Ga naar de inhoud

Slapen met het raam open of dicht: Wat zeggen experts?

Update:
slapen-met-raam-open
In samenwerking met:

Er zijn veel factoren die bijdragen aan een goede nachtrust. Ligt je matras lekker? Is je kamer donker genoeg? Wist je dat ook de keuze tussen slapen met het raam open of dicht je slaapkwaliteit kan beïnvloeden?

Experts hebben deze kwestie onderzocht en stellen dat het beter is om met het raam open te slapen. Lees hier waarom.

7 voordelen van slapen met het raam open

1. Ventilatie en frisse lucht

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van het slapen met het raam open is de verbeterde ventilatie en de toegang tot frisse lucht. Dit is vooral belangrijk in slaapkamers, waar de luchtcirculatie soms beperkt is. Frisse lucht helpt om de kamer te ontvochtigen, ongewenste geuren te verdrijven én de luchtkwaliteit te verbeteren.

2. Natuurlijke bioritmes

Blootstelling aan natuurlijk licht en het zachte geluid van de buitenwereld helpt bij het reguleren van je biologische klok, wat een gunstige invloed heeft op je slaap-waakcyclus.

3. Regulering van lichaamstemperatuur

Bovendien draagt een koele slaapkamer bij aan het sneller en dieper inslapen. Het menselijk lichaam heeft een lagere temperatuur nodig om in slaap te vallen. De frisse lucht die binnenkomt wanneer je het raam openhoudt, helpt de temperatuur in de kamer te verlagen en zo het inslaapproces te versnellen.

4. Aromatherapie van de natuur

Het inademen van natuurlijke geuren, zoals bloemen en bomen, heeft een rustgevend effect en beïnvloedt de algehele slaapkwaliteit positief.

5. Verwijderen van allergenen

Slapen met het raam open helpt ook bij het verminderen van allergenen in de slaapkamer, zoals huisstofmijt en schimmels. Dit is vooral gunstig voor mensen met allergieën, omdat schone lucht bijdraagt aan een betere nachtrust en minder verstopte neuzen en allergische reacties geeft.

6. Rustgevende natuurgeluiden

De kalmerende geluiden van fluitende vogels, zingende krekels en zachte briesjes fungeren als een slaaplied, wat weer bijdraagt aan een ontspannen inslaapervaring.

7. Verhoogd zuurstofniveau

Dankzij de frisse lucht geniet je van een verhoogd zuurstofniveau, wat resulteert in een verkwikkende slaap en ervoor zorgt dat je energieker ontwaakt.

Hou rekening met comfort

Hoewel de eerder genoemde voordelen aantrekkelijk lijken, is het ook belangrijk om te benadrukken dat comfort een cruciale factor is. Jezelf veilig en gemakkelijk voelen in je eigen kamer is van essentieel belang voor een goede nachtrust. Zo kan je het raam beter sluiten als je last hebt van verkeerslawaai dat je midden in de nacht wakker maakt, of als je je onveilig voelt. Het is belangrijk om te begrijpen dat de ideale slaapomstandigheden voor iedereen verschillend zijn.

Tekst gaat onder de foto’s verder >>

(Foto’s: Emma Sleep)

Slapen met het raam open te koud?

Dat open raam biedt duidelijk voordelen. Het zorgt, vooral in de herfst- en wintermaanden, ook voor lagere temperaturen in je slaapruimte. De combinatie van de perfecte lichaamstemperatuur en de temperatuur van de slaapkamer bereik je mede door het juiste dekbed aan te schaffen.

Een 4-seizoenen dekbed van Emma Sleep biedt 2 aanpasbare lagen. Ideaal voor zowel de koude als de warme nachten. In de winter houdt het je warm, terwijl het tóch ademend is. Doordat dit dekbed thermo-regulerende vezels bevat ben je verzekerd van een goede luchtcirculatie. Daarnaast is dit het een lichtgewicht dekbed waardoor je comfortabel slaapt. Doordat deze wasbaar is, is het ook nog een super hygiënisch. Allemaal factoren die jouw nachtrust alleen maar ten goede komen.

Ochtendroutine: luchten van de kamer

Vind je het lastig om te beslissen of je het raam open of dicht wilt houden tijdens het slapen? Als compromis is het ook mogelijk om elke ochtend je slaapkamerramen voor 10 minuten wijd open te zetten. Dit helpt om de verontreinigde lucht in je kamer te vervangen door de frisse buitenlucht, wat voordelig is voor de algehele luchtkwaliteit in je woning. Dit draagt ook weer bij aan een gezonder binnenklimaat en een betere nachtrust.

Goed matras is essentieel voor een goede nachtrust

We zijn nog niet klaar: in je zoektocht naar een betere nachtrust speelt een goed matras ook een cruciale rol. Als je op zoek bent naar een nieuw matras, overweeg dan deze hoogwaardige optie: het Emma Hybrid matras. Dit matras is niet voor niets bekroond als beste matras door de Consumentenbond. Door de combinatie van matrasschuim en pocketvering biedt het de perfecte ondersteuning aan het lichaam, precies daar waar je het nodig hebt.. Waardoor je uitgerust en fit wakker wordt. Dit matras draagt bij aan een comfortabele slaapomgeving. Slaapcomfort is heel persoonlijk, laat je daarom goed adviseren.

Experimenteer ook met het openen of sluiten van je raam totdat je de ideale slaapomstandigheden vindt die bij jou passen. Aan het einde van de dag gaat het erom wat voor jou het beste werkt. Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor je welzijn. Zorg er in ieder geval voor dat je je matras in de aanbieding koopt – dan hoef je in elk geval niet wakker te liggen van het hoge aanschafbedrag van een kwalitatief goed matras.

Laat je adviseren

Tot slot nog een laatste tip: Doe de Matrassenvergelijking van Emma Sleep en stel op deze manier jouw perfecte matras samen. Laat je vooral uitgebreid informeren over de mogelijkheden om de perfecte slaapomgeving te creëren en krijg het beste slaapadvies van de experts van Emma Sleep.

In samenwerking met:

Meer over: