Ga naar de inhoud

Soorten schoonmaakdoekjes: welke gebruik je waarvoor?

Update:
Soorten schoonmaakdoekjes in het huishouden

Het assortiment schoonmaakdoekjes lijkt eindeloos: van gele vaatdoekjes tot microvezeldoekjes en bamboedoekjes. Elk type heeft zijn eigen toepassingen en voordelen. Wat is het verschil en welke gebruik je waarvoor?

In dit artikel delen we nuttige inzichten in het gebruik van 13 schoonmaakdoekjes, inclusief enkele extra tips voor een vlekkeloze schoonmaak.

1. De gele vaatdoek voor de algemene schoonmaak

In vrijwel elk huishouden is de gele vaatdoek een vertrouwd gezicht. Gemaakt van katoen of viscose, is dit het duizenddingendoekje dat je gebruikt om snel en effectief:

  • Het aanrecht en de eettafel af te nemen
  • Kleine spetters van keukenkastjes en vloer te verwijderen
  • Keukenapparatuur zoals de afzuigkap, koelkast, oven en gasfornuis schoon te maken

Hygiëne is belangrijk, was deze vaatdoekjes dagelijks en gooi ze weg zodra er gaten verschijnen.

2. Microvezeldoekjes: de veelzijdige keuze

Microvezeldoekjes, gemaakt van polyester en polyamide, zijn ook bijzonder veelzijdig. De vezels zijn gesplitst, waardoor ze goed absorberen en vuil vasthouden zonder te schuren.

Er zijn 5 varianten:

  1. Glasdoek: Voor streeploos schone ramen.
  2. Wonderdoek: Ideaal voor gladde oppervlakken zoals meubels, televisies en computers.
  3. Stofdoek: Perfect om meubels en vloeren af te stoffen.
  4. Multifunctionele doek: Geschikt voor nat en droog gebruik, overal inzetbaar.
  5. Natte Microvezeldoekjes: Zijn handig voor snelle reiniging van vlekken en morsen op verschillende oppervlakken.

TIP: Een kleurcodering (rood voor het toilet, geel voor de keuken, etc.) kan helpen bij een georganiseerde schoonmaak. Wist je dat je ze eigenlijk ook elke dag in de wasmachine moet gooien?

3. Bamboedoekjes: milieubewust schoonmaken

Voor een milieuvriendelijke schoonmaak kies je voor bamboedoekjes. Deze volledig biologisch afbreekbare doekjes hebben antibacteriële eigenschappen en trekken stof en vuil aan. Ze zijn ideaal voor de keuken en kunnen ook worden gebruikt voor spiegels, badkamers, rvs en zelfs auto’s.

4. Schuurlappen voor intensieve reiniging

Schuurlappen zijn ideaal voor hardnekkig vuil op materialen zoals ovens en barbecue-roosters. Wees echter voorzichtig bij krasgevoelige oppervlakken en antiaanbaklagen. Schuurlappen gaan lang mee, maar moeten met de hand worden gereinigd.

5. Zeem voor streeploze ramen en meer

Zeemdoeken zijn speciaal ontworpen voor het reinigen en drogen van gladde oppervlakken. Ze zijn ideaal voor ramen, spiegels, ruiten, auto’s en vochtig afstoffen. Natuur- en kunstzeem zijn beschikbaar, beide met hoog absorptievermogen.

6. Natuurlijke spons voor kwetsbare oppervlakken

Een natuurlijke spons is ideaal voor het schoonmaken van kwetsbare oppervlakken zoals hout, glas en aardewerk. Ze zijn zacht en absorberend, maar het is belangrijk om ze na gebruik goed uit te spoelen en te laten drogen om schimmelvorming te voorkomen.

7. Schuimrubberdoekjes voor elektronische apparaten

Schuimrubberdoekjes zijn nuttig voor het reinigen van elektronische apparaten, zoals computerschermen, tv’s en smartphones. Ze zijn zacht en niet-schurend, waardoor ze geen krassen achterlaten op gevoelige schermen.

8. Lederen doekjes zijn schoonmaakdoekjes voor leer

Lederen doekjes zijn speciaal ontworpen om leer te reinigen en te beschermen. Ze worden gebruikt voor leren meubels, tassen, schoenen en andere lederen items. Deze doekjes helpen om het leer schoon te houden en te voorkomen dat het leer uitdroogt.

9. Siliconen schoonmaakdoekjes: een glanzende afwerking

Siliconendoekjes zijn handig voor het reinigen en polijsten van roestvrij staal, glas en spiegels. Ze laten vaak een glanzende afwerking achter zonder strepen of vlekken.

10. Desinfecterende schoonmaakdoekjes desinfecteren

Desinfecterende doekjes zijn doordrenkt met desinfecterende oplossingen en zijn ideaal voor het snel reinigen en desinfecteren van oppervlakken zoals deurklinken, lichtschakelaars en andere veel aangeraakte gebieden.

11. Elektrostatische doekjes: stof en haren weghalen

Deze doekjes zijn ontworpen om stof en haren aan te trekken en vast te houden door middel van statische elektriciteit. Vooral handig als je huisdieren hebt. Ze zijn geschikt voor het afstoffen van oppervlakken zoals elektronica, meubels en vensterbanken.

12. Antistatische doekjes: het voorkomen van ophoping van stof

Deze doekjes zijn effectief voor het reinigen van oppervlakken die gevoelig zijn voor statische elektriciteit, zoals elektronica en schermen. Ze voorkomen dat stof zich opnieuw ophoopt.

13. Chamois doekjes

Chamois doekjes, gemaakt van zachte leerachtige materialen, zijn ideaal voor het reinigen en drogen van auto’s en ramen. Ze laten een streeploze glans achter.

Handige truc van Action: zo vouw je je schoonmaakdoekje het beste op

Meer over: