Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Ramen lappen: zonder strepen en dure schoonmaakmiddelen

Op een zonnige dag valt het meteen op: vieze ramen. Daar moet wat aan gebeuren! Wij geven de beste tips om snel en handig de ramen te lappen. Extra voordeel: je hebt er geen dure schoonmaakmiddelen voor nodig, gewone huis-, tuin- en keukenmiddeltjes werken prima.

Het goede begin is het halve werk. Zoek de juiste spullen bij elkaar. Je hebt een trekker nodig, een zeem en een schoonmaakdoek die niet pluist. Een microvezeldoekje is heel geschikt. Ook handig: een grote doek of dweil die je in de vensterbank kunt leggen of op de vloer, als je de ramen aan de binnenkant gaat lappen. Zo voorkom je een waterballet.

Stap 1: Weg met de spinnenwebben

Ga eerst met een zachte borstel over de ramen, om stof en viezigheid alvast te verwijderen. Vergeet de kozijnen niet! Spinnenwebben veeg je weg en als er vogelpoep op het raam zit, kun je dat ook alvast weghalen met een doekje. Gebruik nooit een scheermesje of een scherp mes om viezigheid van het raam te krabben, hoe hardnekkig het ook is. Op die manier kun je het raam beschadigen, zodat het juist weer eerder vies wordt. Het is beter om die plakkerigere vlek vochtig te maken met wat water of schoonmaakmiddel en dat even in te laten weken. Grote kans dat je het daarna zo wegpoetst.

Stap 2: Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes werken best!

Je kunt natuurlijk je ramen lappen met sop met allesreiniger of speciaal schoonmaakmiddel, maar dat is niet nodig voor het beste resultaat. Maak een lauw sopje met een beetje ammoniak, citroensap, azijn of een kneepje afwasmiddel. Er zijn ook mensen die zweren bij een kloddertje groene zeep of een paar doorgesneden uien in de emmer. Een kwestie van uitproberen!

Verschillende soorten huishoudelijke schoonmaakmiddelen

Stap 3: Geen strepen

Maak het raam nat met een spons met je sop, maak ronddraaiende bewegingen. Dan kun je met de trekker van links naar rechts in horizontale banen het vocht weer van het raam vegen. Maak tussendoor de trekker droog met de microvezeldoek of een oude theedoek. Dat zorgt ervoor dat er geen druppels water over je raam zakken – die lelijke strepen veroorzaken.

TIP: Hoe verleidelijk ook: je kunt de ramen beter niet lappen als de zon erop staat. Dan droogt het sop zo snel op, dat je strepen niet kunt voorkomen.

Stap 4: Kleine raampjes? Pak de plantenspuit

Zie je het niet zitten om met een volle emmer op een ladder te staan wiebelen? Of heb je kleinere raampjes die je niet met een trekker en zeem kunt schoonmaken? Dan maak je je eigen glasspray, die niet vettig is én niet streept. Meng 1 deel schoonmaakazijn met 10 delen lauwwarm water in een plantenspray. Dat mengsel spuit je royaal over de ramen, en je boent ze daarna schoon met een microvezeldoek of oude theedoek. Daarna maak je de ramen droog met een zeem of een droge schoonmaakdoek. Pas wel op met de azijn-oplossing op houtwerk of kunststof kozijnen: als je het te lang laat zitten, kan het schilderwerk verkleuren.

Stap 5: Snel trucje met krantenpapier

Zie je hondenneuzen of kindervingers op je schone ramen? Die kun je met een handig trucje wegpoetsen. Gebruik geen glasreiniger uit een spuitbus, want daarmee maak je de ramen wel schoon, maar er blijft ook een vettig laagje achter op het glas. Een handige truc is om een oude krant te verfrommelen en daarmee de vlek weg te poetsen. Zo kan het wel weer even, tot de volgende lapbeurt.

Artikelen om je ramen te lappen

Samenvatting: streeploze ramen in 5 stappen

 1. Maak het raam eerst stofvrij voordat je begint met ramen lappen. Vogelpoep, spinnenwebben, zand en stof veeg je weg met een zachte borstel.
   
 2. Maak sop met een beetje schoonmaakazijn, ammoniak, citroensap of een drupje afwasmiddel. Gebruik niet teveel schoonmaakmiddel.
   
 3. Werk met een trekker en een pluisvrije schoonmaakdoek (bijvoorbeeld een microvezeldoek of een oude theedoek) of een ouderwetse zeem.
   
 4. Vergeet het kozijn niet schoon te maken. Jammer als je ramen fris zijn, en viezigheid vanaf je kozijnen drupt er overheen.
   
 5. Snel een vlekje wegpoetsen? Een prop oude kranten werkt perfect.

Lees ook:
- Heb je de poetseritis te pakken? Neem dan ook meteen de badkamer onder handen 
- De vaatwasser, de telefoon en nog een paar: deze dingen worden vaak vergeten bij het schoonmaken 

Auteur: Sabina Posthumus