Ga naar de inhoud

De 19 dingen die je nooit in de vaatwasser moet stoppen

Update:
Spullen in vaatwasser

Zo handig, de vaatwasser! Je zet alle vuile borden en pannen erin, vaatwastablet erbij en zoefff, daar gaat je afwas. Wist je dat je niet alles in de vaatwasser kunt zetten? Deze 19 keukenspullen kan je beter even op de hand afwassen.

Met een vaatwasser is afwassen verleden tijd, kies voor een inbouw vaatwasser of vrijstaande vaatwasser. Bekijk hier het complete aanbod vaatwassers.

Deze 19 dingen horen niet in de vaatwasser:

1. Scherpe messen

In de vaatwasser worden scherpe messen snel bot, doe de koksmessen niet in de vaatwasser maar was die altijd even op de hand af. Denk dan ook aan het heft, het handvat waar je het mes vasthoudt: dat wordt meestal vergeten bij de afwas.

2. Bestek met apart heft

Soms heeft bestek een heft van kunststof of hout, dat met schroeven is vastgemaakt. Daar kan makkelijk heet water tussenkomen in de vaatwasser, en dan heeft je bestek geen lang leven.

3. Pannen met een anti-aanbaklaag

Die fijne koekenpan met een anti-aanbaklaag is ook niet zo geschikt voor de vaatwasser. Een vaatwasser wordt veel warmer dan een afwassopje waarin je met de hand afwast, en door die hoge temperatuur kan de anti-aanbaklaag loslaten. 

Verschillende vaatwasbestendige pannen vergelijken

4. Gietijzeren pannen

Stoofpannen van gietijzer of gietijzeren koekenpannen kunnen echt niet in de vaatwasser. Het laagje vet aan de binnenkant van de pan verdwijnt en die fijne gietijzeren pan kan gaan roesten. Sterker nog: je kunt gietijzeren pannen beter afwassen met alleen warm water, zelfs niet met afwasmiddel. Als je goed voor je zware gietijzeren pan zorgt, heb je er een leven lang plezier van!

5. Servies met een gouden randje

Heb je nog zo’n ouderwets servies met een glanzend randje? Als je dat in de vaatwasser zet, ben je dat gouden randje snel kwijt. Eeuwig zonde!

6. Antiek servies

Waarschijnlijk ben je extra voorzichtig met de antieken bordjes die je hebt geërfd, daar is de vaatwasser veel te hardhandig voor. Niet alleen kan de decoratie beschadigen of er zelfs worden afgewassen, de kans op een buts of een barst is door de ronddraaiende spoelkranen ook groter dan bij afwassen in een teiltje.

7. Handbeschilderd keramiek

Heb je op vakantie mooi aardewerk gekocht? Handbeschilderde potten en schalen van een pottenbakkerij? Helaas, die kun je beter niet in de vaatwasser zetten.

8. Kristallen wijnglazen

Het kristal raakt beschadigd in de vaatwasser: minuscuul kleine beschadigingen die je niet direct ziet. Maar na verloop van tijd is het kristal niet meer helder en – extra vervelend voor kristallen wijnglazen – de glazen kunnen een bepaalde geur krijgen, die je er niet meer uitwast.

9. De deksel van de snelkookpan

Het ventiel in het deksel van de snelkookpan kan verstopt raken door kleine stukjes eten en restjes van de vaatwastablet. Je kunt de deksel beter afwassen met heet water, zonder afwasmiddel, afdrogen en nog even goed laten nadrogen, zodat het water uit al die kleine plekjes is waar je met de theedoek niet bij kunt.

10. Koper en zilver

Mooie zilveren theelepeltjes? Koperen pannetjes? Nee, die mogen niet in de vaatwasser. Haal de koper- en zilverpoets maar tevoorschijn, want deze mooie spullen moet je zorgvuldig verzorgen en oppoetsen.

11. Aluminium kookspullen

Sommige bakvormen, schalen en pannetjes zijn gemaakt van aluminium. Dat krijgt in de vaatwasser een lelijk uiterlijk: het wordt dof en vlekkerig. Zelfs als je dat niet zoveel uitmaakt, dan kun je het nog beter in een sopje afwassen, want het kan andere spullen in de vaatwasser strepen geven of beschadigen.

12. Houten planken

Door de hoge temperatuur van het water kunnen die mooie borrelplank en de houten snijplank gaan scheuren of splijten. Dat geldt ook voor pannen met een houten handvat en messen of bestek met een houten heft.

13. Plastic bakjes

Kijk goed op de verpakking: zijn de plastic bakjes wel geschikt voor de vaatwasser? Sommige kunststof bakjes komen er als een knutselwerkje weer uit, want door het hete water is het plastic in een rare vorm gesmolten.

14. Thermosfles, koffiekan

De koffiekan met een dubbele wand, de isolerende thermosfles en die mooie theeglazen van dubbel glas: nee, de vaatwasser houdt ze niet heel.

15. Campingbordjes

De schalen en borden van hard plastic, die je op de camping of bij een picknick gebruikt, kan beter ook niet in de vaatwasser. De mooie bedrukking gaat ervan af, zoals je ook ziet aan de drinkbekers en broodtrommels van kinderen, en het plastic wordt nog harder, waardoor het sneller barst of splintert.

16. Servies dat je hebt gerepareerd

Met een paar druppeltjes secondelijm zie je niks meer van de barst in de theepot of van de breuk in het theekopje, maar in de vaatwasser blijft het gerepareerde serviesgoed niet heel: de lijm kan oplossen door het hete water.

17. Maatbekers

Op plastic maatbekers is op de zijkant een print geplakt, zodat je kunt aflezen hoeveel je erin hebt gegoten. En juist die bedrukking vervaagt in de vaatwasser.

Dan zit er niets anders op dan een nieuwe maatbeker te kopen.

18. Borden met etensresten

Borden die vettig zijn, of waar nog wat saus aan kleeft, kun je prima zo in de vaatwasser zetten. Sterker nog: van tevoren afspoelen is zonde van het water én het zorgt ervoor dat het afwasmiddel z’n werk niet meer zo goed doet. Maar dat betekent niet dat je borden die niet zijn leeggegeten, met etensresten en al in het rekje moet parkeren. Veeg ze eerst schoon en zet ze daarna in het rekje. Die etensresten komen in het filter van de vaatwasser, en dan wordt de hele vaat minder schoon.

19. Glazen potten met een etiket

Lege jampotten afwassen in de vaatwasser? Heel slim, vooral als je er daarna jam in wilt maken: dan zijn ze meteen gesteriliseerd. Als het etiket er nog opzit, kun je dat beter eerst eraf pulken, voordat je het in de vaatwasser zet. Het papier kan namelijk de afvoer of het filter van de vaatwasser verstoppen.

Lees ook:

Stinkende doucheput, wat kun je daaraan doen?
De afzuigkap schoonmaken, hoe doe je dat snel én goed?

Meer over: