Ga naar de inhoud

Hondengeur, hoe voorkom je het en hoe bestrijd je het?

Update:
Hondengeur

Onze trouwe viervoeters willen we natuurlijk voor geen goud meer missen. Waar we ons wel graag van willen ontdoen is hun typische hondengeur. Helemaal na een wandeling in de regen is de lucht soms niet te harden. De ene hond ruikt sterker dan de andere. Die vieze geurtjes zijn soms zo sterk dat je hele huis ruikt naar jouw viervoeter.

Hoe komt dat en hoe bestrijd je deze stinkende hondengeur effectief? Je leest het in dit artikel.

Hondengeur verwijderen, effectieve tips tegen nare geurtjes

De hond zelf lijkt er weinig last van te hebben. Maar voor ons is die vieze geur niet te negeren. Wil je genieten van de gezelschap van je harige viervoeter zonder de bijbehorende nare geurtjes zoals die natte hondengeur? Ontdek hoe je die vervelende hondengeur uit je huis bant met deze handige tips:

  1. Regelmatige wasbeurt met goede shampoo: Houd de vacht van je hond fris en schoon door regelmatig te baden en te wassen met een milde, speciale hondenshampoo. Dit verwijdert overtollige viezigheid en houdt ongewenste, nare geurtjes op afstand. Een goede hondenshampoo is een must bij het wassen.
  2. Dagelijkse borstelbeurten: De vacht van je hond goed borstelen. Naast wassen met shampoo helpt een dagelijkse borstelsessie niet alleen bij het verwijderen van losse hondenharen, maar ook bij het verminderen van vieze geurtjes door vuil en stof uit de vacht te verwijderen. De meeste honden vinden dat gelukkig wel fijn.
  3. Hondenbedden en kleden wassen: Nu de hond schoon is vergeet niet om de bedden, hoes van de mand en kleden van je hond regelmatig te wassen. Dat is allereerst natuurlijk verstandig Gebruik hiervoor een mild wasmiddel dat speciaal is ontworpen voor huisdieren om allergische reacties te voorkomen.
  4. Grondige reiniging van vloeren: Door regelmatig te stofzuigen en dweilen verwijder je niet alleen haren van jouw hond, maar ook opgehoopte vuil dat nare geurtjes kan vasthouden. Schoonmaken draagt bij aan een frissere omgeving voor jou en je huisdier. Een goede hygiëne is de moeite waard.
  5. Gebruik van veilige luchtverfrissers: Kies voor luchtverfrissers, etherische oliën, een spray of geurkaarsen met neutrale of hondenveilige geurtjes om de lucht in huis op te frissen. Vermijd sterke parfum die de gevoelige neus van je hond kunnen irriteren en zorg voor een goed ventilatiesysteem. Want frisse lucht is sowieso belangrijk om vieze geur het huis uit te krijgen. Ventileer je huis goed.

Waarom hebben honden soms zo’n vieze geur?

Het is niet ongebruikelijk dat honden een sterke, vieze geur hebben, maar waar komt die vervelende geur vandaan? Ligt het aan de hond zelf? En waarom lijken reutjes sterker te ruiken dan teefjes? Hier zijn enkele mogelijke oorzaken voor die nare geurtjes:

  • Dieet: Het dieet van je hond heeft invloed op zijn lichaamsgeur. Voeding met veel vetten en oliën draagt bij aan een sterkere, nare geur.
  • Huidproblemen: Huidaandoeningen zoals allergieën of vlooien resulteren in een sterkere geur bij honden.
  • Tandproblemen: Problemen met de tanden kunnen ook vieze geurtjes veroorzaken. Ook een goede verzorging van de tanden is essentieel.
  • Natuurlijke verschillen tussen rassen: Sommige hondenrassen hebben van nature een sterkere lichaamsgeur dan andere.
  • Ophoping van vuil en vet: Gebrek aan regelmatige verzorging van de hond leidt tot ophoping van viezigheid in de vacht, wat resulteert in een sterkere geur.
  • Oorontsteking: Stank uit de oren van je harige metgezel wijst vaak op een dieperliggende kwestie – een oorontsteking. Deze aandoening, vaak veroorzaakt door bacteriën of gist, leidt tot ongemak, jeuk en een vieze hondengeur. Hat advies is om in dat geval een bezoek aan de dierenarts te brengen.

Nare geur: ruiken reutjes sterker dan teefjes?

Over het algemeen hebben reutjes de neiging sterker te ruiken dan teefjes, vooral tijdens de paarseizoenen. Dit komt door hormonale veranderingen en het markeren van hun territorium met urine. Echter, met goede verzorging en hygiëneroutines van onder meer de vacht kunnen die stinkende geuren van zowel reutjes als teefjes worden beheerst.

De tekst gaat onder de foto’s verder>>

Vieze geurtjes verwijderen uit je vloerkleed of -bedekking

Hondengeur verwijderen is een uitdaging. Wil je genieten van een fris en schoon vloerkleed of -bedekking zonder vervelende hondengeur? Ontdek hoe je deze nare geuren kunt aanpakken met deze praktische tips:

  1. Grondig stofzuigen voor een frisse start: Begin met een grondige stofzuigbeurt van je vloerkleed of -bedekking om losse haren, vuil, stof en stank te verwijderen. Dit legt de basis voor een diepere reiniging en geurverwijdering.
  2. Bakpoeder of baking soda als geurabsorberend middel: Strooi het gelijkmatig over het hele oppervlak van je vloerkleed. Laat dit absorberende poeder minstens een uur intrekken om ongewenste geuren te neutraliseren en die nare geur te verwijderen.
  3. Actief borstelen of inwrijven voor grondige reiniging: Gebruik een stevige borstel om het bakpoeder of baking soda diep in de vezels van het vloerkleed te borstelen of wrijf het in met een zachte doek. Dit bevordert de absorptie van nare luchtjes en verbetert de effectiviteit van de reiniging.
  4. Grondig stofzuigen voor een frisse afwerking: Na de inwerktijd van het bakpoeder of baking soda, stofzuig je je vloerkleed opnieuw grondig. Verwijder alle restanten van het poeder, samen met de geuren die het heeft geabsorbeerd. Zo zuig je die vieze hondengeur gewoon op.
  5. Gebruik van een commerciële geurverwijderaar indien nodig: Als de geur aanhoudt, kan het gebruik van een speciale geurverwijderaar voor tapijten en vloerkleden helpen. Bijvoorbeeld een middel als oxyfresh pet geurverwijderaar. Volg de instructies op de verpakking zorgvuldig voor optimale resultaten.
  6. Professionele stoomreiniging voor diepe geurverwijdering: Als de vieze hondengeur hardnekkig blijft, overweeg dan professionele stoomreiniging voor je vloerkleed. Dit diepgaande reinigingsproces dringt door in de vezels en verwijdert hardnekkige geuren effectief.
  7. Preventieve maatregelen voor een langdurig fris vloerkleed: Om toekomstige opbouw van hondengeur te voorkomen, stofzuig je je vloerkleed regelmatig en behandel je vlekken onmiddellijk. Kies eventueel voor een wasbaar vloerkleed voor eenvoudig onderhoud en geurverwijdering. Zo ben je de vieze lucht een stap voor

Volg deze tips om je vloerkleed of -bedekking weer fris en schoon te maken, zodat je zonder zorgen kunt genieten van schone lucht in je huis. Weg met die stank!

Geuren zijn essentieel voor honden

Of honden hun eigen geur als ‘vies’ ervaren, blijft een mysterie door hun unieke perceptie van geur. Terwijl wij als mensen bepaalde geuren in hun vacht als onaangenaam ervaren, beschouwen honden hun eigen natuurlijke geur mogelijk gewoon als normaal. Voor hen is geur essentieel voor communicatie, navigatie en het begrijpen van hun omgeving. Zij ervaren het niet als stank

In het algemeen lijken honden meer geïnteresseerd te zijn in de geuren van hun omgeving dan in hun eigen geur. Ze gebruiken hun reukvermogen om informatie te verzamelen over andere dieren, mensen en objecten om hen heen.

Voor ons is het in elk geval prettig als we die hondengeur uit huis kunnen bannen en een aangename geur terugkrijgen. Met bovenstaande tips krijg je die stank ongetwijfeld uit je huis en kun je de boel weer lekker laten ruiken.

Foto: Pixelshot voor Canva.

Meer over: