Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

10x lekker poetsen met schoonmaakazijn

Zijn de tegels en de douchekop in de badkamer bedekt door een laag kalk? Dan moet je met azijn aan de slag. En wist je dat je azijn kunt gebruiken om nog veel meer dingen, in de badkamer en daarbuiten, schoon te maken?

1. Schone tegels

Om kalkaanslag op de tegels aan te pakken, kun je azijn gebruiken. Neem daar niet een chique aceito balsamico of kruidenazijn uit de keuken voor, koop de schoonmaakazijn bij de supermarkt of natuurazijn. Dat kost niet meer dan een euro voor een fles van een liter. Meng de azijn in een spuitfles met water, en spuit de tegels in met de oplossing. Laat even intrekken, spoel dan de tegels af met lauw water en trek ze droog met een trekker. Zo, die tegels zijn weer stralend fris!

2. Frisse wc-pot

Sommige toiletpotten krijgen een laagje kalk aan de binnenkant, precies waar het water stilstaat. Dat ziet er niet fris uit, ook als de wc eigenlijk brandschoon is. Hoe kun je die kalklaag aanpakken? Giet een fles schoonmaakazijn of natuurazijn in de wc-pot en laat dat een nacht intrekken. Borstelen met een schuursponsje is niet nodig, sterker nog: daar kun je de glazuurlaag op de wc-pot mee beschadigen, met het risico dat het er nog minder schoon uit gaat zien. Laat de azijn de hele nacht inweken, en trek ’s ochtends de wc door. Opgeknapt?

3. Waterkoker ontkalken

Kijk eens in de waterkoker: hoe ziet die eruit? Meestal gaat daar na verloop van tijd toch kalkaanslag ontstaan. Dat kun je ook met azijn aanpakken. Giet ongeveer een theebeker azijn in de waterkoker en vul dat aan met water. Zet de waterkoker aan en laat ‘m koken. Giet de waterkoker leeg en kijk: de kalk is weg. Heeft het niet geholpen? Vul dan ’s avonds voordat je gaat slapen de waterkoker met hetzelfde azijn-water-mengsel. Laat dat de hele nacht intrekken. Kook het ’s ochtends een keer en je zult merken dat de kalk nu wel is verdwenen. Spoel de waterkoker goed na, als je ‘m hebt ontkalkt, want een kop thee met kalkkorrels is niet lekker, en azijn in je kopje thee ook niet.

4. Koffiezetapparaat schoonmaken

Om het koffiezetapparaat te ontkalken kun je schoonmaaktabletten kopen bij de supermarkt of je ontkalkt het apparaat met gewone schoonmaakazijn. Giet water en azijn in het reservoir, zet het apparaat aan en laat het doorlopen met het azijn-mengsel. Laat daarna het koffiezetapparaat nog twee keer doorlopen met schoon water, want ook hier wil je geen azijn proeven in je koffie.

Assortiment met schoonmaakmiddelen

5. Douchekop als nieuw

Hoe krijg je kalkaanslag weg uit de douche? Ook met azijn. Na verloop van tijd krijgt de douchekop ook een laagje kalk. Soms sproeit hij daardoor niet goed meer, of het ziet er onfris uit. Met azijn kun je de douchekop ontkalken. Hoe? Maak een washandje of een theedoek goed nat met azijn en bindt die om de douchekop heen. Laat dat een nacht intrekken en spoel dan goed na door de douche te laten sproeien. Heeft dat niet geholpen, dan kun je proberen om de douchekop een nachtje te laten weken in een emmer of een kom waar je azijn en water door elkaar hebt gemengd. Voor een dikke laag kalkaanslag moet je de behandeling een paar keer herhalen, kalk kan erg hardnekkig zijn.

6. Groene bak blijft beestjes-vrij

Vooral in warme dagen kan de groene bak zo vies worden, dat je liever niet de deksel optilt om er iets in te gooien. Dat kun je voorkomen door onderin de lege bak een pak kranten te leggen, doordrenkt met azijn. Is de zijkant van de bak ook erg vies, gebruik dan een spuitflacon met azijn om de zijkant mee in te spuiten. Het ongedierte slaat de groene bak voortaan over, zeker weten.

7. Verstopte afvoer? Soda en azijn

Als het putje van de douche of de gootsteen telkens verstopt raakt, kun je dat ook met azijn aanpakken. Maak eerst een papje van baking soda (te koop bij de supermarkt, wit poeder in een oranje doosje) en wat water. Giet dat door de gootsteen. Giet er daarna net zoveel azijn overheen. Soda en zuur samen geeft een reactie door enorm te gaan bruisen, en bruist dat zo de verstoppingen uit de afvoer. Giet er een keteltje kokend water achteraan als het bruisen is gestopt, en de afvoer is weer vrij.

8. Douchegordijn als nieuw

Krijgt het douchegordijn een vieze rand aan de onderkant? Logisch, want daar komen resten zeep, water en schimmels elkaar tegen. Vul een emmer met warm water en een flinke scheut azijn en hang de onderkant van het douchegordijn een nachtje in die emmer. Spoel het goed af en het douchegordijn ziet er weer keurig uit.

9. Vieze was aanpakken

Sommige sportkleren blijven naar zweet ruiken, ook als ze net uit de wasmachine komen. Laat ze een nachtje weken in een emmer met warm water en wat azijn, en draai ze daarna mee met de gewone was. Weg vieze geurtjes! En heb je last van gele deodorantvlekken in witte kleding? Spuit ze in met een azijn-water-mengsel, handig in een plantenspuit, en gooi de kleding daarna in de wasmachine.

10. Glanzende afwas

In de vaatwasser gaan niet alleen vaatwastabletten, af en toe moet ook het reservoir met glansspoel worden bijgevuld. Glansspoel op? Of niet zo tevreden over dat schoonmaakmiddel? Vul dan het lege reservoir met natuurazijn. Dat zorgt ook voor glanzend schone glazen en borden. Theeglazen, die door een kalklaagje een beetje dof zijn geworden, worden door zo’n spoeling met azijnwater weer helemaal helder.

Niet op de marmeren tegels

Pas op: je kunt azijn niet gebruiken om marmeren tegels of een marmeren vloer schoon te maken. Het azijn tast het marmer namelijk aan en dat kun je niet meer repareren! Ook kun je azijn niet mengen met andere schoonmaakmiddelen, zoals allesreiniger.

Lees ook

Auteur: Sabina Posthumus