Draai voor klassieke weergave

Weg met vieze luchtjes uit je keuken

Je aanrecht blinkt, je keukenkastjes glimmen. Maar zodra je een deurtje of laatje opentrekt, komen de muffe geurtjes je tegemoet en blijkt je keuken toch stukken minder fris dan je hoopte. Met een paar eenvoudige tips behoren vieze luchtjes snel tot het verleden. Op naar een keuken die niet alleen schoon is, maar ook fris ruikt.

Stinkende gootsteen

Een gootsteenafvoer die niet lekker doorloopt; het ligt voor de hand dat dit gaat stinken. Zorg ervoor dat je geen etensresten of een vies sopje door de gootsteen spoelt. Het gebruik van een gootsteenzeefje helpt daarbij. Uiteraard kun je voor dure en chemische ontstoppers kiezen om de geur te verwijderen, maar het kan echt stukken milieuvriendelijker en goedkoper.

Huis, tuin en keukentips vieze gootsteen luchtjes

• Strooi een half kopje zuiveringszout in de gootsteen en giet hier een even grote hoeveelheid natuurazijn overheen. Laat het mengsel een tijdje inwerken – dek het eventueel met een natte vaatdoek af –
en spoel de boel daarna met een liter heet water door. Het resultaat? Schone afvoerleidingen!
Heb je plastic afvoerbuizen? Laat het water dan afkoelen tot zo’n zestig graden!

• Maak iedere dag je gootsteen even schoon met een beetje schuurmiddel of afwasmiddel op een schuursponsje. Als je een restje kokend water over hebt, doe dan een klein handje soda op het afvoerputje en spoel door met het kokend water.

Een schone vaatwasser

Een vaatwasmachine kan behoorlijk gaan stinken als er bijvoorbeeld al een tijdje vuile vaat instaat. Maar ook als de machine een tijdje niet gebruikt is, kan er een muffe geur ontstaan. Allereerst is het belangrijk dat alle onderdelen van de vaatwasser goed schoon zijn en er geen aangekoekte etensresten zijn achtergebleven.

Wat je daarvoor nodig hebt is: natuurazijn, één citroen en een zacht borsteltje. Haal de filters en sproeiarmen uit het apparaat en week ze in een sopje van water en natuurazijn (50/50). Borstel de onderdelen na het weken goed schoon en plaats ze terug. Vervolgens leg je schijfjes citroen in de vaatwasser, bijvoorbeeld in het bestekbakje, die op dat moment niet draait. Haal deze er wel op tijd weer uit, voordat ze gaan stinken!

Hulpmiddel bij extreem vieze vaatwasser

Een extreem vieze vaatwasmachine? Giet dan een scheut natuurazijn over de bodem, voordat je de machine op het heetste programma laat draaien. Succes gegarandeerd! Azijn reinigt, verwijdert kalk en doodt bacteriën. Het is slim om ook de wásmachine regelmatig met een scheutje natuurazijn op het kookwasprogramma te laten draaien.

Etensgeuren een aangebrande lucht laten verdwijnen

Spruitjes en bloemkool zijn heerlijk en gezond. Het nadeel is dat je groenten uit de koolfamilie nog erg lang blijft ruiken, soms zelfs de volgende dag nog. Ook deze etensgeuren kun je laten verdwijnen met de volgende huis- tuin en keukentip. Zo ben je in een handomdraai van je nare kook-, bak- en braadgeuren verlost.

Zo werkt het: zet na het kokkerellen een pannetje water met een vaatwastablet erin op het vuur. Breng het water aan de kook en laat het vervolgens een uur op het kleinste pitje staan pruttelen. Zelfs de scherpste neus ruikt niet wat jij gegeten hebt. Vislucht verdwijnt overigens ook goed door kaneel in een pannetje water te laten koken. Geen vaatwastabletten in huis? Wasverzachter in een pannetje koken helpt ook.

Vochtvreters voor keukenkastjes

Een muffe geur kan ook duiden op vocht. Dit komt weleens voor in gootsteenkastjes, waar meestal ook de pedaalemmer staat. Kattenbakvulling, oftewel kattenbakgrit, is zeer geschikt om vocht én vieze geuren te absorberen. Vul een pantykousje met kattenbakgrit en leg dit achter in het gootsteenkastje. Wat je ook kunt doen is een frisdrankfles voor twee derde met kattenbakvulling vullen en deze in het keukenkastje neerleggen. Let er wel op dat je de grit van tijd tot tijd vervangt.

Een stinkende koelkast?

Stinkt je koelkast naar blauwe schimmelkaas, salami of ui? Leg dan losse theezakjes, koffiepads of een klein kopje gemalen koffie in je koelkast. Binnen een mum van tijd ben je van die penetrante geuren af.

Ruikt jouw keuken door bovenstaande tips weer naar roosjes maar heb je wel last van een stinkende wasmachine? Met deze tips verban je ook de vieze luchtjes uit je wasmachine.

Auteur: Sarah Saarberg