Ga naar de inhoud

Huishoudster gezocht: hoe vind je een geschikte schoonmaakster?

Update:
Hoe vind je een geschikte huishoudster?

Zoek je huishoudelijke hulp? Hoe vind je een betrouwbare schoonmaakster of schoonmaker? We geven je tips voor het vinden en waar je op moet letten zodat je de juiste hulp bij het schoonmaken van je leefomgeving in huis haalt.

Of je nou de benaming huishoudster, schoonmaakster of interieur verzorgster gebruikt, je wilt gewoon een goede hulp vinden toch?

Hulp in de huishouding gezocht: de juiste persoon voor de baan vinden

Het valt niet mee om iemand kundig en betrouwbaar te vinden die voor jou gaat schoonmaken in je huis. Dit zijn belangrijke stappen en tips om de zoektocht effectief te maken.

  1. Duidelijke verwachtingen stellen: voordat je begint met het zoeken naar een huishoudster, is het belangrijk om duidelijke verwachtingen te stellen. Maak een lijst van taken die je wilt dat de huishoudster uitvoert, zoals schoonmaken, ramen lappen, wassen, strijken, koken of andere specifieke taken. Door specifiek te zijn, vergroot je de kans dat je iemand vindt die goed bij je behoeften past.
  2. Bepaal het ideale werkschema: het vaststellen van het werkrooster is een andere belangrijke stap. Ben je op zoek naar een fulltime, parttime of zelfs incidentele hulp? Moet de huishoudster op vaste dagen aanwezig zijn? Door deze vragen te beantwoorden, vereenvoudig je het zoekproces en trek je kandidaten aan die beschikbaar zijn op de gewenste tijden.
  3. Betrouwbare bronnen gebruiken: het zoeken naar een geschikte huishoudster kan overweldigend zijn. Betrouwbare bronnen kunnen het proces vereenvoudigen. Maak gebruik van aanbevelingen van vrienden, familie, buren, of zelfs professionele diensten die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van huishoudelijk personeel. Online platforms, zoals gespecialiseerde websites en sociale media, zijn ook waardevolle bronnen.
  4. Grondige screening en referenties: zodra je potentiële kandidaten hebt geïdentificeerd, voer dan een grondige (online) screening uit. Vraag naar hun eerdere ervaringen, vaardigheden en beschikbaarheid. Het controleren van referenties is essentieel om de betrouwbaarheid en competentie van de kandidaat te beoordelen. Wees niet bang om vragen te stellen en alle twijfels weg te nemen. Sommige huishoudens gaan nog een stap verder en vragen om een VOG verklaring.( Verklaring van goed gedrag). Uiteraard moet je deze dan wel vergoeden aan de kandidaat. 
  5. Persoonlijk gesprek en proefperiode: een persoonlijk gesprek biedt de kans om de kandidaat beter te leren kennen en te zien of er een goede persoonlijke en professionele match is. Overweeg ook een proefperiode waarin je de huishoudster kunt observeren en evalueren hoe goed ze zich aanpassen aan jouw verwachtingen.

Wanneer kiezen mensen voor een huishoudster?

Mensen kiezen vaak voor het inhuren van een huishoudster om verschillende redenen, die variëren afhankelijk van hun persoonlijke levensstijl, behoeften en omstandigheden. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom mensen besluiten een huishoudster in te schakelen:

  • Drukke levensstijl: mensen met drukke professionele carrières en hectische schema’s hebben vaak beperkte tijd om aan huishoudelijke taken te besteden. Een huishoudster kan helpen bij het verminderen van de stress door het overnemen van schoonmaak, opruimen en andere huishoudelijke taken.
  • Gezondheidsredenen: personen met gezondheidsproblemen of beperkte mobiliteit vinden het vaak moeilijk om bepaalde huishoudelijke taken zelfstandig uit te voeren. Het inhuren van een huishoudster biedt ondersteuning en maakt het mogelijk om een gezonde en schone leefomgeving te behouden.
  • Gezinssituaties: gezinnen met jonge kinderen kunnen kiezen voor een huishoudster om te helpen bij het jongleren met de zorg voor kinderen, huishoudelijke taken en eventueel werk buitenshuis. Dit biedt ouders meer tijd en energie voor hun gezin.
  • Oudere personen: oudere individuen die zelfstandig willen blijven wonen, maar mogelijk hulp nodig hebben bij huishoudelijke taken, kunnen een beroep doen op een huishoudster om hen te ondersteunen en een gevoel van onafhankelijkheid te behouden. Voor ouderen is het vaak te zwaar om zelf te stofzuigen.
  • Specifieke vaardigheden: sommige mensen kiezen voor een huishoudster vanwege specifieke vaardigheden die ze nodig hebben. Dit kan variëren van ramen wassen, strijken, koken en boodschappen doen tot gespecialiseerde schoonmaak taken.
  • Tijd besparen: het inhuren van een huishoudster stelt mensen in staat kostbare tijd te besparen die ze anders zouden besteden aan huishoudelijke taken. Deze gewonnen tijd kan worden gebruikt voor ontspanning, hobby’s, of het nastreven van andere persoonlijke interesses.
  • Evenwicht tussen werk en privé: een huishoudster kan bijdragen aan het creëren van een gezond evenwicht tussen werk en privéleven. Het overnemen van huishoudelijke taken stelt individuen in staat om meer kostbare tijd door te brengen met familie en vrienden. Vooral wanneer je bijvoorbeeld 40 uur per week werkt, buitenshuis.

Over het algemeen kiezen mensen voor een huishoudster om hun levenskwaliteit te verbeteren door het delegeren van huishoudelijke verantwoordelijkheden, waardoor ze meer tijd en energie kunnen besteden aan wat voor hen het belangrijkst is. Maar sommige mensen kiezen er ook simpelweg voor omdat ze er geen zin in hebben, stress van krijgen en het zich kunnen veroorloven om een schoonmaakhulp te betalen.

Schoonmaakster als beroep

Vaak wordt er minderwaardig naar dit beroep gekeken en dat is helemaal niet nodig, vertelt Hilda Peeters in deze video.

De tekst gaat onder de video verder >>

Wat kost een huishoudster?

Het uurtarief voor een huishoudster kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals locatie, ervaring, takenpakket en de aard van de dienstverlening. Over het algemeen variëren de tarieven voor een huishoudster in Nederland tussen €10 en €20 per uur. Voor huishoudsters met meer ervaring, gespecialiseerde vaardigheden of extra verantwoordelijkheden zoals het zorgen voor kinderen of huisdieren loopt het tarief op tot €18 tot €20 per uur of zelfs meer.

Als je een huishoudster inhuurt via een gespecialiseerd bedrijf, zijn de tarieven hoger, mogelijk tussen €15 en €25 per uur. Dit hogere tarief dekt vaak de kosten van het bedrijf, verzekeringen en eventuele garanties. Je voorkomt hiermee wel risico’s en je krijgt vervanging als je vaste hulp een keer niet kan.

Aanbevolen schoonmaakmiddelen

Huishoudsters brengen vaak waardevolle ervaring en expertise met zich mee. Ze weten welke producten het beste werken voor verschillende oppervlakken en situaties. Het erkennen en respecteren van deze expertise kan niet alleen leiden tot een schoner huis, maar ook tot een meer bevredigende werkervaring voor de huishoudster. Als werkgever is het belangrijk dat je in samenspraak de aanbevolen schoonmaakspullen in huis hebt. Weet in ieder geval dat de huishoudhulp niet verantwoordelijk is voor de aanschaf van de te gebruiken middelen. Zorg dat je dit in huis hebt, voordat je hulp start!

Stel dat je allergisch bent voor sterke schoonmaakmiddelen, dan is dit handig om aan te geven. 

Tips voor een goede samenwerking

Als je straks een huishoudster hebt, zijn er enkele dingen die je zelf kunt doen om de samenwerking soepel te laten verlopen en ervoor te zorgen dat jouw huis optimaal wordt schoongehouden. Hier zijn enkele handige tips:

  1. Communicatie: houd open communicatielijnen met je huishoudster. Bespreek duidelijk je verwachtingen, prioriteiten en eventuele specifieke taken die extra aandacht nodig hebben.
  2. Organiseer en ruim op: ruim persoonlijke spullen op voordat de huishoudster arriveert. Dit maakt het voor haar gemakkelijker om overal goed bij te komen en te reinigen.
  3. Maak een takenlijst: maak (wekelijks) een lijst van specifieke taken die je graag gedaan wilt hebben. Dit kan helpen om de tijd van de huishoudster efficiënt te benutten en ervoor te zorgen dat al jouw wensen worden vervuld.
  4. Bied duidelijke instructies: geef duidelijke instructies over specifieke wensen of vereisten. Of het nu gaat om bepaalde schoonmaakproducten, het vermijden van bepaalde ruimtes, of extra aandacht voor specifieke oppervlakken, het delen van deze informatie is nuttig.
  5. Zorg voor voldoende schoonmaakmateriaal: zorg ervoor dat er voldoende schoonmaakmaterialen en -producten beschikbaar zijn. Vraag de huishoudster of er nog iets specifieks nodig is voor het schoonmaken. Zet alvast de stofzuiger klaar en leg eventueel een nieuwe stofzuigerzak erbij of vervang deze zelf indien mogelijk.
  6. Respecteer de werkruimte: geef de huishoudster voldoende ruimte om haar werk te doen. Probeer tijdens het schoonmaken niet in de weg te lopen. Wanneer je huisdieren hebt, probeer ze dan in een andere ruimte te zetten of houd ze bij je, zodat het niet storend is.
  7. Feedback geven: geef opbouwende feedback na het schoonmaken. Als er specifieke dingen zijn waar je tevreden mee bent of als je bepaalde aanpassingen wilt, communiceer dit dan op een respectvolle manier.
  8. Flexibiliteit tonen: toon begrip en flexibiliteit als het gaat om wijzigingen in het schoonmaakschema of onverwachte situaties. Een goede samenwerking is gebaseerd op wederzijds begrip.
  9. Waardering tonen: toon waardering voor het werk van de huishoudster. Een vriendelijk woord, een glimlach, of zelfs af en toe een klein gebaar van dankbaarheid kan veel verschil maken.
  10. Extra: een kleine attentie met feestdagen en speciale gelegenheden. Een eenvoudig gebaar, zoals een chocolade letter, bedankkaartje met een kleine geldbonus, bloemen, of een kleine geschenkmand of een lekkere handzeep, kan de huishoudster laten zien dat haar inzet wordt gewaardeerd. Het hoeft geen groot gebaar te zijn; het zijn vaak de kleine attenties die ertoe doen!

Neem de tijd om de juiste keuze te maken en geniet van de voordelen van een goed gekozen huishoudster die bijdraagt aan een soepel draaiend huishouden. En behandel de persoon met respect, zoals je zelf ook behandeld zou willen worden. 

Video: schoonmaakster zonder papieren vaak misbruikt

Het werk wordt vaak gedaan door mensen zonder geldige verblijfspapieren. Die zijn kwetsbaar, maar hebben vaak meer rechten dan je denkt.

Bekijk de video hieronder >>

Meer over: