Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Tips om kozijnen van kunstof en hout te onderhouden

Goed onderhouden kozijnen geven een frisse uitstraling aan je huis. Het is daarom belangrijk om je kozijnen in goede conditie te houden. Zo gaan je mooie kozijnen nog langer mee. In dit artikel lees je alles over het schoonmaken én onderhouden van je kozijnen. 

Waarom moet je je kozijnen schoonmaken?

Je kozijnen krijgen gedurende het hele jaar veel te verduren. Met name je buitenkozijnen, deze worden constant blootgesteld aan zonlicht, (lucht)vervuiling, insecten, neerslag en zand. Hierdoor kunnen je kozijnen hun natuurlijke glans, kleur en duurzaamheid verliezen. Als je je kozijnen goed onderhoudt en schoonmaakt, ga je dit tegen en verleng je de levensduur van je kozijnen. Dit is fijn, want kozijnen zijn best prijzig.

Met deze 5 stappen blijven je kozijnen in topconditie

Naast het schoonmaken van kozijnen, komt er nog veel meer bij kijken om je kozijnen in topconditie te houden. Als je deze 5 stappen volgt, ben je zeker van je zaak! 

1.    Schoonmaken van de kozijnen
2.    Controleren van de kozijnen
3.    Repareren van de kozijnen
4.    Verzorging van de kozijnen
5.    Hang- en sluitwerk controleren

Elk materiaal vraagt om een andere manier van onderhoud

Je hebt allemaal verschillende soorten kozijnen. Elk materiaal vraagt om een andere verzorging en manier van onderhoud. Kijk daarom eerst goed naar het materiaal van je kozijnen, voordat je aan de slag gaat. Vaak is het onderhoud van het hang- en sluitwerk bij elk kozijn wel hetzelfde; dit dien je 1 tot 2 keer per jaar in te vetten. 

Houten kozijnen schoonmaken en onderhouden 

Heb je houten kozijnen? Deze zijn vaak het meest authentiek, maar vragen wel het meeste onderhoud. Het is aan te raden om je houten kozijnen jaarlijks schoon te maken. Hierdoor gaat het hout- en schilderwerk langer mee en je voorkomt dat het hout gaat rotten. Je doet dit met een sopje, warm water en een zachte doek. Er zijn ook speciale hardhout krachtreinigers die je kunt gebruiken. Als je hardhouten kozijnen hebt, schuur en verf deze dan één keer in de vijf jaar. Zachthouten kozijnen dien je één keer per twee jaar opnieuw te schuren en verven. 

Kunststof kozijnen schoonmaken en onderhouden

Heb je kunststof kozijnen? Kunststof kozijnen hebben weinig onderhoud nodig. Je kunt kunststof kozijnen jaarlijks schoonmaken met wat warm water met schoonmaakmiddel zonder bleek of schuurmiddel. Na het schoonmaken is het aan te raden om de kozijnen in de wax te zetten. Door de wax hecht vuil zich minder snel aan het kozijn, waardoor de kleur hetzelfde blijft. Let wel op, niet ieder kunststof kozijn in geschikt voor een waxlaag. Of jouw kozijn hiervoor geschikt is, kun je navragen bij de leverancier. 

Aluminium kozijnen schoonmaken en onderhouden 

Heb je aluminium kozijnen? Aluminium kozijnen hebben bijna geen onderhoud nodig. Je kunt de aluminium kozijnen schoonmaken met een zachte doek met warm water en schoonmaakmiddel. Zorg wel dat je na het schoonmaken van de kozijnen, je ze goed naspoelt.  Na het schoonmaken, is het aan te raden om de kozijnen in de wax of te zetten. Door de wax hecht vuil zich minder snel aan het kozijn, waardoor de kleur hetzelfde blijft. Glanshersteller werkt ook goed als eindproduct, om de kozijnen na het schoonmaken langer in optimale staat te houden. 

Stalen kozijnen schoonmaken en onderhouden

Heb je stalen kozijnen? Stalen kozijnen dien je twee keer per jaar schoon te maken. Als je de kozijnen schoonmaakt met een natte doek en reinigingsmiddel, is dit al voldoende. Gebruik bij het schoonmaken van je kozijnen geen schuurmiddelen, schuursponsjes, chloor of andere vormen van zuur. Dit tast je kozijnen namelijk aan. Je hebt ook speciaal schoonmaakmiddel voor stalen kozijnen, deze kan je kopen bij speciaalwinkel of een tuincentra. 

Naast het onderhouden en schoonmaken van kozijnen, zijn er meer apparaten en dingen in huis die vergeten worden tijdens een flinke schoonmaak. Deze vergeten apparaten hebben een schoonmaakbeurt nodig! Ook je mobiele telefoon schoonmaken, gebeurt niet dagelijks. 

Auteur: Ilse Bloemendal