Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Hoe maak je je wasdroger schoon? En hoe vaak?

Een vuile en verstopte wasdroger presteert minder, verbruikt meer energie, zorgt dat de was stinkt, maakt de was minder goed droog en kan brandgevaar opleveren. Het is misschien niet het leukste klusje, maar wel een noodzakelijke. Zonder een regelmatige schoonmaakbeurt raken het pluizenfilter en de condensor verstopt. Maak dankzij deze tips je wasdroger grondig schoon.

7 tips om je wasdroger te reinigen

1. Maak de filter schoon 

Het is belangrijk om regelmatig het pluizenfilter van je wasdroger schoon te maken. Deze filter vangt al het pluis dat van je kleding en beddengoed afkomt op. In de handleiding van je wasdroger kan je vinden waar deze filter zit, meestal aan de voorkant van je machine onder de opening.

Maak het filter goed schoon met een stofzuiger. Neem de uitsparing in de machine, als je het filter eruit gehaald heb, ook mee. Als het niet lukt om alles met de stofzuiger weg te halen, kan je een zachte borstel gebruiken om de randjes schoon te borstelen. Plaats daarna het filter weer terug. 

2. Zorg dat de condensor goed schoon is

De condensor, ook wel een warmtewisselaar genoemd, moet je minimaal één keer per maand schoonmaken. Dit is eigenlijk heel eenvoudig, je maakt hem schoon met behulp van stromend water. Als je dit niet vaak genoeg doet, hopen pluizen zich op waardoor de werking van de droger afneemt én de energierekening zal stijgen. Vergeet de condensorkast niet schoon te maken! 

De condensor bevindt zich meestal onderaan de wasdroger, achter het vierkante luikje, en open je door de hendel tegen de klok in te draaien. 

3. Reinig de condensbak of afvoerslang

Afhankelijk van welk type wasdroger je hebt, moet je de condensbak of de afvoerslang schoonmaken. Een condensbak vangt al het water op wat uit jouw wasgoed komt. Deze maak je het beste schoon met een warm sopje. Als je een afvoerdroger hebt, moet je deze slang goed uitzuigen. Zo verwijder je alle pluizen.

4. Vervang de condensfilter

Bepaalde wasdrogers hebben een papieren of stoffen filter, die extra fijn stof uit de was filtert. Ook deze kan verstopt raken. Vervang deze minimaal 2 keer per jaar.

Wasdrogers met zelfreinigende condensor

5. Maak de droogtrommel schoon 

Maak met een microvezeldoekje en een beetje schoonmaakazijn de binnenkant van de droogtrommel schoon en droog. Hiermee verwijder je het vieze laagje dat wasverzachter achterlaat in de trommel.

6. Vergeet de buitenkant niet!

Tenslotte: maak de buitenkant van de droger schoon. Hiervoor gebruik je een heet sopje en een microvezeldoek. Door de combinatie van hoge temperaturen en het schoonmaakmiddel lost al het vet en vuil snel op. 

7. Onderhoud aan de wasdroger bijhouden:

  • Pluizenfilter reinigen na iedere droogbeurt;
  • Waterreservoir legen na iedere wasbeurt - mits hij aangesloten is op de afvoer;
  • Trommel schoonmaken - 1 keer per maand;
  • Condensor schoonmaken - elke 2 tot 3 maanden. 

Lees ook

Bronnen: Consumentenbond, Miele 
Auteur: Ilse Bloemendal