Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Deze klussen zijn perfect voor het najaar

Het is herfst. De avonden worden langer en het getik van de regen op de ramen zorgt voor een heerlijk najaarsgevoel. Het is weer om lekker binnen te blijven. Ideaal om een serie te kijken, uitgebreid te koken of om te gaan klussen. Steek je handen maar uit de mouwen, want deze klusjes zijn perfect voor het najaar.  

1. Haal de dakgoot leeg 

Het is herfst, de bladeren vallen van de bomen. Deze afgevallen bladeren kunnen helaas je dakgoot verstoppen. Hierdoor wordt je dakgoot erg zwaar, hij kan zelfs gaan lekken. De dakgoot schoonmaken is gelukkig een eenvoudige klus die niet veel tijd in beslag neemt.

Maak aan de ladder een vuilniszak vast om het vuil af te voeren, zo voorkom je opruimwerk op de grond. De rommel verwijderen gaat het beste als het wat vochtig is. Je begint met het verwijderen van de bladeren, takjes, mos en andere rommel. Verwijder dit met de hand of gebruik een schepje.  Vaak blijven bladeren wat vastplakken, die kun je met een stoffer of - als het heel vast zit - voorzichtig met een staalborstel verwijderen. Spoel de goot na met een tuinslang in de richting van de regenpijp.

TIP: loop al je dakpannen na
Nu je toch al de trap uit de schuur gepakt hebt. Het najaar is de perfecte periode om je dakpannen na te lopen. Als het flink waait of hard regent, kunnen scheefliggende dakpannen schade veroorzaken. Deze dakpannen zorgen voor lekkage of waaien van je dak af. Controleer of al je dakpannen nog goed liggen en in goede staat zijn. 

2. Geef je huis van binnen een grote verfbeurt 

Wil je je huis in de verf zetten? Een nieuw likje verf binnen doet wonderen. Buiten schilderen wordt afgeraden vanwege hoge luchtvochtigheid in de herfst. Wil je je huis echt een make-over geven? Probeer dan eens een andere kleur uit. Blauw is dé trend van het najaar. Bouwmarkten kunnen je hier goed over adviseren en daar kun je ook kleurtesters kopen.

Soorten blauwe verf

3. Ga aan de slag met de kleine ‘rotklusjes’

Iedereen kent het wel die klusjes die blijven liggen. Klusjes waarvan je denkt: “Oh, dat komt later wel.” Hoogste tijd om hier wat aan te doen. Loop op die regenachtige dag een rondje door je woning en maak een lijstje met de gebreken die je tegenkomt per ruimte. Denk aan loszittende deurklinken, armleuningen en plinten. Denk ook de kraan die druppelt, de deur die klemt of lampjes die defect zijn. Na het maken van het lijstje, begin je met de meest vervelende klus. Dan is die alvast gedaan! Hop, door naar de volgende! 

TIP: gloeilampen door spaar- of ledlampen vervangen
Het is even een klusje, maar het is het zeker waard. Als je je gloeilampen door spaar- of ledlampen vervangt, bespaar je ontzettend veel energie(kosten). Tel uit je winst! 

4. Werk al het kitwerk in je huis bij

Al het kitwerk in je huis bijwerken is een pittig klusje, waarvan je vaak geen idee hebt hoe je moet beginnen. Eigenlijk is het heel simpel. Loop al het kitwerk na, krab het waar nodig uit en kit de naden opnieuw. Zo ziet het er weer strak uit en voorkom je vervelende lekkages. Begin op zolder en eindig beneden. Zorg dat je alle ruimtes in je huis meeneemt. Ook je badkamer, je ramen – echt op alle plekken waar kit kan zitten. En als je toch bezig bent, verwijder direct ook eventuele schimmel die je tegenkomt.  

Schimmelreinigers vergelijken

5. Isoleer je huis 

Je huis isoleren is een vervelende, maar wel noodzakelijke klus. Met name oudere huizen zijn vaak minder goed geïsoleerd. Als je muren aan de oostkant hebt, is het nog kouder in huis. Je voelt waarschijnlijk voortdurend tocht door je woning. Vervelend en vooral erg koud! Hierdoor zet je je kachel hoog, waardoor je energiekosten stijgen. Als je eenmalig goed investeert in de isolering van je woning, heb je hier voor lange tijd profijt van. Breng bijvoorbeeld tochtstrips en tochtborstels onder de deuren aan, en plak radiatorfolie achter de verwarming.

TIP: Wist je dat je je kranen en leidingen ook kan isoleren?
Hiervoor heb je wel een expert nodig. Breng een tochtstrip voor de brievenbus aan. 

Nu je hele huis goed geïsoleerd is, is het slim om je brievenbus niet te vergeten. Uit een brievenbus kan namelijk enorm veel kou komen. Breng daarom een tochtstrip voor de brievenbus aan en zeg die koude lucht maar gedag. Klein klusje, groot effect. 

6. Tuin onderhouden 

•   Bomen en struiken die in het vroege voorjaar bloeien, snoei je in de winter;
•   Haal losse bladeren van je grasmat af. Zo voorkom je gele plekken;
•   Verplant planten die daar behoefte aan hebben;
•   Leg de losse bladeren rondom je vaste planten. Zo bescherm je ze tegen de vorst;
•   Zet planten die niet tegen de vorst kunnen binnen;
•   Fleur je tuin op met winterviooltjes of herfstasters;
•   Snoei je heg;
•   Bloembollen planten. Zo komen ze in de lente precies op het goede moment uit de grond;
•   Sluit waterleidingen en tap andere watervoorzieningen af. Zo beschadigen ze niet door bevriezing;
•   Investeer in speciale gazonvoeding voor de herfst.

7. Aanrader: plan een klusdag

Van even tussendoor klussen komt vaak weinig van terecht. Plan daarom van tevoren op welke dag je wilt klussen en zorg dat je geen andere afspraken of verplichtingen hebt. Haal of bestel alles voor deze klusdag in huis. Regel je gereedschap en huur eventueel een vakman in of vraag om hulp. Door een volledige klusdag te organiseren worden de klussen echt geklaard.

Lees ook

Auteur: Ilse Bloemendal