Draai voor klassieke weergave

Deze klussen zijn perfect voor het najaar

Het is herfst. De avonden worden langer en het getik van de regen op de ramen zorgt voor een heerlijk najaarsgevoel. Het is weer om lekker binnen te blijven. Ideaal om een serie te kijken, uitgebreid te koken of om te gaan klussen. Steek je handen maar uit de mouwen, want deze klusjes zijn perfect voor het najaar.  

1. Haal de dakgoot leeg 

Het is herfst, de bladeren vallen van de bomen. Deze afgevallen bladeren kunnen je dakgoot verstoppen. Hierdoor wordt je dakgoot erg zwaar, en kan zelfs gaan lekken. De dakgoot schoonmaken is op zich een eenvoudige klus die niet veel tijd in beslag neemt. Maak aan de ladder een vuilniszak vast om het vuil af te voeren en zo voorkom je opruimwerk op de grond. De rommel verwijderen gaat het beste als het wat vochtig is. Je begint met het verwijderen van de bladeren, takjes, mos en andere rommeltjes. Je kunt dit met de hand verwijderen of een schepje gebruiken. Vaak blijven bladeren wat vastplakken, die kun je met een stoffer of - als het heel vast zit - voorzichtig met een staalborstel verwijderen. Spoel de goot na met een tuinslang in de richting van de regenpijp.

Loop al je dakpannen na 

Het najaar is de perfecte periode om óók je dakpannen na te lopen. Als het flink waait of hard regent, kunnen scheefliggende dakpannen schade veroorzaken. Deze dakpannen zorgen voor lekkage of waaien van je dak af. Zorg daarom dat je goed controleert of al je dakpannen nog goed liggen en in goede staat zijn.  

2. Geef je huis van binnen een grote verfbeurt 

Wil je je huis in de verf zetten? Een nieuw likje verf binnen doet wonderen. Buiten schilderen wordt afgeraden. Dit is te wijden aan de te hoge luchtvochtigheid in de herfst. Wil je je huis echt een make-over geven? Probeer dan eens een andere kleur uit. Groen is dé trend van het najaar. Bouwmarkten kunnen je hier goed over adviseren. en daar kun je ook kleurtesters kopen om te kijken hoe het bevalt. 

3. Ga aan de slag met de kleine ‘rotklusjes’

Iedereen kent het wel die klusjes die blijven liggen. Klusjes waarvan je denkt: “Oh, dat komt later wel” Dat later, komt er eigenlijk nooit van. Hoogste tijd om hier wat aan te doen. Loop een rondje door je woning en maak een lijstje met de gebreken die je tegenkomt per ruimte. Denk aan loszittende deurklinken, armleuningen en plinten. Ook de kraan die druppelt, de deur die klemt of lampjes die defect zijn. 

Gloeilampen door spaar- of ledlampen vervangen

Het is even een klusje, maar het is het zeker waard. Als je je gloeilampen door spaar- of ledlampen vervangt, bespaar je ontzettend veel energie(kosten). Tel maar uit je winst. 

4. Werk al het kitwerk in je huis bij

Ja, dit is een pittig klusje. Loop al het kitwerk na, krab het waar nodig uit en kit de naden opnieuw. Zo ziet het er weer strak uit en voorkom je vervelende lekkages. Doe dit in je badkamer, je ramen – eigenlijk op alle plekken waar kit kan zitten. En als je toch bezig bent, verwijder direct ook eventuele schimmel die je tegenkomt. Trek je handschoenen maar uit de kast!  

5. Isoleer je huis 

Je huis isoleren is een vervelende klus, maar wel een moetje op dit lijstje. Met name oudere huizen zijn vaak minder goed geïsoleerd. Als je muren aan de oostkant hebt, is het nog kouder in huis. Je voelt waarschijnlijk voortdurend een koude tocht door je woning. Vervelend en vooral erg koud! Hierdoor zet je je kachel hoog, waardoor je energiekosten stijgen. Als je eenmalig goed investeert in de isolering van je woning, heb je hier voor lange tijd profijt van. Breng bijvoorbeeld tochtstrips, tochtborstels onder de deuren en radiatorfolie aan.

Aanrader: Wist je dat je je kranen en leidingen ook kan isoleren? Hiervoor heb je wel een expert nodig.

Breng een tochtstrip voor de brievenbus aan

Nu je hele huis goed geïsoleerd is, is het slim om je brievenbus niet te vergeten. Uit een brievenbus kan namelijk enorm veel kou komen. Breng daarom een tochtstrip voor de brievenbus aan en zeg die koude lucht maar gedag. Klein klusje, groot effect. 

6. Tuin onderhouden 

•   Bomen en struiken die in het vroege voorjaar bloeien, snoei je in de winter;
•   Haal losse bladeren van je grasmat af. Zo voorkom je gele plekken;
•   Verplant planten die daar behoefte aan hebben;
•   Leg de losse bladeren rondom je vaste planten. Zo bescherm je ze tegen de vorst;
•   Zet planten die niet tegen de vorst kunnen binnen;
•   Fleur je tuin op met winterviooltjes of herfstasters;
•   Snoei je heg;
•   Plant bollen. Zo komen ze in de lente precies op het goede moment uit de grond;
•   Sluit waterleidingen en tap andere watervoorzieningen af. Zo beschadigen ze niet door bevriezing;
•   Investeer in speciale gazonvoeding voor de herfst.

7. Tip: plan een klusdag

Van even tussendoor klussen komt vaak weinig van terecht. Plan daarom van tevoren op welke dag je wilt klussen en zorg dat je geen andere afspraken over verplichtingen hebt. Haal of bestel alles voor deze klusdag in huis. Regel je gereedschap en huur eventueel een vakman in of vraag hulp. Door een volledige klusdag te organiseren worden de klussen echt geklaard.

Lees ook

Auteur: Ilse Bloemendal