Ga naar de inhoud

Kozijnen van kunststof en hout onderhouden doe je zó

Update:
Kozijnen schoonmaken

Goed onderhouden kozijnen geven een frisse uitstraling aan je huis. Het is daarom belangrijk om je kozijnen in goede conditie te houden. Zo gaan je mooie kozijnen nog langer mee.

In dit artikel lees je alles over het schoonmaken én onderhouden van je kozijnen. 

Waarom moet je je kozijnen schoonmaken?

Je kozijnen krijgen gedurende het hele jaar veel te verduren. Met name je buitenkozijnen, deze worden constant blootgesteld aan zonlicht, (lucht)vervuiling, insecten, neerslag en zand. Hierdoor verliezen je kozijnen hun natuurlijke glans, kleur en duurzaamheid. Als je je kozijnen goed onderhoudt en schoonmaakt, ga je dit tegen en verleng je de levensduur van je kozijnen.

Met deze 5 stappen blijven je kozijnen in topconditie

Naast het schoonmaken van kozijnen, komt er nog veel meer bij kijken om ze in topconditie te houden. Als je deze 5 stappen volgt, ben je zeker van je zaak! 

1.  Schoonmaken
2.  Controleren
3.  Repareren
4.  Verzorging
5.  Hang- en sluitwerk controleren

Elk materiaal vraagt om een andere manier van onderhoud

Er zijn verschillende soorten en elk materiaal vraagt om een andere verzorging en manier van onderhoud. Kijk daarom eerst goed naar het materiaal, voordat je aan de slag gaat. Vaak is het onderhoud van het hang- en sluitwerk bij elk raam wel hetzelfde; dit dien je 1 tot 2 keer per jaar in te vetten. 

Houten kozijnen schoonmaken en onderhouden 

Houten raamkozijnen zijn vaak het meest authentiek, maar vragen wel het meeste onderhoud. Het is aan te raden om je houten kozijnen jaarlijks schoon te maken. Hierdoor gaat het hout- en schilderwerk langer mee en je voorkomt dat het hout gaat rotten. Je doet dit met een sopje, warm water en een zachte doek. Er zijn ook speciale hardhout krachtreinigers die je kunt gebruiken. Als je hardhouten delen hebt, schuur en verf deze dan 1 keer in de 5 jaar. Zachthouten kozijnen dien je 1 keer per 2 jaar opnieuw te schuren en verven. 

Kunststof schoonmaken en onderhouden

Kunststof kozijnen zijn zo goed als onderhoudsvrij. Je kunt kunststof jaarlijks schoonmaken met wat warm water met schoonmaakmiddel zonder bleek of schuurmiddel. Na het schoonmaken is het aan te raden om de kozijnen in de wax te zetten. Door de wax hecht vuil zich minder snel aan het raamkozijn, waardoor de kleur hetzelfde blijft. Let wel op, niet elk kunststof kozijn in geschikt voor een waxlaag. Of jouw kozijn hiervoor geschikt is, kun je navragen bij de leverancier. 

Aluminium kozijnen schoonmaken en onderhouden 

Aluminium kozijnen hebben bijna geen onderhoud nodig. Je maakt de aluminium kozijnen schoon met een zachte doek met warm water en schoonmaakmiddel. Zorg wel dat je na het schoonmaken alles goed naspoelt. Na het schoonmaken, is het aan te raden om ze in de wax of te zetten. Door de wax hecht vuil zich minder snel aan het aluminium, waardoor de kleur hetzelfde blijft. Glanshersteller werkt ook goed als eindproduct, om ze na het schoonmaken langer in optimale staat te houden. 

Staal schoonmaken en onderhouden

Heb je stalen raamwerk? Stalen raamwerken dien je 2 keer per jaar schoon te maken. Als je ze schoonmaakt met een natte doek en reinigingsmiddel, is dit al voldoende. Gebruik bij het schoonmaken geen schuurmiddelen, schuursponsjes, chloor of andere vormen van zuur.

Naast het onderhouden en schoonmaken is er meer in om huis om regelmatig schoon te maken. Deze vergeten apparaten hebben een schoonmaakbeurt nodig! Vergeet ook niet je dakgoot te controleren en schoon te maken als dat nodig is.

Meer over: