Draai voor klassieke weergave

Vieze vlekken op je muur, hoe haal je ze weg?

Een grote vlek zit in een klein hoekje. Zeker als je (klein)kinderen hebt, regelmatig visite krijgt of zelf wat klunzig bent. Geen paniek, met de juiste middelen zijn deze vlekken zo verwijderd, of het nou gaat om vieze vingers of spetters koffieprut op je muur.

Hoe krijg je vlekken van je muur?

Vlekken op je (net geverfde) muur. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat je gelijk de hele muur opnieuw moet schilderen, dat is gelukkig niet het geval. Er zijn namelijk meerdere manieren om verschillende vlekken van je muur te verwijderen zonder alles opnieuw te hoeven verven. Zo haal je die vieze en vervelende vlekken van je muur!

3 gouden regels bij het schoonmaken van een muur

  1. Hoe hoogstaander en kwalitatiever de verf, hoe beter de muur bestand is tegen wrijven en schrobben. Duurdere muurverf is zeker de investering waard!
     
  2. Ga zo snel mogelijk aan de slag met de vlekken. Anders trekt het vuil in de muur.
     
  3. Wrijf de vlekken nooit droog. Zorg dat je altijd een vloeistof of een vochtige doek gebruikt.
    Zo komt het vuil makkelijk los en voorkom je slijtage.

Hoe krijg je vieze vingers van je muur? 

Vieze, vette vingers op je muur. Van het idee word je waarschijnlijk al chagrijnig. Als je muren veelvuldig aanraakt, krijg je te maken met vette vlekken. Vooral als je (klein)kinderen hebt, ontkom je er bijna niet aan. Deze vlekken zijn vooral op witte muren zichtbaar. In dat geval zal er een grijze vlek ontstaan. Maak bij deze vlekken gebruik van ontvettingsmiddel. Dit ontvet grondig en bijt niet meteen door de verf. Als het vet al in de verflaag is getrokken, gebruik dan een beetje terpentine.

Hoe krijg je koffievlekken van de muur? 

Oei, een koffievlek. Die moet je zo snel mogelijk weghalen. Als ze indrogen, is de kans groot dat je ze nooit meer helemaal weg krijgt. Veeg met een vochtige spons over je muur tot alle restjes weg zijn.

Hoe krijg je potlood of pen van de muur?

Als je een potlood- of penvlek op je muur hebt, gebruik dan sterke reinigingsmiddelen. Let wel op, hoe sterker je reinigingsmiddel, hoe groter de kans is dat het de onderliggende verflaag aantast. Test daarom het middel altijd eerst uit op een klein hoekje, zodat je zeker weet of het niet schaadt. Je kunt ook een speciaal reinigingsmiddel kopen voor pen- en potloodvlekken bij de drogist.

Hoe krijg je een vetvlek van je muur?

Oei, een vetvlek op je muur is lastig. Je leest verschillende oplossingen op het internet, maar wees voorzichtig: je maakt de vetvlek al snel groter. Kies daarom voor een veilige manier en gebruik ammoniak. Ammoniak ontvet, het laat je vetvlek verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Lukt dit niet? Probeer het dan uit met bakpapier. Leg een vel bakpapier op de vlek en strijk er met een warm strijkijzer overheen. Gebruik steeds een schoon stukje papier. Het papier neemt het vet op. Dag vlek! 

Hoe krijg je donkere vegen van je muur?

Je krijgt de donkere vlek makkelijk weg zonder speciaal schoonmaakmiddel. Donkere vegen verwijder je met een zacht gummetje, je zult zien dat je de vegen makkelijk weggumt. Lukt dit niet? Strooi dan wat zuiveringszout op een witte doek en wrijf voorzichtig over de vlek. Tandpasta is ook een goed vlekkenmiddel. Knijp wat tandpasta op een doekje en wrijf over de vlek.

Hoe verwijder je wijnvlekken van je muur?

Wijnvlekken op je muur verwijder je het beste met zout. Strooi zout over de vlek, zodat het de wijn opzuigt en ervoor zorgt dat het niet verder de muur in trekt. Probeer het zout met een stuk karton tegen de muur te houden om de wijn op te laten zuigen. Als de vlek niet verdwijnt, gebruik je voorzichtig wat bleekmiddel. Doe dat alleen niet bij een gekleurde muur. 

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal