Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Deze vergeten apparaten hebben een schoonmaakbeurt nodig

Stofzuigen en dweilen staat in de meeste huishoudens wel op het programma, maar deze apparaten worden vaak genoeg vergeten. Nu we voornamelijk thuiszitten vanwege COVID-19, is er tijd zat om vergeten apparaten een flinke schoonmaakbeurt te geven.

Vaatwasser en wasmachine schoonmaken

Je vaatwasser en wasmachine zijn apparaten die je regelmatig gebruikt. Een grote schoonmaakbeurt op z’n tijd is daarom niet verkeerd. Spuit een flinke scheut schoonmaakazijn op de bodem van de vaatwasser en bedek de bestekbak met schijfjes citroen. Draai daarna een programma met een lege vaat op de heetste temperatuur, en je vaatwasser is als nieuw. Gebruik voor de wasmachine géén schoonmaakazijn, maar natuurazijn (of een halve kop soda). Doe een scheut van het middel in een lege trommel en draai een 90 °C-programma. Vergeet niet om een doekje langs de rubberen randen en de buitenkant van de trommel te halen. Laat de wasmachine open, zodat bacteriën weinig kans krijgen om in de trommel achter te blijven. Weg met alle vet-, vuil- en kalkresten. 

Afstandsbediening reinigen

Als er iets is dat gegarandeerd vol bacteriën zit, is het wel je afstandsbediening. Momenten waarop je naar een andere zender zapt, terwijl je net met je handen in een zak chips hebt gezeten, komen zo’n voorwerp natuurlijk niet ten goede. Let wel goed op bij het reinigen van een afstandsbediening; het apparaat is gevoelig voor schade. Ga met een droge schoonmaakborsteltje of oude tandenborstel over het gebruiksvoorwerp om stof en vuil weg te borstelen. Druppel wat water over een microvezeldoek en veeg de vuilresten, die na het borstelen achterblijven, van de afstandsbediening af. 

Waterkoker ontkalken

Voor theeliefhebbers is de waterkoker een vergeten apparaat dat absoluut een wasbeurt nodig heeft. Giet de waterkoker voor de helft vol met schoon kraanwater of tot net boven de kalkaanslag. Voeg vervolgens een flinke scheut azijn toe, zet de waterkoker aan en laat het mengsel nog een half uurtje in de waterkoker weken. Houd er rekening mee dat dit voor een vreemde geur kan zorgen. Borstel het apparaat naderhand grondig schoon met een afwasborstel en gooi het eerste gekookte water weg. Als het goed is, is alle kalkuitslag nu verdwenen.

Magnetron schoonmaken

Het schoonmaken van een magnetron blijft vaak bij het boenen van het glas en rooster, terwijl zich aan de binnenkant allerlei vuil ophoopt. Vul een schaaltje met ongeveer 150 ml water en 4 eetlepels azijn. Zet deze in het midden van de magnetron en laat hem 5 minuten op de hoogste stand draaien. Door de stoom laat het vuil los en kun je dit na het programma er gemakkelijk met een doek of spons vanaf vegen. 

Oordopjes schoonmaken

Gebruik je oordopjes om muziek te luisteren of beschik je zelfs over de nieuwste AirPods? Grote kans dat je er niet meer naar omkijkt nadat je ze in hebt gehad. Houd oordopjes als nieuw door ze geregeld schoon te maken met een zachte tandenborstel, een nagelborstel of een wattenstaafje. Ga langs het luidsprekergaas aan de binnenkant en achterkant van de doppen. Of gebruik kneedgum om oorvuil eenvoudig uit oordopjes te verwijderen. 

Top 10 vergeten apparaten reinigen:

  1. Telefoon
  2. Vaatwasser
  3. Wasmachine
  4. Magnetron
  5. Waterkoker 
  6. Afstandsbediening
  7. Oordopjes
  8. Broodrooster
  9. Koelkast
  10. Tandenborstelhouder

Lees ook:

Bronnen: Consumentenbond, THP
Auteur: Anouk Bruel