Ga naar de inhoud

Motten bestrijden: zo kom je van ze af in je kledingkast

Update:
motten in kleding

Een gat in je favoriete overhemd, een kapot geknaagd colbertje en gaten in een wollen trui: daar zijn motten aan het werk. Textielmotten zijn gek op katoen, wol, bont en linnen. Ze zijn een ramp voor in je kledingkast. Mottenballen zijn tegenwoordig verboden. Wat kun je doen om van die beestjes af te komen?

Motten zijn dol op kleding, vooral ongewassen en op een hoopje

De kans is groot dat je nog nooit kledingmotten hebt gezien, dat wil niet betekenen dat ze niet in je kledingkast bivakkeren. Als je een T-shirt uit de kast haalt dat je een tijd niet hebt gedragen en er zitten gaten in, dan is de kans groot dat je motten in huis hebt. Ze zijn gek op zuiver wollen en linnen kleding, en als ze dat niet vinden, beginnen ze lekker aan je gordijnen of je vloerkleed te knabbelen.

Broeden in de kledingkast

Motten zijn kleine vlindertjes, grijsbruin van kleur. Die vlinders doen op zich geen kwaad, hun larven wel. Om in 4 tot 6 maanden te verpoppen tot een volwassen vlinder, eten ze hun buikjes rond. De larven van textielmotten storten zich daarom op je kleding. De vlinders leggen hun eitjes liefst in een kledingkast, een bergje kleding op een stoel, in het tapijt of tussen de plooien van een gordijn. Vooral kleding waar nog een vleugje mensengeur aan hangt, zoals colberts die een paar keer zijn gedragen of overhemden met een vet kraagje en wat zweetvlekken, zijn een delicatesse voor ze. Daar vreten ze zich vol, en het gevolg is een colbertje met een kapotte kraag en een blouse waar de gaten in vallen. Zonde!

Zomerkleding naar zolder? Eerst alles wassen

Goed om te weten dat motten hun eitjes aan het einde van de zomer leggen. Zorg er voor dat de zomerkleding die je opbergt voor het volgende seizoen, schoon de kast in gaan. Hang jurken en colberts in een kledinghoes om motten buiten te houden. Stapel kleding niet op, hang het uit: motten zijn dol op ‘hoopjes’ kleding. Maak de kledingkast ook goed schoon, want de motten verstoppen zich in hoekjes en gaten van de kast, om later toe te slaan. Gebruik je een beetje azijn in het sop, dan weet je zeker dat de motten verdwijnen: van die geur houden ze echt niet. Stofzuig de kledingkast grondig, alle richels, gaatjes, randjes en lades moeten helemaal schoon zijn. Een mottenlarve kan 2 jaar lang overleven in ruststand.

Pas op met wol

Wees extra voorzichtig met wollen kleding. Was die regelmatig, en spoel de kleding na met een beetje wasverzachter. Die geur schrikt de motjes af, net als laurierblaadjes, lavendel en stukken zeep die je in de kast legt. Kun je de kleding niet elke keer wassen? Hang ze dan een dag in de zon, bij het raam: motten houden niet van direct zonlicht. Kan dat niet, stop dan kleding die je gaat bewaren een nacht of 2 in de vriezer, dan bevriezen eventuele mottenlarven.

Geen mottenballen, maar wat wel?

De geur van mottenballen, kun je die nog herinneren? Die muffe geur is nu verleden tijd, want de ouderwetse mottenballen zijn verboden. Ze bevatten vaak kamfer en naftaleen, en dat bleken toch niet zulke gezonde stofjes te zijn. Door cederhouten balletjes bij je kleding te bewaren, verjaag je motten met een vies geurtje. Extra voordeel: je kleding krijgt geen muffe mottenballengeur. Cederhout is een natuurlijk product, het is volkomen veilig.

Cederhouten balletjes tegen motten

TIP: Ruik je de cederballetjes na een tijdje niet meer? Schuur ze dan even op met een stukje ruw schuurpapier, of schuur ze langs een bakstenen muurtje, en ze zijn klaar voor de volgende ronde.

Samenvatting motten bestrijden:

  • Motten zijn kleine vlinders, hun larven vreten gaten in textiel, zoals kleding, tapijten, wandkleden, sierkussens en gordijnen. Wol, bont, linnen en katoen zijn favoriet.
  • Hang zomerkleding schoon weg. Zelfs als je een jasje of broek niet vaak aan hebt gehad: toch wassen of naar de stomerij.
  • Maak de kledingkast goed schoon met een sopje met een scheutje azijn. Stofzuig alle richels en randjes.
  • Leg gedragen kleding niet op stapels.
  • Hang kleding in de zon of buiten om te luchten.
  • Leg kleding dan een dag in de vriezer om van mottenlarven af te komen.
  • Gebruik cederballetjes.

Geen motten, maar vlooien? Kijik hoe je die uit huis weert!

En zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken

Bron: Oma Weet Raad, Duurzaam Thuis

Meer over: