Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Hoe kan ik een gruwelijk vieze bakplaat het beste schoonmaken?

Het is je vast wel eens overkomen, er is iets op de bakplaat gedrupt tijdens het bakken. Dit is geen probleem als je het gelijk weer schoonmaakt. Wel als je het vuil laat zitten en de bakplaat weer vies in de oven zet. Zodra je de bakpaat weer gebruikt brandt het vuil aan en gaat het stinken. Hierdoor wordt het vaak nog viezer, waardoor het schoonmaken van de bakplaat een (te) lastige klus wordt. Met deze tips maak jij zelf de meest aangekoekte bakplaat weer spik en span. 

Tekst gaat verder onder de advertentie

Een schuursponsje helpt vaak niet (genoeg), wat zijn de betere schoonmaakmiddelen om de bakplaat weer blinkend schoon te krijgen

1. Baksoda; Baking soda voor je bakplaat

Iedereen kent het wel: baksoda (baking soda). Normaliter gebruik je het als rijsmiddel tijdens het bakken, maar je kunt er ook heel goed mee schoonmaken.

 1. Meng een half kopje baksoda met een half kopje water;
 2. Voeg een scheutje witte azijn toe;
 3. Giet deze substantie over je bakplaat; 
 4. Laat dit een uur trekken; 
 5. Als het middel goed is ingetrokken, kan je de bakplaat met een spons of schone doek schoon wrijft.

TIP: Wees voorzichtig met hard schrobben als jouw bakplaat een anti aanbaklaag heeft. Zorg daarna dat je je bakplaat goed schoonwrijft, anders kan hij gaan roesten.

Je ziet dat je bakplaat zijn originele kleur weer terugkrijgt en dat alle viezigheden langzamerhand loslaten. Het schoonmaken met baksoda heeft een leuke bijkomstigheid. Baksoda reinigt je wasbak en leidingen. Je kunt het goedje met een gerust gevoel in de wasbak leeggooien. 
 

2. Helpt ovenreiniger bij een vieze bakplaat

De naam zegt het al: dit middel maakt je oven goed schoon. Het spul is best sterk, bij gebruik van een ovenreiniger raden we je aan om handschoenen te dragen. Bij een hele vieze bakplaat adviseren we je om de bakplaat met een goede laag in de sprayen en het goedje vervolgens een paar uur in te laten trekken. Het vuil gaat weken, waardoor het uiteindelijk erg makkelijk weg te schrobben is. Met een spons krijg je het daarna goed schoon.

Zit er na dit trucje nog steeds vuil op je bakplaat? Herhaal dan het proces en je zal zien dat je bakplaat weer brandschoon is. Om dit in de toekomst te voorkomen, raden we je aan om elke keer je bakplaat in te sprayen met de ovenreiniger. Schrobben is dan niet meer nodig. Ovenreiniger is te koop bij elke supermarkt.
 

3. Groene zeep en ammoniak

De combinatie van deze twee ingrediënten laat al het vuil van je bakplaat verdwijnen.

 1. Smeer de bakplaat in met groene zeep en leg er een doek overheen; 
 2. Giet hier wat ammoniak overheen;
 3. Dek vervolgens de bakplaat af met aluminiumfolie en laat het een nachtje intrekken.
  Het liefst buiten, want het ruikt echt niet lekker; 
 4. De volgende ochtend spoel je de bakplaat schoon met water;
 5. Veeg hem na met een microvezeldoek – en hij is weer als nieuw.  

Lees ook

Auteur: Ilse Bloemendal