Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Koffiedik: 10 tips om koffieprut te hergebruiken

Heerlijk om je dag met een verse kop koffie te beginnen. Het koffiedik wat in het filter achterblijft, wordt meestal weggegooid. Niet doen, want je kan koffiedik voor verschillende zaken in en rondom huis gebruiken. Van geuren neutraliseren tot plantenmest:  10 mogelijkheden voor het hergebruiken van koffiedik!

Tekst gaat verder onder de advertentie

Koffiedik bewaren 

Als je koffiedik bewaart in een afgesloten bakje, gaat het waarschijnlijk schimmelen. Gebruik de afgekoelde koffieprut daarom gelijk na het zetten van een bak koffie. Mocht je het langer willen bewaren, verspreid het koffiedik dan over een plat bord en laat het drogen aan de lucht. Wanneer het goed gedroogd is, kan je het bewaren in een afgesloten (koffie)bus

10 dingen die je met koffiedik kan doen 

1. Pannen en de wasbak schoonmaken

Is er een hardnekkig laagje voedsel aangekoekt aan de bodem van je pannen? Dit krijg je los met koffiedik. Leg een laagje koffiedik op de bodem van de pan en gebruik voorzichtig een schuursponsje om de resten weg te krijgen. Ook de wasbak maak je op deze manier schoon met koffiedik! 

2. Verminderen van krassen op houten meubels

Heb je donkere, houten meubels in huis en zijn deze licht beschadigd? Maak dan een mengsel van een eetlepel azijn, een eetlepel koffiedik en een eetlepel warm water. Doe een beetje op een wattenschijfje en wrijf het mengsel goed over de beschadiging. Boen daarna nog even na met een droge doek. Probeer eerst een klein stukje uit en als je tevreden bent over het resultaat, behandel je de rest. 

3. Geurtjes neutraliseren

Koffiedik neutraliseert geurtjes. Heb je last van stank in huis, bijvoorbeeld na een avondje gourmetten of het bereiden van een gerecht met grote hoeveelheid knoflook? Zet dan een schoteltje met koffieprut in de ruimte. TIP: ook ideaal voor in de koelkast tegen etensgeuren!

4. Insecten weren 

De meeste insecten hebben een grote afkeer van de geur van koffiedik. Om te beginnen met mieren. Als je last hebt van een mierenplaag in je huis, strooi dan wat koffieprut op de plaats waar de mieren je huis binnenkomen. Het helpt ook in de tuin, strooi het dan op de openingen van hun mierennest. Mieren komen dan niet meer naar buiten. 

5. Slakken in de tuin bestrijden 

Als de planten in je tuin worden aangevreten door slakken, kan koffiedik ook een handje helpen. Leg een barrière van ongeveer 5 cm koffieprut rondom je planten en je zult zien dat er geen slakken meer op je planten zitten. De structuur van koffieprut is voor slakken moeilijk om overheen te kruipen. 

Koffieprut  Koffiedik

6. Katten hebben een hekel aan koffiedik

Ook katten hebben een hekel aan koffiedik. Het goedje blijft namelijk aan hun vacht en poten kleven. Ook hebben deze viervoeters een afkeer aan de geur. Strooi regelmatig wat koffiedik op de aarde van je tuin als je katten wilt weren. 

7. Koffiedik geeft je planten een boost 

Kunnen je planten en/ of bloemen wel een oppepper gebruiken? Strooi dan een beetje koffiedik over de aarde. Dankzij de licht zure pH-waarde van koffiedik is perfect te gebruiken als natuurlijke plantenmest voor planten. Let wel op, de kwaliteit van vruchten kan afnemen. Strooi het daarom niet over je aardbeien- of tomatenplanten. 

8. Scrub je (hoofd)huid 

Koffiedik is ideaal om je huid mee te scrubben. Het heeft namelijk een grovere en korrelige structuur. De scrub maken is heel simpel: meng wat koffieprut met wat olie en wrijf met een watje de dode huidcellen weg. Ook je hoofdhuid maak je blij met koffiedik. Meng dan wat koffieprut met je shampoo en je zult zien dat je huidschilfers verdwijnen. Als je je haar een keer per week met dit mengsel wast, word je haar zachter en gaat meer glanzen. 

9. Cellulitis verminderen

Heb je last van cellulitis? Meng dan wat koffiedik met olijfolie om je eigen peeling te maken. Smeer dit goedje op het probleemgebied. Op den duur zal je huid strakker worden, omdat door de cafeïne de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. 

 10. Schoorsteen schoonmaken 

Als je een schoorsteen thuis hebt, maak deze dan regelmatig schoon met koffiedik. Strooi wat koffiedik over de vieze plekken en maak met een sponsje binnen korte tijd je hele haard schoon. Ideaal! Zorg er wel voor dat je eerst een laagje over de as strooit, zodat het niet gaat stuiven.  

Waarvoor gebruik jij koffiedik?

Meer voor koffieliefhebbers

Als er iets is dat we in de afgelopen 2 jaar wel geleerd hebben, is dat het belangrijk is om thuis lekkere koffie te hebben. We leggen uit hoe je zelf thuis koffie maakt die net zo lekker is als in een koffietentje.

Auteur: Ilse Bloemendal