Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Vlooien bestrijden en vlooienplaag voorkomen

Honden en katten die zichzelf veel krabben, hebben meestal last van vlooien. Die kriebelbeestjes kunnen behalve jeuk ook infecties en lintwormen overbrengen. Een vlooienplaag is erg vervelend en is moeilijk onder controle te krijgen. Wat zijn vlooien? Hoe voorkom en bestrijd je een vlooienplaag?  

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn uitwendige bloedzuigende parasieten van 1 tot 3 milimeter groot. Zodra een vlo een hond of kat gevonden heeft, plant zij zich met een enorme snelheid voort. Zo besmetten ze de omgeving van de hond of kat razendsnel. Ze hebben bloed nodig om te overleven en om zich voort te planten. Op mensen blijven vlooien niet zitten, al proberen ze dat wel. Vandaar dat jij soms gebeten wordt en last krijg van jeuk. Vlooien komen voornamelijk voor op vogels, zoogdieren, katten, honden, konijnen en/of kippen. 

Waar komen vlooien vandaan? 

Dieren worden meestal buiten besmet, waar ze de vlooieneitjes meenemen in hun vacht. Die eitjes zijn bijna niet zichtbaar. Vlooien liggen vooral in de manden of kleden van huisdieren, op donkere en rustige plekken. Denk je dat je huisdier last heeft, controleer dan je beestje en de omgeving. Door een week lang elke dag te kammen met een speciale kam ontdek je of je huisdier ze heeft. Zo'n vlooienkam is te koop bij het tuincentrum of de dierenwinkel. Als je bij het kammen volwassen vlooien vindt, is je huisdier besmet. 

Verschillende soorten vlooienkammen

Wat zijn de gevolgen van een vlooienplaag?

Vlooien veroorzaken jeuk, haaruitval en beschadigingen in de huid, die op lange termijn zorgen voor huidontstekingen. Ook dragen besmette vlooien lintwormen over. Het is belangrijk dat je regelmatig je huisdier in de gaten houdt. Een vlooienbeet doet pijn, en daar reageert je huisdier op. Maakt hij de laatste tijd vreemde geluiden of schokkige bewegingen? Controleer dan de vacht. Je kunt dit beter te vaak, dan te weinig doen! 

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

Je huisdier verspreidt vlooien razendsnel door het huis. Een plaag bestrijden is daarom lastig, maar zeker mogelijk. Goed om te weten is dat 95 procent van de plaag in de omgeving aanwezig is en slechts 5 procent op je huisdier. Als je een vlooienplaag gaat bestrijden, doe je dit door de levenscyclus van de vlo op het dier te stoppen. Alleen zo is het bestrijden effectief. 

Kan ik last hebben van een vlooienplaag zonder huisdieren?

Zelfs als je geen huisdieren hebt, kun je last krijgen van een vlooienplaag.Meestal ontstaan deze vlooienplagen na verhuizingen, waarbij de vorige eigenaren een hond of kat hadden. Bestrijd deze vlooien 's nachts met een kaarsje in een bak water met afwasmiddel. Vlooien springen naar het licht en vervolgens verdrinken ze in het water. Je kunt ook een sopje in een wit bord doen, vlooien komen namelijk op witte kleuren af.

Wat zijn middelen om een vlooienplaag te bestrijden? 

Middelen tegen vlooienbestrijding koop je bij het tuincentrum of de dierenwinkel. Je moet niet alleen je huis behandelen, ook je huisdier.

Producten om huisdieren te verzorgen

Vlooien verjagen met ouderwetse middeltjes

1. Vlooienval met warm water en afwasmiddel;
2. Natuurlijke kruidenspray tegen vlooien maken; 
3. (Zuiverings)zout inwrijven en stofzuigen;
4. Citroenspray: dunne plakjes citroen met halve liter water koken;
5. Rozemarijn met wijnruit, alsem, venkel en pepermunt fijn malen en strooien;
6. Vlooienwerende planten zoals chrysanten, lavendel neerzetten.

Stappenplan om vlooien te voorkomen

Je voorkomt misschien niet dat jouw huisdieren vlooien meeneemt, wél kun je ervoor zorgen dat vlooien uitgroeien tot een vlooienplaag in huis door deze stappen te volgen:

  1. Geef je huisdier (in overleg met de dierenarts) preventief antivlooiendruppels;
  2. Zorg dat je elke dag stofzuigt en regelmatig dweilt;
  3. Klop kleden en manden regelmatig uit of hang ze op in de zon;
  4. Was op 60 °C, dat overleven vlooien niet; 
  5. Kam je huisdieren regelmatig met een ijzeren vlooienkam.

Auteur: Ilse Bloemendal