel mineralen zoals calcium en magnesium, die neerslaan op oppervlakken zoals de wc-bril en daar gele aanslag veroorzaken.
  • Schimmel en bacteriën: Schimmel en bacteriën gedijen goed in vochtige omgevingen zoals de badkamer. Als je de wc-bril niet regelmatig schoonmaakt, veroorzaken micro-organismen de gele aanslag.
  • Ouderdom: Na verloop van tijd slijt een wc-bril, waardoor de witte verflaag of coating slijt. Hierdoor kleurt de bril geel.

Hoe maak je een gele toiletbril schoon?

Er zijn verschillende manieren om een gele toiletbril schoon te krijgen. Met normale schoonmaakmiddelen kom je er helaas niet vanaf. Er zijn gelukkig verschillende trucjes om de gele wc-bril weer mooi wit te krijgen. Wij hebben er 5 voor je op een rij gezet:

1. Ovenspray

Het voordeel van ovenspray is dat je deze er heel makkelijk op sprayt. Spuit een dikke laag onder de wc-deksel, laat dit 10 minuten trekken en veeg het uiteindelijk weg met een oude spons. Je ziet dat de gele urine uit de deksel wegtrekt.

2. Bleekmiddel

Maak een mengsel van water en bleekmiddel en breng het aan op de gele delen van de toiletbril. Laat het enkele minuten inwerken en spoel vervolgens af met water.

3. Azijn

Week een doek in azijn en leg deze op de gele delen van de toiletbril. Laat het ongeveer 1 uur zitten en veeg vervolgens af met een schone doek en water. Of combineer azijn met baking soda. Dat laat ook nog eens vieze geurtjes verdwijnen. Win-win!

4. Zuiveringszout en citroensap

Maak een pasta van zuiveringszout en citroensap en breng het aan op de gele delen van de toiletbril. Laat het ongeveer een 1/2 uur inwerken en spoel vervolgens af met water.

5. Tandpasta

Breng tandpasta aan op de gele delen van de toiletbril en wrijf het in met een zachte doek. Spoel vervolgens af met water.

Wil je een frisse toiletpot? Doe doe in de avond een vaatwastablet in de wc-pot en spoel de volgende ochtend door.

Hoe voorkom je een gele toiletbril?

  • Het is belangrijk om regelmatig schoon te maken om de oorzaken van gele aanslag op de wc-bril te voorkomen.
  • Door de wc-bril dagelijks te reinigen hoopt vuil niet op, wat helpt bij het voorkomen van gele aanslag.
  • Ook een wc-blok helpt door na iedere doortrekbeurt vuilresten weg te spoelen.
  • Goede ventilatie vermindert de vochtigheid in de badkamer, waardoor de groei van schimmel en bacteriën vermindert.

Tot slot: Draag handschoenen wanneer je de wc-bril schoonmaakt, omdat de oliën van je huid ook bijdragen aan de vorming van gele aanslag. Gebruik ook schone vaatdoekjes bij het schoonmaken.

Wist je trouwens dat mensen soms echt viespeuken zijn? Lees over de 7 gekke wc-gewoonten van toiletgebruikers?

Meer over: