Ga naar de inhoud

Je apparaten ontkalken: stap-voor-stap handleiding

Update:
Zelf je apparaten ontkalken

Kalkaanslag is een veelvoorkomend probleem dat zich ophoopt in apparaten zoals koffiezetapparaten, waterkokers, wasmachines en vaatwassers. Waarom is ontkalken belangrijk? Hoe kun je dit het beste doen?

Waarom is ontkalken belangrijk?

Kalkaanslag kan meer schade aanrichten dan je denkt. Het is belangrijk, om deze ophoping regelmatig aan te pakken. Het kan namelijk het gebruik van je apparaten beïnvloeden en kalk kan zelfs je apparatuur stukmaken. 

Hoe herken je kalkaanslag?

Voorkomen is beter dan genezen. Leer de tekenen van kalkaanslag herkennen in verschillende apparaten. Hier zijn de indicatoren voor verschillende apparaten:

1. Koffiezetapparaat ontkalken:

  • Langere doorlooptijd: als het langer duurt voordat je koffie is gezet, kan dit duiden op kalkaanslag (verstopping) in de leidingen.
  • Smaakverandering: een bittere smaak kan ontstaan doordat kalk de smaak van de koffie beïnvloedt.

2. Waterkoker:

  • Langzamere verwarming: kalkaanslag op het verwarmingselement kan ervoor zorgen dat het langer duurt voordat het water kookt.
  • Zichtbare kalkresten: witte vlekken of ophopingen in de waterkoker zijn indicatoren van kalkaanslag.

3. Wasmachine:

  • Verminderde wasprestaties: kalk kan de effectiviteit van wasmiddelen verminderen, waardoor kleding minder schoon wordt.
  • Verkleuring van kleding: Je kleding kan na verloop van tijd verkleuren als gevolg van kalkaanslag in de wasmachine.

4. Vaatwasser:

  • Witte vlekken op servies: kalk kan zichtbare witte vlekken of aanslag op glazen en servies achterlaten.
  • Verminderde droogprestaties: kalkaanslag kan de droogprestaties van de vaatwasser verminderen.

5. Waterverwarmers zoals een rijstkoker of een cooker kraan:

  • Langzamere opwarming: een geleidelijke afname van de snelheid waarmee water opwarmt, wijst op mogelijke kalkophoping.
  • Verminderde waterstroom: kalkaanslag in leidingen kan leiden tot verminderde waterstroom vanuit de kraan. Lekkende kranen kunnen ontstaan door kalkophoping in de kleppen.

6. Douchekoppen:

  • Verstopte gaatjes: kalkaanslag kan leiden tot verstopte gaatjes in de douchekop, wat resulteert in een ongelijkmatige waterstroom.
  • Verminderde waterdruk: een afname van waterdruk kan wijzen op kalkophoping in de leidingen.

8. Stoomstrijkijzer:

  • Stoomproblemen: Kalkaanslag kan de stoomproductie belemmeren, wat resulteert in minder effectieve strijkresultaten. Een tip is om het water uit je condensdroger te gebruiken om je stoomstrijkijzer te vullen.

9. Luchtbevochtiger:

  • Verminderde bevochtigingsprestaties: kalkaanslag kan zich ophopen op de vernevelaar en de bevochtigingsprestaties verminderen.

12. Boilers:

  • Energieverlies: Kalkaanslag op het verwarmingselement van boilers kan leiden tot verlies van energie-efficiëntie en zelfs lekkages. 

Door regelmatig te controleren op kalkaanslag en proactief te ontkalken, verleng je de levensduur van je huishoudelijke apparaten en zorg je ervoor dat ze optimaal blijven functioneren.

Stap-voor-stap handleiding voor het ontkalken van apparaten

Of het nu gaat om je geliefde koffiezetapparaat, waterkoker of wasmachine, regelmatig ontkalken is de sleutel tot optimale prestaties en een langere levensduur van je apparaten. Bereid jezelf voor op een probleemloze ontkalkingservaring door deze benodigdheden te verzamelen. Vergeet niet de instructies op het gekozen ontkalkingsmiddel en de handleiding van je apparaat zorgvuldig te volgen voor de beste resultaten.

Volg daarna deze eenvoudige stap-voor-stap handleiding om kalkaanslag effectief te verwijderen:

Benodigdheden en instructie:

  1. Ontkalkingsmiddel (natuurlijk of commercieel) 
    Natuurlijk: Azijn en citroenzuur zijn veelgebruikte natuurlijke ontkalkingsmiddelen. Ze zijn milieuvriendelijk en effectief bij het oplossen van kalkaanslag.
    Commercieel: Speciale ontkalkingsmiddelen zijn verkrijgbaar bij huishoudelijke winkels of supermarkten. Deze zijn geformuleerd om kalkaanslag veilig en effectief te verwijderen.
  2. Water toevoegen
    Gebruik schoon, koud water om het ontkalkingsmiddel te verdunnen en door het apparaat te laten lopen.
  3. Maak het apparaat leeg
    Leeg het waterreservoir of de watertank en verwijder eventuele resten, zoals koffiedik of andere deeltjes. Reinig douchekoppen en kranen regelmatig om de opbouw van kalkaanslag te voorkomen. Dit kan eenvoudig worden gedaan door de douchekop te verwijderen en deze te laten weken in een ontkalkingsoplossing. Lees ook onze schoonmaaktips voor de glazen douchewand.
  4. Meng het ontkalkingsmiddel
    Volg de instructies op het ontkalkingsmiddel om de juiste verhouding met water te mengen. Dit kan variëren afhankelijk van het type ontkalkingsmiddel dat je gebruikt.
    Giet het ontkalkingsmengsel in het waterreservoir of de watertank van je apparaat. Zet het apparaat aan en laat het draaien volgens de normale werking. Bijvoorbeeld, als je een koffiezetapparaat ontkalkt, laat het dan een lege cyclus doorlopen alsof je koffie zet. Laat het ontkalkingsmengsel volledig door het apparaat lopen. Hierdoor kan het middel alle kalkaanslag in de leidingen en onderdelen oplossen.

    Als de kalkaanslag ernstig is, kan het nodig zijn de procedure te herhalen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je apparaat en het ontkalkingsmiddel. Vul het waterreservoir opnieuw met schoon, koud(gedistilleerd) water en laat dit door het apparaat lopen om eventuele resterende ontkalkingsmiddel te verwijderen. Herhaal deze stap vaker indien nodig.
  5. Zachte doek
    Gebruik een zachte doek, bij voorkeur van microvezel of katoen, om de buitenkant van het apparaat af te vegen. Dit helpt bij het verwijderen van eventuele resten van het ontkalkingsmiddel.
  6. Handschoenen (optioneel)
    Bescherming voor de huid: bij het werken met commerciële ontkalkingsmiddelen kan het dragen van handschoenen slim zijn om je handen te beschermen tegen de chemische stoffen in het middel. Het dragen van handschoenen kan ook comfort bieden, vooral als je van plan bent om met je handen in het ontkalkingsmiddel te werken.
  7. De laatste stap! Zet het apparaat aan en voer een testcyclus uit om te controleren of alles naar behoren functioneert. Gefeliciteerd, je hebt met succes je apparaat ontkalkt! Voer deze procedure regelmatig uit, afhankelijk van de frequentie die wordt aanbevolen in de handleiding van het apparaat, om de optimale werking te behouden.

Wat kun je doen om kalkaanslag te voorkomen?

Om kalkaanslag te voorkomen, kun je, naast regelmatig onderhoud, verschillende preventieve maatregelen nemen. Hier zijn enkele effectieve strategieën:

  • Waterontharders gebruiken:
    Installeer een waterontharder in je waterleidingssysteem. Waterontharders verminderen de concentratie van calcium- en magnesiumionen in water, waardoor de kans op kalkaanslag afneemt.
  • Filters gebruiken:
    Gebruik waterfilters, vooral als je water uit een eigen bron haalt. Filters kunnen onzuiverheden, waaronder mineralen die kalkaanslag veroorzaken, uit het water verwijderen.
  • Warm water niet oververhitten:
    Voorkom het oververhitten van warm water, aangezien hogere temperaturen de neiging hebben om mineralen sneller uit te laten kristalliseren en kalkaanslag te bevorderen.
  • Voorkom stilstaand water:
    Vermijd stilstaand water in apparaten door ze regelmatig te gebruiken. Stilstaand water biedt een ideale omgeving voor de vorming van kalkaanslag.
  • Goede ventilatie:
    Zorg voor goede ventilatie in ruimtes met veel vocht, zoals badkamers en keukens. Dit kan helpen om de concentratie van mineralen in de lucht te verminderen.
  • Gebruik van citruswater:
    Overweeg het gebruik van water dat is verrijkt met citrus (bijv. citroen- of sinaasappelwater). Citrusvruchten bevatten natuurlijke zuren die kunnen helpen bij het voorkomen van kalkaanslag. Door deze preventieve maatregelen te implementeren, verminder je de kans op kalkaanslag aanzienlijk en verbeter je de levensduur en efficiëntie van je apparaten.

Video instructie Dolce Gusto koffiemachine ontkalken

De meeste koffiemachines ontkalken op dezelfde wijze, bekijk de video om te zien hoe je het apparaat zelf ontkalkt.

Meer over: