Ga naar de inhoud

Artsen slaan alarm: ‘Open die ramen, doe het voor je gezondheid’

Update:
Luchtwegproblemen, luchten ventileren, vocht, condens

Huisartsen slaan alarm, want ze weten dat steeds meer mensen hun ramen en ventilatieroosters – veelal vanwege de hoge energierekeningen – potdicht houden. Maar dit is onverstandig met de kachels of haard aan. Het verhoogt de kans op luchtwegproblemen en het is gevaarlijk.

Met onze tips hou je het klimaat in huis gezond. Lees snel verder waar je op moet letten.

Steeds meer mensen kampen met luchtwegproblemen

De tijd dat onze oma’s en moeders nog alle ramen in de ochtend wagenwijd openzetten om te ‘luchten’ is niet meer. Kijk maar eens uit je raam? Wanneer zie jij daar nog een dekbed uit het raam hangen of überhaupt een (slaapkamer)raam open staan? Geen goede ontwikkeling vinden artsen, want je huis luchten en ventileren is essentieel voor je gezondheid.

Sinds corona is er gelukkig meer aandacht voor betere ventilatie. Toch houden mensen hun ramen en deuren nog steeds teveel dicht – meestal vanwege de hoge stookkosten, maar ook uit onwetendheid. Ramen en deuren gesloten houden is niet alleen slecht voor je luchtwegen het is zelfs gevaarlijk. Brandweer Nederland waarschuwt regelmatig voor de gevaren van een koolmonoxidevergiftiging.

Luchten en ventileren tegen schimmels en allergieën

Steeds meer astmapatiënten en mensen met allergieën ervaren benauwdheid en andere symptomen, laten bezorgde artsen weten. Niet gek omdat schimmels en ongedierte beter gedijen in warme, vochtige omstandigheden, vooral in jouw slaapkamer. Daarom is goede ventilatie en het verminderen van luchtvochtigheid de beste preventie.

Het openzetten van ramen, zelfs bij koud weer, is van groot belang om meerdere redenen: De lucht binnen raakt vervuild door kookdampen of bij gebruik van schoonmaakmiddelen. Door te ademen, te koken, te douchen en andere dagelijkse activiteiten ontstaat er vocht in huis. Bij koud weer leidt dit tot condensvorming en vochtproblemen en dus zie je schimmelplekken ontstaan op muren en plafonds.

Een goede ventilatie voorkomt luchtwegproblemen. Het voorkomt de ophoping van schadelijke stoffen en bevordert een optimale zuurstofcirculatie, wat belangrijk is voor jouw gezondheid. Daarnaast helpt ventilatie helpt ook tegen de onaangename geuren zoals die van huisdieren.

Dit zijn effectieve manieren tegen luchtwegproblemen en voor een goed klimaat in huis:

  • Natuurlijke ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatieroosters in ramen en deuren. Open regelmatig ramen op verschillende plekken in huis om frisse lucht binnen te laten en vervuilde lucht af te voeren.
  • Mechanische ventilatie: In veel woningen is een mechanisch ventilatiesysteem geïnstalleerd. Zorg ervoor dat dit systeem regelmatig wordt schoongemaakt en goed functioneert. Pas de standen aan op basis van de behoefte, bijvoorbeeld door de ventilatie te verhogen tijdens koken of douchen.
  • Ventilatieschachten: In oudere huizen zitten ventilatieschachten. Zorg ervoor dat je deze niet blokkeert.
  • Raamroosters: Plaats roosters op ramen voor een continue luchtcirculatie, zelfs als de ramen dicht zijn.
  • Luchtzuiverende planten: Sommige planten zuiveren de lucht en dragen bij aan een gezonder binnenklimaat. Zet ze planten op strategische plaatsen in je huis.
  • Ventilatoren: Gebruik elektrische ventilatoren, vooral op warme dagen met de ramen dicht zorgen ze voor meer circulatie.
  • Dakramen en deuren: Installeer dakramen voor extra natuurlijke ventilatie. Houd deuren open en laat de lucht vrij stromen door het hele huis.
  • Luchtvochtigheid controleren: Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid op een gezond niveau blijft. Gebruik indien nodig luchtontvochtigers of luchtbevochtigers.

Voorkom condens op ramen door vocht in huis

Naast voldoende ventileren in huis is het ook belangrijk dat de luchtvochtigheid goed is. Gebruik een luchtvochtigheidsmeter om de vochtigheidsgraad in huis te controleren. Ideaal is een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Als het te vochtig is, neem dan maatregelen om dit te verminderen. Zoals goede isolatie van je huis om condensvorming te voorkomen. Geïsoleerde muren, vloeren en dak dragen bij aan het handhaven van een gezond binnenklimaat. Controleer en dicht eventuele kieren en naden in ramen, deuren en muren. Hierdoor voorkom je dat vochtige lucht van buiten naar binnen komt.

Overweeg voor condens in huis ook het gebruik van luchtontvochtigers, vooral in de kelder of in de badkamer. Bij condens in huis helpen ook bepaalde kamerplanten (zoals varens en aloë vera) op een natuurlijke manier vocht op te nemen. Plaats dus meer planten in huis om de luchtvochtigheid te reguleren. Het staat nog gezellig ook.

Dus hup voorkom dat je luchtwegproblemen krijgt of verergert: open die ramen wat vaker, controleer je binnenklimaat, je doet het voor je eigen gezondheid!

Meer over: