Draai voor klassieke weergave

Zo houd je spinnen buiten de deur

Het herfstseizoen is weer begonnen en dat betekent naast dalende temperaturen dat er heel veel spinnen tevoorschijn komen. Niemand wordt er blij van wanneer er een harige ‘vriend’ onder de bank vandaan komt lopen. Hoog tijd om afscheid te nemen van spinnen in huis.

Libelle.nl legt uit wanneer spinnen vooral tevoorschijn komen en hoe je ze buiten de deur kunt houden.

Spinnenseizoen

De herfst is het seizoen waarin spinnen overal opduiken. Of beter gezegd: dat is de periode waarin ze een stuk zichtbaarder zijn. Want daadwerkelijk meer spinnen, dat is niet het geval: in mei hebben veel meer soorten hun paartijd dan in de herfst.

Verder leven spinnen tijdens de lente en het zomer het liefste buiten. Maar zodra de nachten kouder worden, kruipen ze naar binnen. Opvallend detail: het zijn vooral de vrouwtjes die naar binnen komen. De mannen zijn volgzaam en kruipen erachteraan omdat ze willen paren. In hun zoektocht naar liefde, kruipen ze door alle hoeken en gaten naar binnen. Je ziet er dus opeens veel meer.

Grotere spinnen

Daarnaast reageren spinnen op trillingen, zij voelen jou aankomen als je bijvoorbeeld door de gang loopt. De spinnen rennen dan van paniek in de rondte. Een andere reden waarom je veel meer spinnen ziet tijdens deze periode is dat de meeste spinnen volwassen zijn in de herfst. Ze zijn groter en vallen dus meer op!

En tot slot: door de dauw die in het najaar ontstaat en omdat het vaker regent, zijn de spinnenwebben beter zichtbaar. De vraag is natuurlijk: hoe kom je van ze af, als je niet zo’n fan van deze beestjes bent?

Munt

Je zult het misschien niet meteen denken maar munt verjaagt spinnen. Om specifieke plekken aan te pakken waar spinnen komen, is het handig om zelf ‘muntspray’ te maken. Meng water met 10 druppels muntolie in een spuitflesje. Wil je het nog wat grondiger aanpakken? Doe dan pure pepermuntolie op wattenschijfjes en leg die op verschillende plaatsen door je huis. Herhaal dit 1 of 2 keer per week. Neem het zekere voor het onzekere, zouden wij zeggen.

Opruimen

Is je huis niet altijd even opgeruimd? Stapeltjes kleding in de hoek, een stapel papieren op de tafel. Dan adviseren we om zo snel mogelijk alles op te ruimen. Deze ‘rommelplekjes’ zijn ideaal voor spinnen. Een spin ziet zo’n rommelplekje als de ideale schuilplek. Kortom: Zorg ervoor dat je huis opgeruimd is.

Eucalyptus of azijn

Spinnen hebben naast munt ook een hekel aan de eucalyptus- en azijngeur. Dat laatste heb je vast wel in de kast staan. Pak een plantenspuit, vul hem met eucalyptus of schoonmaakazijn en meng dat met water. Ga dan je hele huis rond. Deuren, ramen en kieren, alles mag iets meekrijgen van het goedje. Zo zie je dat je huis straks spinnenvrij is.

Buitenlampen

Heb je veel buitenlampen? Dan is het je vast wel eens opgevallen dat daar vaak muggen zitten. Nu zijn muggen natuurlijk niet zo fijn, maar als bestrijder voor spinnen, zijn ze ideaal. Dus zet die lampen aan, want als daar eten te vinden is, blijven de spinnen buiten.

Heb jij geen last van spinnen in huis maar wel van fruitvliegjes? Met deze tips kom je van deze minuscule vliegjes af.

Dit artikel is in samenwerking met Libelle.nl tot stand gekomen.