Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Hoe kom je van fruitvliegjes af?

Fruitvliegjes: Ineens zit je keuken er helemaal vol mee. Nog erger, ze lijken zich wel dagelijks in aantallen te verdubbelen. Het lijkt dan ook een onmogelijke taak om deze minuscule vliegjes weer uit je huis te krijgen. Gelukkig zijn er toch een aantal manieren om van fruitvliegjes af te komen. Wij hebben de beste tips voor je op een rij gezet waardoor je geen last meer hebt van fruitvliegjes!

Tekst gaat verder onder de advertentie

Wat zijn fruitvliegjes?

De officiële naam van de fruitvlieg is ‘Drosophila melanogaster’. Dit kleine vliegje is tussen de 2 en 4 mm lang, heeft een bruin met geel lijfje en roodachtige ogen. Fruitvliegen ontlenen hun naam aan hun voorliefde voor rijpende groenten en fruit. Fruitvliegjes voelen zich ook aangetrokken tot zure levensmiddelen, rottende aardappelen en keukenafval. Als je dit in je fruitmand hebt liggen of je afval niet goed afsluit, heb je al snel last van een invasie van fruitvliegjes. Super vervelend!

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Fruitvliegjes komen van buitenaf je huis binnen, meestal als ze iets lekkers ruiken. Wanneer je je huis inloopt, neem je ze altijd mee naar binnen. Hier kun je eigenlijk vrij weinig tegen doen. Natuurlijk heeft sluiten van deuren, het kopen van een goed afsluitende prullenbak en het plaatsen een fruitvliegjesval degelijk effect en zal de hoeveelheid fruitvliegjes zeker verminderen. Maar dat er fruitvliegjes in je huis komen, is bijna niet te voorkomen. Je kunt er wel voor zorgen dat ze zich niet gaan verveelvoudigen, door bepaalde producten niet open en bloot in huis te laten staan.

Hoe kunnen fruitvliegjes zich zo snel vermenigvuldigen?

Fruitvliegjes kunnen zich in een ongekend hoog tempo vermenigvuldigen. Dat fruitvliegjes zich zelfs dagelijks in aantallen lijken te verdubbelen. Sterker nog - als een fruitvliegje iets lekkers heeft gevonden, dan legt het vrouwtje hier zo’n 300 tot 900 eitjes in om te zorgen dat de larven genoeg te eten hebben. Deze eitjes komen na één dag al uit. Zo kan één overrijpe banaan in je fruitmand dus een ware fruitvliegjesplaag veroorzaken!

Waar komen fruitvliegjes op af?

Zoals we al eerder schreven, voelen fruitvliegjes zich naast fruit aangetrokken tot zure levensmiddelen, rottende aardappelen en keukenafval. Daarnaast houden ze ook van vruchtensappen, bier, wijn, ketchup en jam. Ook op een open prullenbak komen fruitvliegjes af. 

 • Geuren waar fruitvliegjes van houden
 • Rottende en beschimmelde groenten
 • Wijnrestjes in een opgedroogd glas
 • Gemorst vruchtensap
 • Planten en kruiden waarvan blaadjes rot of dor zijn
 • Verwelkte bosjes bloemen
 • (Overrijp) fruit
 • Bedorven voedsel in je vuilnisbak
 • Koffiedik in je koffiezetapparaat
 • Gebruikte koffiepads en theezakjes
 • Tuinaarde en potgrond met kunstmest en/ of plantenvoeding

10 tips om fruitvliegjes te verjagen

Gelukkig verjaag je deze ongewenste indringers met een aantal simpele methodes:

1. Was je fruit en leg het in de koelkast 

Heb je vers fruit ingeslagen? Leg dit dan niet direct in de fruitschaal, maar was de vruchten eerst grondig. Laat het fruit daarnaast niet langer dan twee dagen rijpen. Wil je het toch langer bewaren? Doe dit dan in een afgesloten bak of in de koelkast. 

2. Zorg voor een dichte prullenbak 

Laat zo min mogelijk producten onbedekt laat staan en schaf een goede prullenbak aan. Een goede prullenbak is helemaal af te sluiten en verspreid (bijna) geen geur. Je merkt gelijk dat er een stuk minder fruitvliegjes zijn in huis. Leeg je prullenbak regelmatig om dit effect te versterken.

3. Maak je eigen fruitvliegjesval 

Fruitvliegjes houden wel van een drankje... Maak daarom je eigen fruitvliegjesval met een wijnfles met een klein bodempje rode wijn. Houdt het bij één fles en probeer andere flessen om te spoelen voordat je ze klaarzet voor de glasbak of statiegeld. Een teveel aan aantrekkelijke geurtjes in huis zal alleen maar meer vliegjes aantrekken.

4. Gebruik zeep en azijn 

Nog een huis-tuin-en-keuken-val: zet een bakje met azijn en een druppel vloeibare zeep neer. Dit kun je het beste doen op de plek waar je het meeste last hebt van de vliegjes. Ook kun je wat azijn in het putje van je wasbak en in het afvoerputje gieten. Hierin staat namelijk altijd een laagje water, wat een ideale voedingsbron is voor fruitvliegjes.

5. Nare geuren 

Deze truc werkt tegen nare geurtjes in huis, maar ook tegen fruitvliegjes: een sinaasappel met kruidnagel. Je snijdt een sinaasappel doormidden en steekt er een aantal kruidnagels in. De volgende dag kun je dit met de andere helft van de sinaasappel doen. Ook kan je fruitvliegjes wegjagen met kruiden. Ze houden niet van de kruidige geuren van bijvoorbeeld een basilicum-, dille- of salieplant. Zet daarom een kruidenplantje naast je fruitschaal om fruitvliegjes op afstand te houden.

6. Frisse lucht doet wonderen 

Zet ramen en deuren open en laat je huis goed doorluchten. Frisse lucht doet namelijk wonderen. Heb je al last van fruitvliegjes? Houd dan je keuken goed schoon, zo verwijder je larven en eitjes.

7. Zet de bloemetjes buiten 

Kruidenplantjes mogen dan goed werken tegen fruitvliegjes, planten met bloemen kun je in de zomer beter verbannen uit je huis. Haal bij de planten die je wel hebt staan dode blaadjes zo snel mogelijk weg. Ook voor bossen bloemen geldt: laat ze niet te lang staan.

8. Vang de fruitvliegjes 

Je kunt de fruitvliegjes ook vangen. Dit is wel iets makkelijker gezegd dan gedaan, maar als deze tip lukt: ben je er gelijk vanaf. Plaats een bananenschil als lokmiddel in een open plastic zak en wacht een paar uur, zodat de vliegjes daarin verzamelen. Sluit dan de zak en draag die naar buiten – en weg zijn ze!

9. Maak zoveel mogelijk schoon 

Zoals we al eerder schreven, fruitvliegjes houden niet van schoonmaakmiddel. Maak daarom eens extra schoon. Ziet je huis er ook gelijk weer spik en span uit.

10. Gebruik een föhn 

Deze manier is wat dieronvriendelijk, maar wel effectief. Houdt de achterkant van de föhn, het gedeelte met de propellers, in de buurt van de fruitvliegjes en ze worden naar binnen gezogen en verbrand.

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal