Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Dit is waarom en hoe je vuile vaatdoekjes moet wassen

Het welbekende vaatdoekje waarmee je dagelijks schoonmaakt. De bron waaraan bacteriën van het aanrecht, de eettafel en het gasfornuis zitten vastgeklampt. Stop jij gebruikte schoonmaakdoekjes in de wasmachine en vervang je ze weleens voor nieuwe? Dit is waarom je vaatdoekjes regelmatig moet wassen en hoe je vaatdoekjes hygiënisch houdt.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Waarom moet je vaatdoekjes wassen?

Als er iets is waar bacteriën zich als een ellendige mierenhoop verzamelen, zijn het vaatdoekjes. De keuken kan nog zo schoon lijken; als je een vaatdoekje te lang gebruikt zonder te wassen, kunnen miljarden bacteriën opduiken. En hoe langer je hem blijft gebruiken, hoe meer micro-organismen de mogelijkheid krijgen zich te verspreiden. Hoewel de kans groot is dat er een heleboel onschuldige bacteriën tussenzitten, een schadelijke bacterie kan direct problemen veroorzaken. Zo kun je een voedselinfectie krijgen wanneer je een vaatdoekje te lang gebruikt en maaltijden worden bereid in een keuken vol bacteriën. Ouderen en mensen met griep zijn hier gevoeliger voor, omdat hun afweersysteem minder goed werkt. Vaatdoekjes regelmatig wassen, dus!

10x tips vaatdoekjes wassen 

  1. Spoel vaatdoekjes na elk gebruik
  2. Fris vaatdoekjes op met kokend water
  3. Fris vaatdoekjes 1 minuut op in de magnetron
  4. Was vuile vaatdoekjes op minimaal 60 graden
  5. Was vuile vaatdoekjes zonder wasverzachter
  6. Gooi geen natte vaatdoekjes in de wasmand 
  7. Gebruik vaatdoekjes alleen voor eettafel en aanrecht
  8. Gebruik keukenpapier voor hardnekkige vlekken 
  9. Gebruik elke dag een schoon vaatdoekje
  10. Gooi vaatdoekjes na verloop van tijd weg

Hoe moet je vaatdoekjes wassen?

Vaatdoekjes wassen doe je op een temperatuur van minimaal 60 graden. Deze hitte zorgt ervoor dat bacteriën worden gedood. Je kunt vuile vaatdoekjes overigens niet alleen in de wasmachine stoppen, maar ook in de vaatwasser. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het doekje niet alle kanten op kan vliegen. Leg hem daarom in een bestekbak of op een besteklade.

Hoe je erachter komt of een vaatdoekje toe is aan een wasbeurt, is heel simpel. Eigenlijk zou je vaatdoekjes elke dag moeten wassen, omdat bacteriën zich in 24 uur al enorm kunnen verspreiden. Maar we begrijpen dat je niet elke dag een wasje draait voor één doekje. Laat vuile vaatdoekjes drogen en stop ze vervolgens in de wastrommel. Tip: wanneer vaatdoekjes beginnen te stinken of glazig aanvoelen, weet je zeker dat de bacteriën aanwezig zijn. Dan kun je ze beter niet meer gebruiken om 'schoon' te maken. 

Het wassen van vaatdoekjes op een hoge temperatuur heeft alleen zin als je vaatwasser en/of wasmachine ook vrij is van bacteriën. Deze apparaten worden – net als een heleboel andere huishoudelijke apparaten – vaak vergeten. Zo houd je je vaatwasser en wasmachine bacterievrij.

Bron: Slim Huishouden

Auteur: Anouk Bruel