Ga naar de inhoud

Hoe kun je het beste je mobiele telefoon reinigen?

Update:

Een mobiele telefoon is gemiddeld genomen viezer dan een toiletbril of een vaatdoekje. Is het mobieltje een bron van besmetting, bijvoorbeeld voor het coronavirus? En hoe kun je de mobiele telefoon het beste schoonmaken?

Eerst feiten en cijfers: de gemiddelde mobiele telefoon is een broeinest van allerlei viezigheid. Uit onderzoek blijkt dat op een telefoon 18 procent meer bacteriën zitten dan op een deurknop, het vaatdoekje of de wc-bril. Hoewel iedereen z’n handen regelmatig wast en de wc vaak schoonmaakt, krijgt een mobieltje maar eens of twee keer per jaar een poetsbeurt. Ruim dertig procent van de mensen neemt de telefoon mee naar de wc. En dan gaat ‘ie weer lekker warm in de broekzak, brrr…

1. Virus plakt niet aan de telefoon

Gelukkig, het risico dat je virussen zoals het coronavirus overdraagt via je mobiele telefoon, is niet groot. Dat zegt het RIVM. Virussen op een telefoon gaan vrij snel dood. Op een vieze telefoon blijven ze langer zitten, omdat ze zich goed kunnen hechten aan de plakkerigheid en kruimels die zich in de randjes en op de knopjes van de mobiel verstoppen. 

2. Microvezel- of brillendoekje voor het schoonmaken van je mobiel

Die telefoon moet echt schoon. Dat kan het beste met een droog microvezeldoekje of een doekje voor je bril. Gebruik géén theedoek of keukenpapier, want dat kan krassen op het glas veroorzaken. Maak ook de aansluiting voor de koptelefoon goed schoon en let op de volumeknoppen en de aan-uit-knop. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een stukje plakband, met de plakkerige kant naar buiten, om een tandenstoker te wikkelen en daarmee langs die randen te gaan. Hard blazen helpt ook om eventuele stofjes uit de aansluiting van de koptelefoon te krijgen.

3. Weg met vette vingers

Er zijn speciale sprays om de telefoon schoon te maken. Die zorgen ervoor dat eventuele vettigheid, bijvoorbeeld van vette vingers of een plakkerige wang, beter van de telefoon af gaat. Ook de spray die je gebruikt voor je bril of om de televisie schoon te maken, kun je hiervoor gebruiken. Let op dat je niet teveel vocht gebruikt: de meeste telefoons zijn niet waterdicht, vocht kan de telefoon van binnen beschadigen.
Sommige mensen gebruiken vochtig wc-papier of desinfecterende gel, maar dat is niet zo’n goed idee. Daar zit namelijk een beetje verzorgende crème in, om de huid te beschermen. Die vormt juist een vettig laagje op de telefoon, waar viezigheid aan blijft plakken.

4. Schone hoes

Geef ook het telefoonhoesje een schoonmaakbeurt. Peuter alle pasjes en briefjes uit het hoesje en maak de sleuven schoon, bijvoorbeeld met de plakband-tandenstoker-truc die hierboven is beschreven. Haal de telefoon uit het plastic en maak dat ook goed schoon. Is het heel vies? Een plastic hoesje of een hoesje van siliconen kan in de vaatwasser of zelfs in de wasmachine. Krijg je echt de kriebels van het idee van een vieze telefoon? Een speciaal apparaatje kan de telefoon reinigen met UV-licht, deze zijn online te vinden.

5. Schoon thuiskantoor

En als je telefoon nu toch schoon is, kijk eens naar de laptop? Het toetsenbord? De muis? Die kunnen ook wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Dat doe je eigenlijk op dezelfde manier als je telefoon. Er zijn speciale anti-bacteriële gelkussens om alle hoekjes en gaatjes van het toetsenbord stof- en vuilvrij te maken. Een spuitbusje met perslucht, verkrijgbaar bij computerwinkels, blazen viezigheid uit alle gaatjes. Zo, het thuiskantoor is ook weer helemaal fris!

Lees ook:

Bron: RIVM

Meer over: