Ga naar de inhoud

Schoonmaakster in huis gezocht: zo regel je dat


Wat een luxe, een hulp in de huishouding! Een witte tornado die door je huis raast en alles blinkend schoon en fris achterlaat, ideaal als je zelf geen zin, tijd of energie hebt. Welke afspraken maak je met de werkster om alles goed te laten verlopen?

Als je de stofzuiger naar de bovenverdieping hebt gesleept, de badkamer een grote beurt hebt gegeven of alle bedden hebt afgehaald, loopt het zweet over je rug. Wat zou het lekker zijn om die klussen door iemand anders te laten doen, door een huishoudelijke hulp. Iemand die elke week of elke twee weken komt om de (grote) schoonmaakklussen op te pakken. Lijkt dat je een goed idee? We vertellen je hoe je dat regelt.

Waar vind je een werkster?

Via marktplaats en andere advertentie-websites kun je makkelijk iemand vinden die wil komen schoonmaken bij je. Maar misschien vind je zo’n wildvreemde in huis geen prettig idee. Dan zou je kunnen kijken naar bemiddelingsbureaus, die helpen de juiste werkster te vinden. Iets duurder dan rechtstreeks iemand aannemen, maar de organisatie helpt ook als er iets niet goed gaat. Wel zo veilig!

Een andere optie is om aan vrienden of buren te vragen of zij een huishoudelijke hulp hebben, die ze aanbevelen. Een poetshulp die ook bij bekenden in huis werkt, voelt automatisch meer vertrouwd.

Wat betaal je?

Hoeveel kost een schoonmaakster per uur? Tarieven lopen uit elkaar van 12 tot 20 euro per uur. Huur je een huishoudelijke hulp in via een bureau, dan betaal je ook dat bemiddelingsbureau een vergoeding per uur. Bedenk van tevoren: betaal je de schoonmaakster ook als ze op vakantie is, of als ze ziek is? Geef je een extraatje met kerst of voor de zomervakantie? Zorgt de werkster voor vervanging als ze een keer niet kan komen, of slaan jullie dan een week over? Een uitgangspunt kan zijn: behandel de huishoudelijke hulp zoals je zelf graag behandeld wilt worden.

De meeste mensen nemen een werkster niet in dienst, en betalen contant. Dat betekent niet dat de hulp ‘zwart’ werkt. De hulp moet er zelf voor zorgen dat de inkomsten worden opgegeven bij de Belastingdienst. Er is een speciale regeling, de ‘regeling dienstverlening aan huis’, waar de hulp onder valt als hij of zij niet vaker dan drie dagen per week bij je schoonmaakt.

Wat spreek je af?

Heb je iemand gevonden die wil helpen bij het schoonmaken in huis, en heb je bedacht wat je wilt betalen? Dan kun je afspraken maken over de werkzaamheden. Het is gebruikelijk om na een kennismakingsgesprek samen het huis door te lopen, en zo te bespreken wat in huis schoongemaakt moet worden en op welke manier. Met welke schoonmaakmiddelen wil de nieuwe poets-expert graag werken? Wil je dat de badkamer met chloor wordt geboend, of liever niet? Heb je speciale schoonmaakmiddelen voor het laminaat? Moet de schoonmaker ook de kattenbak schoonmaken en de afwas doen? Haal je zelf de bedden af, of wil je dat de hulp de bedden opmaakt? Strijken, de was doen, de ramen lappen: dat zijn klussen waar je afspraken over maakt. Dat geldt ook voor klusjes die af en toe worden gedaan: de vriezer ontdooien, de keukenkastjes uitsoppen of meubels in de was zetten.

Schoonmaakmiddelen voor het hele huis

Geef je de sleutel?

Zo, de afspraken zijn gemaakt, de huishoudelijke hulp kan beginnen. Bedenk van tevoren: vind je het prettig om thuis te zijn als de schoonmaker aan het soppen is, of laat je haar of hem alleen aan de slag? Help je mee, of ga je gewoon je eigen gang? Geef je een kopie van de sleutel of zorg je ervoor dat hij of zij naar binnen kan op een andere manier?

Wie gaat dat betalen?

In sommige omstandigheden kun je een huishoudelijke hulp vergoed krijgen door de gemeente, bijvoorbeeld als je een chronische ziekte hebt of een beperking. Die vergoeding valt onder de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, en elke gemeente bepaalt zelf hoe ze dat regelen. Denk je dat je daarvoor in aanmerking komt, dan kun je het beste contact opnemen met de gemeente voordat je zelf afspraken hebt gemaakt met een werkster.

En hoe zit het met de verzekering? Stel je voor dat de werkster de fles bleekmiddel op de vloerbedekking laat vallen of er wordt door de stofzuiger iets omgegooid, dan wil je weten wie opdraait voor de schade. Als de huishoudelijke hulp niet als zzp’er werkt, dan komen dit soort kosten voor je eigen rekening. Waarschijnlijk kun je het verhalen op je verzekering, en anders moet je het zelf betalen.

Lees ook:
– Je hebt helemaal geen kast vol schoonmaakmiddelen nodig om te soppen!
Heb je al geprobeerd wat je met azijn kunt doen? 
– Grijp de volle wasmand, muziek aan en strijken maar.
Dit zijn de tips om snel én makkelijk die berg was weg te strijken!

Meer over: