Ga naar de inhoud

Gruwelijk vieze bakplaat schoonmaken in 7 stappen

Update:

Het is je vast wel eens overkomen, er is iets op de bakplaat gedrupt tijdens het bakken. Dit is geen probleem als je het gelijk weer schoonmaakt. Wel als je het vuil laat zitten en de bakplaat weer vies in de oven zet. Zodra je de bakplaat weer gebruikt brandt het vuil aan en gaat het stinken. Hierdoor wordt het vaak nog viezer, waardoor het schoonmaken van de plaat een (te) lastige klus wordt.

Een schuursponsje helpt vaak niet (genoeg), wat zijn de betere schoonmaakmiddelen om de bakplaat weer blinkend schoon te krijgen? Met deze tips maak jij zelf de meest aangekoekte plaat weer spik en span.

Bakplaat schoonmaken in 7 stappen

Het schoonmaken van een bakplaat is vrij eenvoudig en is op verschillende manieren te doen, afhankelijk van het type vuil en het materiaal. Hier zijn enkele algemene stappen die je volgt bij het schoonmaken:

  1. Laat de bakplaat eerst afkoelen voordat je begint met schoonmaken.
  2. Verwijder alle overtollige etensresten of vuil met een zachte borstel of een spatel.
  3. Maak een oplossing van warm water en afwasmiddel. Dit is effectief voor de meeste soorten vuil.
  4. Gebruik een spons of doek om de bakplaat schoon te maken. Maak zachte, ronde bewegingen en zorg ervoor dat je alle hoeken en gaten meeneemt.
  5. Spoel de bakplaat af met warm water en droog hem vervolgens af met een droge doek.
  6. Voor hardnekkige vlekken of ingebrande resten is ook een mengsel van water en azijn of citroensap te gebruiken. Laat dit een tijdje inwerken voordat je het schoonmaakt.
  7. Als je er eentje hebt van gietijzer, gebruik dan nooit zeep om schoon te maken. In plaats daarvan kun je de bakplaat schoonmaken met zout en een spons, of met een beetje olie en een doek.

Onthoud dat het regelmatig schoonmaken de levensduur verlengt en voorkomt dat er ongewenste smaken aan je eten blijven kleven.

Baking soda voor je bakplaat

Werkt het bovenstaande stappenplan niet? Ga dan aan de slag met baking soda. Normaliter gebruik je het als rijsmiddel tijdens het bakken, maar je kunt er ook heel goed mee schoonmaken.

  1. Meng een half kopje baking soda met een half kopje water;
  2. Voeg een scheutje witte azijn toe;
  3. Giet deze substantie erover;
  4. Laat dit een uur trekken;

Als het middel goed is ingetrokken, wrijf je de bakplaat met een spons of schone doek schoon.

TIP: Wees voorzichtig met hard schrobben als jouw bakplaat een anti-aanbaklaag heeft. Zorg daarna dat je je bakplaat goed schoonwrijft, anders kan hij gaan roesten.

Je ziet dat je plaat zijn originele kleur weer terugkrijgt en dat alle viezigheden langzamerhand loslaten. Het schoonmaken met baking soda heeft een leuke bijkomstigheid. Het reinigt je wasbak en leidingen. Je kunt het goedje met een gerust gevoel in de wasbak leeggooien.

Ovenreiniger helpt bij een vieze bakplaat

De naam zegt het al: dit middel maakt je oven goed schoon. Het spul is best sterk, bij gebruik van een ovenreiniger raden we je aan om handschoenen te dragen. Bij een heel vieze bakplaat adviseren we je om deze met een goede laag in de sprayen en het goedje vervolgens een paar uur in te laten trekken. Het vuil gaat weken, waardoor het uiteindelijk erg makkelijk weg te schrobben is. Met een spons krijg je het daarna goed schoon.
Zit er na dit trucje nog steeds vuil op? Herhaal dan het proces en je zal zien dat je bakplaat weer brandschoon is. Om dit in de toekomst te voorkomen, raden we je aan om elke keer je bakplaat in te sprayen met de ovenreiniger. Schrobben is dan niet meer nodig. Ovenreiniger is te koop bij elke supermarkt.

Groene zeep en ammoniak

De combinatie van deze twee ingrediënten laat al het vuil van je bakplaat verdwijnen.

  1. Smeer de bakplaat in met groene zeep en leg er een doek overheen;
  2. Giet hier wat ammoniak overheen;
  3. Dek vervolgens de bakplaat af met aluminiumfolie en laat het een nachtje intrekken.
  4. Het liefst buiten, want het ruikt echt niet lekker;
  5. De volgende ochtend spoel je de bakplaat schoon met water;
  6. Veeg hem na met een microvezeldoek – en hij is weer als nieuw.

Meer over: