Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Zo maak je je vaatwasser goed schoon (en gaat hij minder snel kapot)

Je vaatwasser maakt altijd trouw de vuile vaat schoon, maar zelf kan je afwasmachine ook regelmatig een schoonmaakbeurt gebruiken. Zo voorkom je dat hij snel kapotgaat, geen vieze geurtjes veroorzaakt én blijft je vaat blinkend naar buiten komen.

Etensresten, zeepresten, vet- en kalkaanslag in de leidingen, filters en rubbers: allemaal dingen waar je vaatwasser op de lange termijn onder gaat leiden. Zo zal de vaatwasser op een gegeven moment niet fris meer ruiken en wordt ook de vaat minder schoon. Om dit te voorkomen is het een goed idee om op te letten hoe je de afwasmachine gebruikt én om hem af en toe een grote schoonmaakbeurt te geven.

Tip 1: Vuil in de vaatwasser voorkomen

Allereerst zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat vuil zich te snel ophoopt in je vaatwasser.

  1. Spoel je vaat af voordat het in de vaatwasser gaat. Zo blijven er minder etensresten achter;
  2. Zorg ervoor dat de vaatwasser niet overvol is;

  3. Maak regelmatig het filter van de vaatwasser schoon. Hier blijven de etensresten in hangen en circuleren ze ook door de vaatwasser bij een volgende wasbeurt;

  4. Maak ook de rubberen rand rondom de klep goed schoon, omdat hier vuil in blijft hangen;

  5. Draai regelmatig een heet, volledig programma om de leidingen goed door te spoelen. Vet in de vaatwasser hoopt zich vooral op wanneer er alleen korte programma’s op lage temperatuur worden gedraaid;

  6. Verwijder de sproeiarmen af en toe om deze af te spoelen en eventuele met kalk verstopte gaatjes door te prikken.

Tip 2: Grote schoonmaak van de vaatwasser

Naast dat je het filter en rubber een aantal keer per week schoonmaakt, is het belangrijk dat je ook de gehele vaatwasser een aantal keer per maand goed reinigt. Je kunt hier een huis-tuin-en-keuken-middel voor gebruiken, of een speciale vaatwasser reiniger. We delen 3 handige schoonmaakmiddeltjes die je vast al in huis hebt staan, waarmee jouw afwasmachine binnen de kortste keren weer blinkend schoon wordt.

3 huishoudmiddelen om de vaatwasser te reinigen

1. Schoonmaakazijn

Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat dit meedraaien tijdens een gewone wasbeurt. Als je extra grondig wilt reinigen kun je ook schoonmaakazijn direct op de bodem van de vaatwasser spuiten en de vaatwasser vervolgens leeg op de heetste temperatuur laten draaien.

2. Citroen

Citroen helpt goed tegen kalkaanslag en daarom kun je bij iedere vaatwasbeurt ook wat citroensap over de vaat heen druppelen voor extra reiniging. Als je de grondige reiniging zoals hierboven uitvoert, kun je ook wat schijfjes citroen laten meedraaien in de bestekbak.

3. Baking Soda

Doe een theelepel baking soda in het zeepbakje van de afwasmachine. Laat de machine vervolgens op de hoogste stand draaien. Zorg dat er niet te veel vaat in de vaatwasser zit en doe dit niet te vaak, want baking soda tast het rubber van de vaatwasser aan.

Lees ook

Bronnen: HG, Consumentenbond
Auteur: Quirine Brouwer