Ga naar de inhoud

Hortensia’s: het geheim van hun perfecte bloei is de precieze snoei

Update:
Hortensia's snoeien de beste tijd

De zon straalt, de vogels fluiten en de tuin staat in volle bloei. En midden in deze bloemenzee staan ze: de hortensia’s. Tot voor kort nog met weelderige bloemen. Nu drogen ze uit. Knip ze nu niet meteen af, maar lees in dit artikel wat je het beste kunt wanneer je gaat snoeien.

Kies de juiste tijd om hortensia’s te snoeien

Hoe zorg je ervoor dat deze bloemen blijven schitteren? Het geheim zit ‘m in het juiste moment van snoeien! Hortensia’s zijn de diva’s van de tuin. Ze vragen om aandacht en verzorging, en snoeien is een belangrijk onderdeel daarvan. Wanneer het het beste moment is om de snoeischaar tevoorschijn te halen verschilt per hortensiasoort.

Snoei hortensia’s nooit te laat

Over het algemeen geldt: na de bloei is het snoeitijd! Dit betekent dat je de hortensia’s snoeit zodra de bloemen beginnen te verwelken. Dit is meestal aan het einde van de zomer, rond augustus of september. Maar onthoud, snoei niet te laat, want dan riskeer je nieuwe knoppen voor het volgende jaar weg te knippen.

Op de onderstaande 2 foto’s is te zien dat twee buren allebei op een ander tijdstip hun hortensia’s snoeiden. In de rechter tuin is er in de herfst gesnoeid en in de linker tuin snoeiden ze pas in het voorjaar. Je ziet direct het resultaat in de zomer. (Foto’s Yvette Juch)

Aanpak per hortensiasoort steeds anders

De aanpak verschilt per hortensiasoort. Voor de ‘gewone’ hortensia (Hydrangea macrophylla) snoei je de uitgebloeide bloemen tot net boven de nieuwe knoppen. Dit bevordert nieuwe groei en bloei. Bij de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) snoei je wat dieper, tot ongeveer 1/3 van de oude takken. Dit geeft de plant meer licht en lucht, wat resulteert in grotere bloemtrossen.

Boerenhortensia’s snoeien in het vroege voorjaar

En wat te doen met de boerenhortensia (Hydrangea arborescens)? Deze snoei je rigoureus terug in het vroege voorjaar, tot zo’n 15-20 cm boven de grond. Dit lijkt misschien wat heftig, maar deze taaie diva’s herstellen zich snel en belonen je het jaar erop met prachtige bloemen.

‘Als het knippen van een coupe bij de kapper’

Kijk, hortensia’s snoeien is eigenlijk als het knippen van een coupe bij de kapper. Met de juiste kennis en een vleugje durf creëer je een look die zowel trendy als tijdloos is. En net als bij een goed kapsel, het knapt zo op: met weelderige, gezonde en kleurrijke bloemen die je tuin laten stralen!

Markeer alvast in je agenda wanneer je gaat snoeien

Onthoud dat de specifieke snoeitijd en -methode variëren op basis van locatie en groeiomstandigheden. Het is een goed idee om voorzichtig te snoeien en te observeren hoe je hortensia’s reageren voordat je een grotere snoeibeurt uitvoert. Zo blijven deze prachtige vaste planten stralen in je tuin en kun je volop genieten van hun prachtige bloemen.

Hier is een overzicht van verschillende hortensia soorten en in welke maand je ze het beste snoeit:

  1. Gewone hortensia (Hydrangea macrophylla): Snoeimaand augustus of september. Snoeitip: Snoei de uitgebloeide bloemen tot net boven de nieuwe knoppen om nieuwe groei en bloei te bevorderen.
  2. Pluimhortensia (Hydrangea paniculata): Snoeimaand maart of april (vroege voorjaar). Snoeitip: Knip de oude takken terug tot ongeveer een derde van hun lengte. Dit zorgt voor meer licht en lucht en grotere bloemtrossen.
  3. Boerenhortensia (Hydrangea arborescens): Snoeimaand maart of april (vroege voorjaar). Snoeitip: Knip de takken rigoureus terug tot zo’n 15-20 cm boven de grond. Deze soort herstelt snel en beloont je met prachtige bloemen.
  4. Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia): Snoeimaand: Na de bloei (zomer). Snoeitip: Verwijder de dode bloemen en dun eventueel wat uit om de plant een open structuur te geven. Grote snoei is meestal niet nodig.
  5. Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris): Snoeimaand: Na de bloei (zomer). Snoeitip: Verwijder dode en zwakke takken na de bloei, maar wees voorzichtig met snoeien, omdat deze hortensia op oud hout bloeit.

Dus, markeer die kalender voor het einde van de zomer, pak je snoeischaar en maak je hortensia’s klaar voor een bloeiend spektakel. Met het juiste snoeiwerk geef je deze bloemensterren de ruimte om te schitteren en te stralen in je tuin. Geniet van je groene oase vol prachtige hortensia’s!

Nog een laatste, niet minder belangrijke, tip: dit is hoe je het beste jouw hortensia snoeit:

Meer over: