Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Op deze plekken ligt het meeste stof in huis

Ken je dat gevoel dat je net hebt schoongemaakt, maar dat je een uur later het stof op verschillende plekken alweer tegenkomt? Stof komt vaak voor op plekken die je snel over het hoofd ziet bij het schoonmaken. Deze 5 plekken in huis worden vaak vergeten, maar bevatten meestal veel stof. De volgende keer vergeet jij deze plekken niet meer bij het schoonmaken. 

Tekst gaat verder onder de advertentie

Wat is stof eigenlijk?

Stof bestaat uit kleine deeltjes vuil die voornamelijk afkomstig zijn van huidschilfers en vezels van je kleding. Daarnaast kan er stof ontstaan door haar, voedselafval en (dode) insecten. Stof is zo klein, dat het bijna niet te zien is met het blote oog. Pas als er een grote hoop van deze vezels bij elkaar zitten, kun je stof zien. Kun je nagaan hoeveel kleine vezels zich verzamelt hebben voor die grote stofhoop.

Hoe ontstaat stof in huis? 

Waarschijnlijk is het je opgevallen dat stof zich telkens op dezelfde plekken verzamelt. Onder de bank, in dat ene hoekje en achter je favoriete stoel. Hoe dat kan? Stof trekt stof aan. Daarnaast ontstaan hopen stof door de luchtstromen in je huis. Het lopen van een bepaalde route, heeft hier ook invloed op. Vandaar dat je telkens op dezelfde plekken stof vindt. Tot slot kan het nog een andere reden hebben: het uitstellen van een schoonmaak.

Tips voor een stofvrij huis

  • Leg een deurmat neer. Iedereen neemt van buiten een hoop viezigheid mee. Als je een mat voor je deur legt, loopt niemand met al dat stof naar binnen. Scheelt weer!
  • Maak van achteren naar voren schoon. Als je zonder enige logica stofzuigt, zal het stof zich in de ruimte blijven verspreiden. Zorg er daarom voor dat je de ruimte van achteren naar voren schoonmaakt. Net zoals bij dweilen! 
  • Zet wat ramen open als je gaat stofzuigen. Hiermee zorg je voor een goede ventilatie, waardoor stof niet ronddwarrelt en weer op je vloer terechtkomt. 
  • Maak schoon in een goede volgorde. Gebruik een plumeau altijd als eerste, stof daarna je meubels goed af en eindig met de vloeren. Anders heb je voor niets de grond stofvrij gemaakt. 

Op deze 5 plekken ligt het meeste stof in huis

1. Onder de bank 

Onder de bank kan zich enorme hoeveelheden stof ophopen. Als je met je stofzuiger niet onder de bank komt, is de kans groot dat hier gigantische stofwolken liggen. Dit kun je oplossen door met enige regelmaat de bank te verschuiven. Zodat je de ruimte eronder goed kunt schoonmaken.

2. Het gordijn

Waarschijnlijk had je zelf al gezien dat achter een gordijn ook veel stof verscholen zit. Maar wist je ook dat je om de zoveel tijd je gordijnen af moet kloppen? Aan het gordijn zelf kan ook enorm veel stof blijven kleven. Het gordijn is dan ook niet voor niets één van de meest vergeten dingen om te schoonmaken. Het is daarnaast ook aan te raden om met enige regelmaat je gordijnen te wassen. Als ze zijn gewassen, zijn ze bijna weer als nieuw. Schoon en mooi! 

3. Achter de kast

De kans is groot dat je een flinke kast in je interieur hebt staan. Zo groot en zwaar, dat je hem waarschijnlijk nooit aan de kant schuift. Net zoals bij een zware bank, is dit een plek waar stof zich ophoopt. Is je kast echt te zwaar om te verschuiven? Gebruik dan een stofwisser. Dit is een soort dweil, die je zowel nat als droog kunt gebruiken. Als je nat dweilt, krijg je het normale dweileffect. Als je droog dweilt, zal de stofwisser al het stof en haren aantrekken. Super handig! 

4. Onder het bed

Onder het bed ligt vaak ook een hoop stof. In je slaapkamer slaap en loop je elke dag. Daarnaast liggen er lakens en waarschijnlijk ook wat kleding. Genoeg redenen waardoor er een grote hoop stof zich onder je bed verzamelt. Maak dus ook onder je bed goed schoon, ondanks dat je er moeilijk bijkomt. 

5. Roosters

Zuig roosters, zoals van de afzuigkap en de radiator, regelmatig schoon. Omdat deze roosters niet eenvoudig schoon te maken zijn, is de kans groot dat hierin veel stof verstopt zit. Je kunt nog zo goed schoonmaken, maar als er stof in deze roosters zit, kan dit zich verspreiden door de hele ruimte. Voor het schoonmaken van deze roosters kun je het beste gebruikmaken van een dun opzetmondje op je stofzuiger. Verder is het vaak mogelijk om de roosters schoon te spoelen. Vul een gieter met water en giet dit tussen je radiator. Je zult verbaasd zijn over hoe vies zo'n rooster is door de smurrie die eruit komt. Zet een teiltje onder de radiator om een natte en vieze vloer te voorkomen. 

Stofzuigen en dweilen staat in de meeste huishoudens wel op het programma, maar er zijn veel apparaten die vaak vergeten worden. De hoogste tijd om deze vergeten apparaten een flinke schoonmaakbeurt te geven.

Auteur: Ilse Bloemendal