Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Baking soda: 15 tips om dit zuiveringszout te gebruiken

Als je denkt dat je baking soda alleen kunt gebruiken in gerechten, heb je het helemaal mis. Van het schoonmaken van je magnetron tot een fijne gezichtsscrub: er zijn ontzettend veel dingen die je met baking soda kunt doen. Meer dan je wellicht weet. 

Deze 15 dingen zijn mogelijk met baking soda

1. Het schoonmaken van tientallen dingen in huis

Je wist waarschijnlijk al dat je met baking soda verschillende huishoudelijke apparaten en zaken schoon kan maken. Baking soda is een natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakmiddel. Maak er tegels, wasbakken, toiletten en douches mee schoon. Ook verwijder je er koffie- en theeaanslag mee en haal je vieze geurtjes uit je snijplank weg. Een verstopte gootsteen is verleden tijd: gooi eerst een kopje baking soda in de afvoer, gevolgd door een kopje schoonmaakazijn. Voilà!

2. Maak er shampoo en scrub van 

Baking soda is ook uitermate geschikt om te gebruiken voor je persoonlijke verzorging. Als je een eetlepel met water mengt, kan je baking soda gebruiken als shampoo. Je kunt er ook scrub van maken. Maak een pasta van 3 delen baking soda en een deel water. Wrijf het op je gezicht en spoel daarna af met water. Goedkoop, goed voor je huid en milieuvriendelijk!

3. Bloemen blijven langer mooi 

Van een mooie bos bloemen wil je zo lang mogelijk genieten. Voeg een kleine theelepel baking soda toe aan het water, dat geeft je bos bloemen een boost. Ze gaan zeker een paar dagen langer mee.

4. Baking soda laat vieze geurtjes verdwijnen 

Heb je een gerecht laten aanbranden of ruikt het niet zo lekker in huis? Baking soda neutraliseert de lucht waardoor vreemde geurtjes verdwijnen. Ook slim om een bakje met baking soda in de koelkast te zetten of in de prullenbak te strooien. 

5. Onkruid is dankzij baking soda verleden tijd 

Heb je veel last van onkruid? Strooi dan wat baking soda in de voegen tussen de tegels. Het onkruid kan hier niet tegen, waardoor het doodgaat. Ook zal je in de toekomst minder last krijgen van onkruid. Simpel en effectief!

6. Het wassen van witte kleding 

Een vlek op je favoriete witte overhemd? Voeg dan een paar eetlepels toe aan je wasmiddel en laat de wasmachine draaien. Het kledingstuk zal bijna weer net zo wit zijn als toen je hem kocht! Je kunt het zien als een soort wasverzachter voor witte was.

7. Baking soda helpt bij jeuk

Als je baking soda met water mengt, krijg je een pasta-achtige substantie. Dit goedje is ideaal tegen jeuk. Denk aan jeuk van muggen, brandnetels en waterpokken.

TIP: Het werkt ook goed tegen een verbrande huid.

8. Het verwijderen van splinters 

Heb je een splinter? Het klinkt misschien wat gek, maar met baking soda kan je splinters losweken. Meng wat baking soda met water, smeer dit dik op de plek van de splinter en dek dit af. De huid zal zwellen, waardoor de splinter aan de oppervlakte komt. Na een dag kan je de splinter er zo uittrekken met een pincet. 

9. Het polijsten van zilver 

Zilveren sieraden en/ of bestek maak je ook schoon met baking soda. Bekleed een schaal met aluminiumfolie en leg hier je zilverwerk in. Schep hier 5 eetlepels baking soda over en giet er kokend water overheen. Laat dit een half uurtje staan en je zilver ziet er weer uit als nieuw.

10. Het opfrissen van je matras 

Laat jij wel eens je matras reinigen? Misschien slim om eens te doen - dit moet eigenlijk om de 5 jaar. Voor nu fris je je matrassen op door er wat baking soda over te strooien. Laat dit een paar uur zitten en zuig het daarna op met je stofzuiger. Je matras ruikt zo weer heerlijk fris en de bedwantsen zijn verdwenen. 

11. Klei om mee te spelen 

Komen je kleinkinderen op bezoek? Haal dan die baking soda maar uit je kast. Als je baking soda met een halve kop maïzena met een kop water in een pan verwarmt, ontstaat er een glad mengsel. Wanneer het is afgekoeld heb je zelfgemaakte klei om de leukste dingen (of iets wat er op lijkt) mee te kleien. 

12. Baking soda verwijdert plaklagen van stickers 

Stickers kunnen een vervelende plaklaag achterlaten. Deze verwijder je heel eenvoudig met een nat doekje met wat baking soda. 

13. Schil van eieren laten makkelijker los 

Kan je een eitje wel waarderen? Dan heb je het vast wel eens meegemaakt: de schil laat moeilijk los. Ondanks dat je hem hebt laten schrikken. Om dit te voorkomen, voeg je een beetje baking soda toe aan het kookwater. Zo laat de schil veel makkelijker los. 

14. Het bleken van je tanden

Baking soda maakt je tanden op een natuurlijke manier witter. Doop je tandenborstel in de baking soda voordat je je tandenpoetst en je zult zien dat je tanden na een tijdje witter worden. Ook zorgt baking soda voor een frisse adem.

15. Mieren verjagen 

Last van mieren in je tuin? Er zijn verschillende tips die je kan toepassen bij mierenoverlast. Een van deze is het strooien van baking soda op het pad waar mieren lopen. Mieren hebben een hekel aan de geur van baking soda, waardoor ze hier met een boog omheen lopen.

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal