Ga naar de inhoud

Vaatdoekjes: dit is waarom en hoe je ze moet wassen

Update:
Vaatdoekjes wassen

Het welbekende vaatdoekje waarmee je dagelijks schoonmaakt is je grote vriend in het huishouden, maar pas op: het is tegelijkertijd de bron waaraan bacteriën zich hechten. Als je vaatdoekjes niet regelmatig wast kan het gevaarlijk zijn. Stop gebruikte schoonmaakdoekjes regelmatig in de wasmachine. Wel zo hygiënisch.

Waarom je vaatdoekjes moet wassen én hygiënisch houdt

Als er iets is waar bacteriën zich als mieren in verzamelen, zijn het wel vaatdoekjes. De keuken kan nog zo schoon lijken, als je een vaatdoekje te lang hergebruikt duiken daar miljarden bacteriën op. Hoe langer je zo’n vieze doek blijft gebruiken, hoe meer micro-organismen de mogelijkheid krijgen zich te verspreiden. Dit zijn zowel onschuldige als schadelijke bacteriën. Je kunt er een voedselinfectie van oplopen. Niet best als je maaltijden bereidt in een keuken vol bacteriën. Ouderen zijn hier extra bevattelijk voor. Hun afweersysteem werkt vaak minder goed. Vaatdoekjes moet je dus regelmatig wassen. Dit zijn onze tips:

10 tips om vaatdoekjes wassen 

  1. Spoel uit na elk gebruik
  2. Fris op met kokend water
  3. Fris in 1 minuut op in de magnetron
  4. Was op minimaal 60 graden
  5. Was zonder wasverzachter
  6. Gooi niet nat in de wasmand 
  7. Gebruik alleen voor eettafel en aanrecht
  8. Gebruik keukenpapier voor hardnekkige vlekken 
  9. Gebruik elke dag een schone
  10. Gooi na verloop van tijd weg en vervang

Elke dag wassen is de beste tip

Vaatdoekjes wassen doe je op een temperatuur van minimaal 60 graden. Deze hitte zorgt ervoor dat je bacteriën doodt. Was ze in de wasmachine of vaatwasser. Als je hem tussen je vieze vaat stopt, moet je wel zorgen dat het doekje niet alle kanten op vliegt. Leg het daarom in de bestekbak of op de besteklade. Zorg er wel voor dat je ook regelmatig de vaatwasser reinigt.

Hoe je erachter komt of een vaatdoekje toe is aan een wasbeurt, is heel simpel. Eigenlijk zou je vaatdoekjes elke dag moeten wassen, omdat bacteriën zich in 24 uur al enorm kunnen verspreiden. Echter begrijpen we dat je niet elke dag een wasje draait voor 1 doekje. Laat vuile doekjes drogen en stop ze vervolgens in de wastrommel.

Conclusie: Wanneer vaatdoekjes stinken of glazig aanvoelen zijn er gegarandeerd bacteriën aanwezig. Gebruik ze dan echt niet meer en volg de tips goed op!

Meer over: