Draai voor klassieke weergave

Zo vaak moet je de vaatwasser reinigen

Leven zonder een vaatwasser kun je je bijna niet meer voorstellen. Alle vaat die zich gedurende dag verzamelt op het aanrecht, kan met een vaatwastablet hop, de vaatwasser in. Je staat er waarschijnlijk niet bij stil omdat de vaatwasser zichzelf dagelijks schoon spoelt met afwasmiddel. Maar een vaatwasser heeft zo nu en dan ook een grondige schoonmaakbeurt nodig.

Komen jouw borden, glazen, koppen en bestek niet meer schoon uit je vaatwasser? Of ruikt het niet meer zo fris? Tijd om je vaatwasser onder handen te nemen. Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak je de vaatwasser gebruikt, maar het is verstandig om hem gemiddeld eens in de 2 maanden te reinigen.

Vieze vaat

Maak je hem niet schoon, dan blijven er kalkaanslag, etensresten en vet in de vaatwasser zitten. Filters en afvoeren kunnen door deze viezigheid verstopt raken. Helemaal niet vreemd dus dat je vaatwasser begint te stukken en dat je vaat niet meer schoon eruit komt. Wees er dus op tijd bij, anders ben je nog verder van huis.

10 minuten van je tijd

Om je vaatwasser weer schoon te krijgen, hoef je maar 10 minuten van je tijd erin te steken. Haal je afwasmachine volledig leeg en verwijder de filter die onderin je vaatwasser zit. Borstel de filter met een warm sopje en een zachte afwasborstel schoon. Daarnaast zijn er twee manieren om de vaatwasser te reinigen. De eerste manier is heel simpel: in de supermarkt zijn er tabletten te koop speciaal voor het reinigen van de vaatwasser. Als je de filter hebt schoongemaakt kun je de gebruiksaanwijzing opvolgen en de vaatwasser op de heetste stand leeg laten draaien.

Goedkoper

Maar er is ook nog een andere manier. Eentje die goedkoper én milieuvriendelijker is. Haal de vaatwasser leeg. Maak de filters schoon met een warm sopje en een zachte afwasborstel. Giet een scheut azijn in de vaatwasser en leg er verdeeld een gesneden citroen in. Hierdoor ontkalk je de machine én ontvet je hem. Laat de vaatwasser op de heetste stand een keer draaien en hij zal weer blinken vanbinnen.

Wist je dat je naast de vuile vaat ook andere dingen in je vaatwasser kunt schoonmaken? Lees hier 15 verrassende voorbeelden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Libelle