Ga naar de inhoud

Zelf schoonmaakmiddelen maken, zo doe je dat!

Update:

In een tijd van toenemende milieuvervuiling en een financiële crisis zijn er ook goedkope en milieuvriendelijke manieren om je huis schoon te maken. Waarom zou je bijdragen aan milieuproblematiek en veel geld uitgeven aan schoonmaakproducten als het ook anders – goedkoper en duurzamer – kan? Zelf schoonmaakmiddelen maken doe je zo.

Met een paar natuurlijke middelen kom je al een heel eind. Welke middelen kun je waar het beste voor gebruiken? We zetten 16 handige tips voor je op een rij. 

1. Ontsmetten en ontvetten

Soda en zuiveringszout kun je gebruiken als ontsmettings- en ontvettingsmiddel. Beide middelen verwijderen vervelende geuren en hebben een schurende werking. Ze zijn een prima alternatief voor chemische schuurmiddelen.

2. Desinfecteren

Waterstofperoxide (3%) gebruik je als vervanger van chloor. Het is het veiligste natuurlijke middel met een sterke desinfecterende werking en werkt tegen virussen en bacteriën. Je kunt er vloeren, keukenkastjes, de wc en het aanrecht mee reinigen. Het wordt ook gebruikt als middel om vlekken uit kleding te verwijderen. Let op: het heeft wel een blekend effect. Je tandenborstel kun je ook reinigen met waterstofperoxide. Laat de borstel een tijdje weken in wat waterstofperoxide. Alle bacteriën worden vernietigd.

3. Vet oplossen en kalkaanslag verwijderen

Citroen heeft net als waterstofperoxide een krachtige werking tegen bacteriën en ziektekiemen. Citroen is ook een goede vetoplosser. Voeg wat citroen toe aan je afwaswater! Deze vrucht helpt om kalkaanslag te verwijderen. Het voordeel van het gebruik van citroen is de geur: je hele huis ruikt weer fris. Kalkaanslag haal je gemakkelijk weg door met een halve citroen over de kalkaanslag te wrijven. 

4. Lekker geurtje

Een essentiële olie kan een zelfgemaakt schoonmaakmiddel een lekker geurtje geven. Het versterkt tevens de antibacteriële werking van het middel. Gebruik bijvoorbeeld citroen, lavendel of tea tree.

5. Allesreiniger – zelf schoonmaakmiddelen maken

Azijn is een goede allesreiniger. Voor de ramen kun je een emmer water mengen met een kopje azijn. Appelazijn is heel geschikt om glas mee te reinigen, het zorgt voor een mooie glans. 

6. Dweilen

Doe een half kopje soda in een emmer warm water. Je kunt hiermee vloeren dweilen. Let op: geen houten vloeren. 

7. Glaswerk aanpakken

Wil je een kant en klaar product voor al je glaswerk? Doe een heel klein beetje afwasmiddel in een plantenspuit. Vul de fles bij met evenveel water als azijn en schudt de fles goed. Bewaar het onderin je keukenkast en gebruik het iedere keer als ruiten- of glasreiniger wanneer nodig.

8. Toilet ontsmetten

Het is niet noodzakelijk om chloor te gebruiken om je wc schoon te maken of ontsmetten. Gebruik een combinatie van baking soda en azijn. Strooi eerst baking soda in de wc-pot en gooi dan azijn er overheen. Zorg wel dat je goed ontlucht!

9. Ontkalken

Als je je douchekop en kraan wil ontkalken, doe dan wat witte wijnazijn op een doekje, wrijf ermee over het oppervlak, laat het even intrekken en spoel het af met water. 

10. Roestvrijstaal oppoetsen

Matte of plakkende roestvrij stalen oppervlaktes zoals bijvoorbeeld afzuigkappen, maak je schoon met wat olie, bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie. Doe een beetje olie op een stuk keukenpapier en wrijf over het plakkende object.              

11. Oven reinigen

De oven reinigen doe je zó. Maak een mengsel van gewone soda en water. Smeer het mengsel in op de ruit en laat het een nachtje inwerken en uitharden. De volgende dag krab je – heel eenvoudig – met een plamuurmes het meeste vuil ervan af. Spoel het oppervlak daarna goed af. 

12. Pannen schoonmaken

Doe zout, baking soda en afwasmiddel op een keukenrol. Laat het weken en voeg witte azijn toe. Boen de pan schoon. Zout, baking soda zijn wondermiddelen. Zelf schoonmaakmiddelen maken was nog nooit zo simpel.

13. Wasmachine schoonmaken

Doe 1 kopje baking soda in de trommel of schoonmaakazijn in het wasmiddel bakje en laat de wasmachine leeg draaien op 90C. 

14. Gootsteen ontstoppen

Soda kun je goed gebruiken om je gootsteen te ontstoppen. Stop wat soda in het putje en spoel na met kokend water. Bij een hardnekkige verstopping doe je soda in het putje en gooi je er wat azijn overheen. Schrik niet. Het gaat heel hard borrelen en er komt wat CO2 vrij. Zorg voor goede ventilatie en houd kinderen en huisdieren uit de buurt.

15. Zelf vloeibare zeep maken

Rasp Marseille zeep (met of zonder geurtje). Gebruik daar 80 gram van en 5 liter water. Gooi de geraspte zeep in kokend water en laat alles oplossen. Laat het een paar minuten doorkoken, zet het gas uit en zet alles achter op je fornuis. Laat het tot de volgende ochtend staan tot het helemaal dik geworden is. Doe het mengsel zelfgemaakte zeep in een handzeeppompje en gebruik het als handzeep. Wanneer je bij de zelfgemaakte zeep baking soda toevoegt heb je een krachtige allesreiniger. 

16. Natuurlijke luchtverfrisser

Zet een pan met water, kaneelstokjes, kruidnagels en een aantal druppels aromatische olie op het vuur en breng het aan de kook. Laat het sudderen totdat je favoriete geur door het hele huis te ruiken is. Zie je, zelf schoonmaakmiddelen maken is helemaal niet zo moeilijk.

Meer over: