Ga naar de inhoud

Zilvervisjes: hoe kom ik eraan en hoe kom ik er vanaf?

Update:
Zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes komen veel voor in huis. Je ziet ze dan opeens voorbijschieten achter de boeken of van onder een plint. Vieze beestjes zijn het en de vraag die veel mensen dan stellen is: komen ze nu voor in een vies of juist in een schoon huis? Of komen ze op iets anders af?

Heb je suikergasten in huis omdat je een viespeuk bent?

Zilvervisjes komen veel voor in woningen en worden ook wel suikergasten genoemd. Ze kruipen van kamer naar kamer via kleine kieren en gaten in muren en plafonds. Ze gedijen goed in vochtige en warme omgevingen, waardoor je ze vaak aantreft in de badkamer, op zolders en in de kelder. Ze komen voor in zowel vieze huishoudens als smetteloze huishoudens. Schiet dus niet in de paniek als je visite hebt en er eentje door de woonkamer ziet kruipen.

Zilvervisjes vinden nieuwbouwwoningen ook aantrekkelijk

Het is ook niet zo dat ze meer voorkomen in oude huizen. Zilvervisjes vinden nieuwbouwwoningen net zo aantrekkelijk. Dit komt vanwege het aanhoudende vocht dat vrijkomt uit het nieuwe beton en hout dat is gebruikt bij de bouw. Vochtige omgevingen bieden de ideale leefomstandigheden voor deze kleine insecten.

Ook in je slaapkamer komen ze voor. De warmte die je lichaam afgeeft, in combinatie met transpiratie, creëert een vochtig klimaat, wat zilvervisjes heerlijk vinden. Het is daarom van belang je slaapkamer regelmatig te luchten en te ventileren.

Wat is de oorzaak van zilvervisjes?

De oorzaak van een zilvervisjesplaag ligt vaak in de luchtvochtigheid. De vleugelloze insecten gedijen bij een hoge luchtvochtigheid. Ze overleven niet in omgevingen met lagere vochtigheidsniveaus die voor mensen juist comfortabel zijn. Het is een wijdverbreide misvatting dat zilvervisjesplagen het gevolg zijn van slechte hygiëne.

Voortplanting en voedingsgewoonten van zilvervisjes

Zilvervisjes leggen tot wel 20 eitjes per dag. Dat is niet fijn. Ze zijn moeilijk te verwijderen omdat ze vaak verborgen liggen in barsten en spleten. Wist je dat:

  • Een zilvervisje gemiddeld 2 à 3 jaar oud wordt en gedurende deze tijd een aanzienlijke hoeveelheid nakomelingen produceert?
  • En wat betreft hun dieet, ze alleseters zijn? 
  • De suikergasten voeden zich met zetmeel en koolhydraten uit voedingsmiddelen zoals broodkruimels, meel, pasta en aardappelen. 
  • Ze cellulose verteren, waardoor ze zich ook voeden met papier en behang? 
  • Ze maanden zonder voedsel overleven?

Schade en risico’s door zilvervisjes

Hoewel zilvervisjes op zich niet schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid, brengen ze wel schade aan eigendommen zoals schilderijen, boeken, behang en pleisterwerk. Daarnaast besmetten ze voedsel met bacteriën en schimmels die aan hun poten kleven. Hierdoor vormen ze een potentieel risico voor de voedselveiligheid. Omdat de onderkruipers er vies uitzien veroorzaken ze vaak ook stress bij mensen. Dit kan leiden tot slaapproblemen en andere gezondheidsproblemen.

Hoe bestrijd je dit ongedierte?

Hoe bestrijd je zilvervisjes? Om ze bestrijden en te voorkomen neem je de volgende maatregelen: 

  • Ventileer regelmatig alle kamers in huis.
  • Berg voedsel op in luchtdichte containers.
  • Pak lekkages of vochtproblemen aan. 
  • Dicht kieren en tocht gaten in muren, vloeren en plafonds.

Door bewust te zijn van hun gedrag, voorkom en beheers je plagen, waardoor je een comfortabele en gezonde leefomgeving in huis houdt.

Zilvervisjes en papiervisjes, is daar een verschil tussen?

Zilvervisjes zijn geen papiervisjes. Ze lijken wel op elkaar. Hoe zien zilvervisjes en papiervisjes er eigenlijk uit?

Zilvervisjes (Lepisma saccharina) behoren tot de orde Thysanura, net als papiervisjes. Je herkent ze aan hun zilverachtige kleur, fijne schubben en draadvormige antennes. Ze hebben een langwerpig lichaam met 3 staartdraden aan de achterkant.

Papiervisjes (Dermestidae) zijn iets groter en zijn lichtbruin tot donkerbruine kleur. Ze hebben ook een langwerpig lichaam, maar zijn bedekt met kleinere schubben. Papiervisjes zijn iets ovaler en hun antennes zijn korter dan die van zilvervisjes. En geen onbelangrijk detail: papiervisjes geven de voorkeur aan drogere omgevingen boven een vochtige. Zilvervisjes en papiervisjes hebben wel hetzelfde dieet.

Bekijk hier de video over het papiervisje >>

Bronnen: Rentokil, HG.

Meer over: