Draai voor klassieke weergave

Een vlek op je stoffen bank? Zo verwijder je vlekken op je bankstel

Een smetteloos huis is een symptoom voor een oninteressant leven, zei oma altijd. Maar als je bank er wel erg interessant uit begint te zien, is het toch tijd om in actie te komen. Hoe poets je de vlekken van wijn, kaarsvet, pen of gemorst eten van de bank? Wij geven je schoonmaaktips voor vlekken in je bankstel.

Een lekkend wijnglas, vieze voeten, een donkere spijkerbroek, koekkruimels en vette vingers. Je bank knapt er niet van op. Wanneer je een licht bankstel hebt, zijn vlekken erg zichbaar. Zelfs bij een leren bank heb je geen garanties dat hij smetteloos blijft. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze vervelende vlekken weg te krijgen.

Hoe krijg je rode wijn uit je stoffen bank?

Iedereen weet: rode wijn moet je niet morsen. Toch kan het gebeuren. Strooi er dan gelijk zout overheen en laat het een paar minuten intrekken. Verwijder de zout met een lauwwarm doekje met wat afwasmiddel en azijn. Zeg maar dag tegen die rode wijnvlek! 

Hoe krijg je kaarsvet uit je stoffen bank? 

Kaarsvet morsen gebeurt niet vaak, als het gebeurt moet je er op de juiste manier mee omgaan. Plaats een paar velletjes keukenpapier over het kaarsvet en ga hier met een warm strijkijzer overheen. Je zult zien dat het kaarsvet makkelijk loslaat. Handig he?

Hoe krijg je haren van je stoffen bank? 

Haren op je bank wil je liever niet. Of het nou je eigen haren zijn of die hardnekkige haren van je huisdier, het ziet er niet schoon uit. Haren verwijder je gelukkig heel eenvoudig met de rubberen dieren haarborstel of een kledingborstel.

Hoe krijg je pen en andere moeilijke vlekken uit je stoffen bank?

Oei, een inktvlek in je stoffen bank. Dit kan je verwijderen met melk. Durf je dat niet aan? Bij de drogist vind je verschillende vlekkenmiddeltjes voor moeilijke vlekken. Hiermee krijg je elke vlek uit je bank.

Een geschikte vlekkenverwijderaar kiezen

Hoe krijg je olievlekken uit je stoffen bank? 

Spuit de bank in met een ontvetter, zoals Dasty, om de grote vlekken te verwijderen. Probeer dan met een spons en water de vlekken weg te poetsen. Durf je het niet aan? Schakel dan een professioneel bedrijf in om je bank schoon te maken, olievlekken zijn lastig.

Hoe krijg je spijkerbroek vlekken uit je stoffen bank?

Spijkerbroeken geven af. Helemaal als je een nieuwe, donkere of natte spijkerbroek hebt. Erg vervelend. Deze spijkerbroek vlekken haal je uit een stoffen bank met Glassex doekjes of ovenreiniger.

Complete reiniging stoffen bank

Tot slot is het verstandig om je bank 2 keer per jaar grondig te reinigen. Was je kussenhoezen, zuig alle stof, kruimels en haren weg. Huur vervolgens een stoomapparaat en je bank ziet er weer als nieuw uit! 

Stoomapparaten om je bankstel te stomen

Vlekken-lederen-bank

Vlekken op je leren bank

Een leren bank is veel makkelijker schoon te maken dan een stoffen bank of stoel, maar wees voorzichtig. Als je een leren bankt hebt, laat je dan goed adviseren door de winkel over de juiste reinigingsmethoden en producten. Met deze producten krijg je eenvoudig de meeste vlekken uit je leren bank. 

Hoe krijg je wijnvlekken uit je leren bank?

Heeft er iemand wijn gemorst op je leren bank? Verwijder die vlek meteen, oude wijnvlekken zijn namelijk erg moeilijk te verwijderen uit leer. Om op de juiste manier wijnvlekken te verwijderen, is het noodzakelijk om eerst te kijken of je bank van ruw leer of bewerkt leer is. Als je bank gemaakt is van onbewerkt leer is het bijna onmogelijk om zelf een wijnvlek te verwijderen. Laat daarom je bank schoonmaken door een professional.

Als je een bewerkte leren bank hebt, kan je zelf aan de slag. Bewerkt leer heeft namelijk een beschermlaagje dat ervoor zorgt dat vlekken niet zo snel intrekken. Je kunt baking soda gebruiken. Strooi wat baking soda op de natte wijnvlek, laat dat in een kwartier de rode wijnvlek absorberen. Haal weg met een doekje en je zult zien dat de wijnvlek is verdwenen. Je kunt er daarna eventueel leerconditioner op smeren, ter behoud van je bank. 

Onderhoudsproducten leren bank

Hoe krijg je spijkerbroek vlekken uit je leren bank? 

Deze vlekken haal je weg met HG-kunststofreiniger of een speciale leerontvetter. Er is ook een huis, tuin en keukenmiddel tegen spijkerbroek vlekken: meng een eetlepel afwasmiddel en een eetlepel witte azijn met 500 ml water. Dep (nooit wrijven!) deze mengeling op de vlek en laat dit even inwerken. Dep de vlek vervolgens schoon met water en daarna droog met een schone en droge doek. Herhaal indien nodig. 

Hoe krijg je pen en andere moeilijke vlekken uit je leren bank?

Heeft je pen gelekt of heb je per ongeluk een kras gemaakt op de bank? Wrijf dan over de penvlekken met een doek, doordrenkt in 70% alcohol. Je zult zien dat de penvlekken snel verdwijnen. Voor andere (moeilijke) vlekken kan je het beste een sopje maken met groene zeep. Dit werkt perfect voor verschillende soorten vlekken!

Complete reiniging leren bank 

Reinig een leren bank eens per jaar met een daarvoor speciaal ontwikkeld reinigingsproduct. Je zult zien dat je bank er weer als nieuw uitziet.

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal