Ga naar de inhoud

Schoonmaken: deze 8 voorwerpen moeten eigenlijk elke dag


 

Dagelijks schoonmaken klinkt als een vermoeiende taak. Er zijn een aantal voorwerpen in huis die zoveel vuil verzamelen, dat je ze beter elke dag kunt schoonmaken om bacteriën te voorkomen. Veel van deze schoonmaakklusjes doe je waarschijnlijk (onbewust) al. Dit zijn 8 dingen die om een dagelijkse routine vragen.

Er zijn een aantal voorwerpen en ruimtes in huis die je beter elke dag kunt schoonmaken, om te voorkomen dat deze zóveel vuil verzamelen dat schoonmaken op een later moment een onmogelijke klus wordt. Door dagelijks even aan de slag te gaan, ben je uiteindelijk veel minder lang bezig dan wanneer je het schoonmaken laat liggen voor een later moment. 

1. De douchewand en -kraan

In water zit kalk en door dagelijks water te gebruiken ontstaat er extra kalkaanslag. In de douche is dat nogal eens het geval: de druppels op de wand, kraan en deur worden vaak niet weggehaald, wat leidt tot een vervelende kalkaanslag. Die aanslag is moeilijk weg te krijgen als het zich ophoopt. Leg daarom een trekker neer in de douche, zodat je na iedere douchebeurt snel even de druppels van de wand en douchedeur kunt vegen. Even een handdoek langs de kraan en randjes, en voilà: je zult zien dat de volgende grote schoonmaak in je douche een fluitje van een cent is.

2. Vaatdoeken

Vaatdoekjes zijn een van de voorwerpen met de meeste bacteriën in huis. Binnen 24 uur kunnen zich wel 4 miljard(!) bacteriën in een vaatdoek verzamelen. Niet zo gek, want je gebruikt dit doekje de hele dag om allerlei viezigheid op te vegen. Dat betekent wel dat je hem maar beter iedere dag kunt vervangen om te voorkomen dat je de volgende dag deze bacteriën over de rest van de keuken verspreid. 

TIP: Laat je vaatdoekje in ieder geval tussen iedere poetsbeurt goed drogen door hem op te hangen, en gebruik een velletje keukenrol voor het afnemen van vieze oppervlakten.  

3. Toilet handdoek

Nog zo’n bacterievanger. Nu kun je zeggen: ik raak de handdoek toch alleen aan wanneer mijn handen net gewassen zijn? Dat is misschien wel zo, toch laat je huid altijd huidschilfers achter in een handdoek. De handdoek op het toilet wordt meerdere malen per dag gebruikt, wat het vuil snel kan doen oplopen. Nog viezer zijn vaak de spetters uit het toilet zelf die op de handdoek spatten. Deze spetters kunnen namelijk wel 4,5 meter ver komen en 6 uur in de lucht blijven hangen. Altijd even de wc-deksel naar beneden doen wanneer je doortrekt en voor de zekerheid het handdoekje dagelijks vervangen.

4. Het koffiezetapparaat

Je verwacht het misschien niet dat deze snel vies wordt, maar een koffiezetapparaat wordt ook vaak meerdere keren per dag gebruikt en kan hierdoor snel vies worden. Dit heeft ermee te maken dat koffiedik of koffiebonen erg vet kunnen zijn en hierdoor een vettig laagje achterlaten op de onderdelen van het apparaat. Dit is niet alleen onhygiënisch, het kan er ook voor zorgen dat de machine sneller kapot gaat. Verwijder daarom aan het einde van de dag de losse onderdelen van je koffiezetapparaat en was deze af of leg ze in de vaatwasser.

Je koffiezetapparaat ontkalken

5. De gootsteen

In de gootsteen blijven vaak etensresten achter. Net als bacteriën van je handen na het het wassen. Maak daarom de gootsteen dagelijks even schoon. De meest effectieve manier is om eerst alle etensresten weg te halen, de gootsteen hierna vol te laten lopen met warm water en hier wat bleek in te doen. Laat dit 5 minuten staan en klaar: zo maken bacteriën geen kans in jouw keuken.

6. Je telefoon

Welk voorwerp raak jij het meest aan op een dag? Juist ja, je telefoon. Terwijl we wel onze handen wassen wanneer we in het openbaar vervoer, in de supermarkt of naar het toilet zijn geweest, vergeten we onze telefoon. Dit leidt ertoe dat er gemiddeld 2000 tot 4000 bacteriën op onze telefoon leven. Bacteriën afkomstig van je handen, ook bijvoorbeeld van je gezicht en oor wanneer je belt. Hoewel je niet zo snel ziek wordt van al deze bacteriën, kun je er wel een slechte huid van krijgen. Bovendien is het gewoon niet zo fris. Maak daarom dagelijks je mobiele telefoon schoon met een vochtig doekje. 

7. Het aanrecht

Wanneer er etensresten op het aanrecht liggen spreekt het natuurlijk voor zich dat je deze even weghaalt, het kan ook geen kwaad om dagelijks even met een desinfecterend middel over het aanrecht te gaan. We leggen gedurende de dag namelijk meer ‘vieze’ voorwerpen op het aanrecht dan we denken. Onze telefoon, onze sleutelbos, boodschappentassen, verpakkingen, bonnetjes. Dit alles zorgt ervoor dat je aanrecht snel een verzamelplek van bacteriën wordt, en dat wil je niet op de plek waar je je eten bereidt.

8. De afwas

Deze zal voor veel mensen niet meer dan logisch zijn, het is goed om nog even te herhalen waarom je jezelf streng moet toespreken wanneer je in de avond éigenlijk geen zin meer hebt om de afwas te doen. Hoe langer je met de vaat wacht, hoe meer alle etensresten aankoeken en hoe lastiger het afwassen de volgende dag wordt. Bovendien kan een vieze vaat op het aanrecht in de nacht allerlei ongedierte als mieren en muizen aantrekken. Gewoon even handen uit de mouwen en wegwerken die vaat.

Lees ook:

 

Meer over: