Ga naar de inhoud

Kaarsvetvlekken verwijderen doe je zó, de 10 beste tips

Update:
Kaarsvetvlekken verwijderen

Kaarsen zijn sfeermakers in huis, maar het is frustrerend als kaarsvet op je kleding of meubels belandt. Gelukkig zijn er effectieve manieren voor het verwijderen van kaarsvetvlekken, zonder schade aan te brengen aan je kleding of woontextiel.

In dit artikel delen we de 10 beste tips om kaarsvet op een doeltreffende manier te verwijderen.

1. Kom onmiddellijk in actie bij kaarsvetvlekken

De sleutel tot succesvolle verwijdering van kaarsvetvlekken is de snelle actie. Zodra het kaarsvet stolt, wordt het veel moeilijker om te verwijderen. Pak een ijsblokje en wrijf het over de vlek om het kaarsvet te laten stollen. Schraap vervolgens voorzichtig met een lepel of bot mesje het gestolde kaarsvet weg.

2. Maak gebruik van hitte

Een effectieve methode om kaarsvetvlekken te verwijderen is door gebruik te maken van hitte. Plaats bijvoorbeeld een vel keukenpapier over de vlek en strijk er met een warm strijkijzer overheen. Het kaarsvet smelt en wordt geabsorbeerd door het papier. Herhaal dit proces met schoon keukenpapier totdat de vlek verdwenen is.

3. Krab kaarsvetvlekken af met een lepel

Als alternatief voor hittebehandeling kun je ook kaarsvet voorzichtig wegkrabben met een lepel. Zorg ervoor dat je niet te veel druk uitoefent om beschadiging van de stof te voorkomen.

4. Gebruik warm water en afwasmiddel

Een eenvoudige, maar effectieve methode is het gebruik van warm water en afwasmiddel. Meng een paar druppels afwasmiddel in warm water en dep de vlek voorzichtig. Laat het mengsel even intrekken en was het kledingstuk volgens de wasinstructie.

5. Gebruik schuurmiddel voor kwetsbare stoffen

Hoe krijg ik kaarsvet uit mijn tafelkleed? Voor kwetsbare stoffen zoals zijde of wol gebruik je een schuurmiddel op basis van talkpoeder. Strooi het poeder over de kaarsvetvlek op bijvoorbeeld een tafelkleed en laat het een nacht intrekken. Borstel vervolgens het overtollige poeder weg en gebruik een zachte doek om eventuele restanten te verwijderen.

Lees ook ons artikel: is kaarsen branden ongezond voor je?

6. Gebruik een professionele vlekkenverwijderaar

Overweeg bij hardnekkige kaarsvetvlekken op kleding om een professionele vlekkenverwijderaar te gebruiken. Kies een product dat geschikt is voor het type stof dat je behandelt en volg nauwgezet de instructies op de verpakking.

7. Gebruik azijn en water

Een oplossing van azijn en water is ook effectief bij het verwijderen van kaarsvetvlekken. Meng gelijke delen azijn en water, breng het aan op de vlek en laat het enige tijd intrekken. Spoel het kledingstuk grondig uit met water en was het zoals gebruikelijk.

8. Breng textiel naar de stomerij als laatste redmiddel

Als alle huis-tuin-en-keukenmethoden falen, overweeg dan om het kledingstuk naar de stomerij te brengen.

9. Kaarsvetvlekken voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen. Plaats kaarsen op een stabiele ondergrond en houd ze uit de buurt van de tocht. Gebruik ook kaarsenhouders om druipend kaarsvet op te vangen en te voorkomen dat het op oppervlakken terechtkomt.

10. Regelmatig onderhoud plegen helpt

Houd je kaarsenhouders en oppervlakken regelmatig schoon. Verwijder eventueel gemorst kaarsvet onmiddellijk om te voorkomen dat het zich ophoopt en moeilijker te verwijderen wordt.

Ten overvloede: of het nu gaat om kleding, meubels of andere oppervlakken. Onthoud dat snel in actie komen het beste is is! Blijf niet toekijken, of doorgaan met gezellig borrelen als er weer kaars begint te druipen op je tafelkleed of dressoir!

Andere vieze vlekken? Lees de blog over vlekken verwijderen van je tapijt of vloerkleed.

3 tips om kaarsvetvlekken te voorkomen en verwijderen

Heb jij nog een goeie tip voor het verwijderen van kaarsvetvlekken? Laat het ons weten! Mail dan naar onze redactie

Meer over: