Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Dit betekenen de symbolen op je oven

Je oven staat vol met symbolen, maar welke kies je? Elk symbool staat voor een bepaalde ovenstand. Het uiterlijk van de symbolen kan per merk iets verschillen, maar ze zien er grotendeels hetzelfde uit. Je zult verbaasd zijn wat jouw oven allemaal kan. Na het lezen van dit artikel smaakt je eten nóg lekkerder. Kom maar op met die zelfgemaakte lasagne!  

1. Hetelucht stand

Zie je een ventilator staan? Dit symbool staat voor hetelucht. Dit is de meestgebruikte stand van een oven. Op deze stand wordt de hete lucht rond geblazen door een ventilator, waardoor de warmte gelijkmatig verdeeld wordt en de oven overal dezelfde temperatuur heeft. Hierdoor kan je snel en op meerdere niveaus bakken. Als je meerdere gerechten tegelijkertijd in de oven wil zetten, gebruik dan de hetelucht stand.

Wat voor oven kies je?

2. Onderwarmte 

Zie je een streep onderaan het vierkantje staan? Dit symbool staat voor onderwarmte. Op deze stand wordt alle warmte gegenereerd door een verwarmingselement onder in de oven. Met onderwarmte maak je de onderkant goed warm, zonder dat de bovenkant verbrand.  Ook als een gerecht op hoge temperatuur gebakken moet worden, is het slim om deze stand te gebruiken. Deze stand is ideaal voor een taart, quiche of pizza.

3. Bovenwarmte

Zie je een streep bovenaan het vierkantje staan? Dit symbool staat voor bovenwarmte. Op deze stand wordt alle warmte gegenereerd door een verwarmingselement boven in de oven. Bovenwarmte gebruik je als je iets wilt gratineren, zoals een ovenschotel. Deze stand is perfect voor een krokant korstje!

4. Boven- en onderwarmte

Zie je een streep boven én onder staan? Dit symbool staat voor boven- en onderwarmte. Op deze stand komt de warmte van onder en boven. Boven- en onderwarmte gebruik je bij het bakken van ovenschotels, vlees en taarten. Moeten gerechten nog rijzen? Gebruik dan ook deze ovenstand. 

Handig een combimagnetron: het gemak van een magnetron en lekker uit de oven

5. Pizzastand

Zie je een symbool voor de hetelucht met daaronder een streepje? Dit symbool staat voor de de pizzastand. De pizzastand is vaak een combinatie tussen de heteluchtoven en het verwarmingselement onder in de oven. De extra warmte vanaf onder zorgt ervoor dat je pizza een lekkere knapperige korst krijgt.

6. Grillstand

Zie je een symbool met zigzaggende lijntjes/ tandjes aan de bovenkant? Dit symbool staat voor de grillstand. De meeste ovens hebben twee grillstanden. Als de tandjes groot zijn, dan heb je te maken met een volledige grillstand. Als de tandjes wat kleiner zijn, dan heb je te maken met een kleine grill. De kleine grill gebruik je op dezelfde manier als je de grote grill gebruikt, alleen dan voor kleinere hoeveelheden. Je gebruikt deze stand voor het gratineren van vlees, vis of groente.

7. Circulatiegrill 

Zie je een symbool van de hetelucht onder tandjes staan? Dit symbool staat voor de circulatiegrill. In dit geval wisselt de oven de grill en de ventilator af. De circulatiegrill gebruik je als je wil dat je gerecht goed gaar wordt, maar ook een knapperig randje heeft. Let wel op, bij deze stand kan je eten snel verbranden. Houdt daarom je eten extra in de gaten.

8. Stomen

Zie je drie wolkjes staan? Dit symbool staat voor de stoomstand. Met de stoomstand kan je eten stomen. Je gebruikt de stoomstand voor groente, aardappels, rijst, vlees en vis. Het voordeel van stomen is dat de smaak en voedingsstoffen beter bewaard blijven dan bij andere bereidingswijzen. Ook kan je de stoomstand gebruiken voor het opwarmen van maaltijden. Dit duurt iets langer dan een magnetron, maar is wel veel lekkerder.

9. Magnetron

Zie je drie golvende lijnen staan? Dit symbool staat voor de magnetronstand. Met de magnetronstand kan je makkelijk en snel etenswaren ontdooien en/ of opwarmen. Je hebt alleen deze stand op je oven als je een combi-oven hebt. 

Magnetrons en ovens bekijken

10. Ontdooien

Zie je twee sterretjes/ kristallen staan met twee druppels eronder? Dan heb je te maken met de ontdooistand. Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder ze te verwarmen. Super handig!

Kom je er nog niet uit? Kijk dan eens in de handleiding van je oven, die vind je eventueel ook online door te zoeken op merk en typenummer. 

Lees ook

Auteur: Ilse Bloemendal