Draai voor klassieke weergave

Vieze vlekken op je tapijt? Zo haal je ze weg

Iedereen kent het wel, vervelende vlekken op het tapijt of vloerbedekking. Geen paniek, met de juiste middelen zijn die vlekken zo verwijderd. Of het nou gaat om modder of wijn, vet of frisdrank: met deze tips verwijder je elke vervelende vlek op het tapijt of vloerbedekking.

Hoe krijg je een vlek uit je vloerbedekking of tapijt?

Heb je vloerbedekking of een tapijt in huis? Dan weet je dat je hier vlekken op kan krijgen. Schoenen met modder, een omgevallen wijnglas of kauwgom. Met deze tips verwijder je vlekken het beste.

Tips voor het schoonmaken van een vloerbedekking of tapijt: 

  1. Wrijf nooit, zo wordt de vlek alleen maar groter;
  2. Zorg dat je alleen maar dept; 
  3. Door van buiten naar binnen te werken, krimpt de vlek;
  4. Test speciaal schoonmaakmiddel altijd even uit op een klein (niet zichtbaar) plekje; 
  5. Wees geduldig, sommige middelen moeten lang intrekken

Hoe krijg je rode wijn uit je tapijt of vloerbedekking?

Als je een rode wijnvlek uit tapijt of vloerbedekking wil krijgen, biedt zout de oplossing. Omdat zout vocht aantrekt, is de vlek zo verdwenen. Wanneer je geknoeid hebt is het belangrijk om de vlek te verdunnen met water of witte wijn en direct zout over de vlek te strooien. Laat dit even intrekken en dep met een natte doek het zout op. Zuig uiteindelijk de laatste restjes zout op met een stofzuiger. Je zult zien dat de rode wijnvlek uit je tapijt of vloerbedekking is verdwenen!

Hoe haal je sausvlekken uit tapijt of vloerbedekking?

Voor het schoonmaken van sausvlekken (ketchup, mayonaise, mosterd) gebruik je het beste een reinigingsspray die speciaal gemaakt is voor vlekken op tapijt. Dit kan je kopen bij de (online) drogist of supermarkt. Haal eerst zoveel mogelijk saus weg en dep de vlek droog. Spuit vervolgens de vlek in met het schoonmaakmiddel en laat het middel minimaal 2 uur inwerken. Het schoonmaakmiddel weekt het vuil los, dat je vervolgens opzuigt met de stofzuiger. 

Speciale vlekkenverwijderaars

Hoe haal je koffie- en theevlekken uit je tapijt of vloerbedekking?

Behandel koffie- en theevlekken gelijk met groene zeep. Laat het schuim van het sopje weken op de koffie- of theevlek. Dep het daarna voorzichtig weg met een zachte, vochtige spons.

Hoe krijg je vetvlekken uit tapijt of vloerbedekking?

Vetvlekken verwijder je met waspoeder. Strooi het direct op de vlek en laat een paar uur trekken. Het vet wordt opgenomen en de vetvlek verdwijnt. Vergeet niet het overgebleven poeder op te zuigen met een stofzuiger.

Hoe haal je frisdrankvlekken uit tapijt of vloerbedekking?

Voor het schoonmaken van frisdrank-vlekken gebruik je het beste een reinigingsspray die speciaal gemaakt is voor vlekken op tapijt. Dit koop je bij de (online) drogist of supermarkt. Dep de vlek eerst voorzichtig droog. Spuit vervolgens de vlek in met het schoonmaakmiddel en laat het middel minimaal 2 uur inwerken. Stofzuigen, en klaar! 

Hoe krijg je aarde- en moddervlekken uit je tapijt of vloerbedekking?

Je komt uit het bos en denkt niet aan de modder onder je schoenen. Het resultaat? Een grote moddervlek op je tapijt. Gelukkig maak je dit makkelijk schoon. Laat de modder eerst opdrogen, meestal kan je het daarna opzuigen met een stofzuiger. Wanneer er na het opdrogen en stofzuigen nog steeds een vlek zichtbaar is, gebruik je een speciaal reinigingsmiddel. Laat het middel 2 uur inwerken en de vlek is verdwenen.

Hoe verwijder je kauwgom van je tapijt of vloerbedekking?

Bah, je hebt kauwgom laten vallen. Voor je het weet is het een verschrikkelijke, plakkerige vlek geworden. Geen zorgen, want ook dit kan je verwijderen. Geduld loont. Voor het verwijderen van kauwgom uit tapijt heb je ijsblokjes, een plastic zakje en een broodmes nodig. Doe ijsblokjes in een plastic zakje en leg dit op de kauwgom tot het hard wordt. De harde kauwgom peuter je het met een broodmes voorzichtig van het tapijt.

Hoe krijg je andere (hardnekkige) vlekken uit je tapijt of vloerbedekking?

Een (olie)vlek of andere hardnekkige vlekken uit tapijt of vloerbedekking verwijderen je het beste met een hiervoor speciaal ontwikkeld schoonmaakmiddel. Er zijn verschillende tapijtreinigers verkrijgbaar bij de drogist. Je zult zien dat met zo’n wondermiddel alle vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Hoe krijg je een vieze geur uit tapijt of vloerbedekking?

Hoera, de vlek is eruit. Maar de geur niet. Gebruik hiervoor bakpoeder. Bakpoeder neutraliseert nare geurtjes. Strooi het op het tapijt en giet hier heet water overheen. Laat het mengsel een paar uur intrekken en dep het daarna voorzichtig op.

Grondige reiniging tapijt of vloerbedekking

Tot slot is het verstandig om je tapijt of vloerbedekking 2 keer per jaar grondig te reinigen. Hiervoor is een stoomreiniger uitstekend geschikt. Fijn, je kunt het apparaat ook gebruiken voor de bank en stoelen. Als je huisdieren hebt, zelf rommelig bent of veel visite over de vloer krijgt, is het aan te raden om vaker je tapijt of vloerbedekking te reinigen!

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal