Ga naar de inhoud

Dakgoot verstopt? Je dakgoot schoonmaken doe je zo

Update:
dakgoot-schoonmaken

De bladeren beginnen te verkleuren, de temperatuur daalt langzaam en je merkt dat de herfst zijn intrede doet. Terwijl dit seizoen prachtige landschappen creëert, brengt het ook een uitdaging met zich mee: verstopte dakgoten.

De bladeren, takken en ander vuil hopen zich op en zorgen voor een potentieel ernstig probleem als ze niet op tijd worden aangepakt. Er zijn een aantal klussen belangrijk om in het najaar te doen om je huis te beschermen.

10 handige tips om je dakgoot schoon te maken

1. Dakgoot schoonmaken? Plannen is stap 1!

Voordat de bladeren in volle glorie vallen, markeer je een paar data in je kalender om dakgootonderhoud uit te voeren. Begin vroeg in de herfst en plan ook regelmatige controles gedurende het seizoen.

2. Veiligheid eerst

Dakgoten kunnen zich op aanzienlijke hoogte bevinden, dus zorg voor je veiligheid. Gebruik een stabiele ladder en draag antislipschoenen. Als je niet comfortabel bent met het werken op hoogte, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen.

3. Geschikte uitrusting

Zorg ervoor dat je over de juiste uitrusting beschikt, waaronder handschoenen, een emmer, een schep, een bezem en een tuinslang. Deze helpen je bij het verwijderen van het vuil en bij het doorspoelen van de goot.

4. Begin van bovenaf als je je dakgoot gaat schoonmaken

Begin altijd bij het schoonmaken van de dakgoot vanaf de hoogste plek en werk naar beneden. Hierdoor voorkom je dat vuil verder in de goot wordt geduwd.

5. Handmatig verwijderen van bladeren

Gebruik je handen of een schep om bladeren, takken en ander vuil uit de goot te verwijderen. Plaats het verzamelde vuil in een emmer voor gemakkelijke verwijdering.

6. Spoel de goot goed door

Na het verwijderen van het grove vuil, spoel je de dakgoot grondig door met een tuinslang. Dit helpt bij het wegspoelen van kleinere deeltjes en verstoppingen.

7. Controleer de afvoerpijpen

Verstopte afvoerpijpen kunnen ervoor zorgen dat het water niet goed wegloopt. Controleer deze pijpen en verwijder eventuele verstoppingen met behulp van een lange stok of een hogedrukreiniger.

8. Sla de dak-inspectie niet over

De herfst is ook de perfecte periode om je dakpannen na te lopen. Als het hard heeft geregend of gewaaid, kunnen scheefliggende dakpannen schade veroorzaken. Deze dakpannen zorgen voor lekkage of waaien van je dak af.

Controleer of al je dakpannen nog goed liggen en in goede staat zijn. Controleer ook op beschadigde dakbedekking of andere tekenen van slijtage.

9. Overweeg gootbeschermers

Gootbeschermers, zoals gaas of bladvangers, voorkomen dat grote stukken vuil in de goot terechtkomen. Ze hoef je de goot veel minder vaak schoon te maken. Ideaal toch?

10. Regelmatig onderhoud

Laat je dakgoot niet verwaarlozen na de eerste grote schoonmaak. Blijf regelmatig controleren en de dakgoot schoonmaken, vooral tijdens de herfstmaanden, om problemen op lange termijn te voorkomen.

Dakgoot schoonmaken – video van Praxis

TIP van Praxis: gebruik een gootschep om de bladeren gemakkelijk weg te scheppen of een gootdrain dat voorkomt dat bladeren zich nestelen in de goot.

Succes!

Meer over: