Draai voor klassieke weergave

Hoe kom je van fruitvliegjes af?

Fruitvliegjes: Ineens zit je keuken er helemaal vol mee. En nog erger, ze lijken zich dagelijks in aantallen te verdubbelen. Het lijkt dan ook een onmogelijke taak om deze minuscule vliegjes je huis weer uit te krijgen. Gelukkig zijn er toch een aantal manieren om ervan af te komen. Wij hebben de beste tips voor je op een rij gezet waardoor je geen last meer hebt van fruitvliegjes.

Wat zijn fruitvliegjes?

De officiële naam van de fruitvlieg is ‘Drosophila melanogaster’. Deze vlieg is tussen de 2 en 4 mm lang, heeft een bruin met geel lijfje en roodachtige ogen. Fruitvliegen ontlenen hun naam aan hun voorliefde voor rijpende groenten en fruit. Fruitvliegjes voelen zich naast fruit aangetrokken tot zure levensmiddelen, rottende aardappelen en keukenafval. Als je dit in je fruitmand hebt liggen of je afval niet goed sluit, heb je al snel last van een invasie van fruitvliegjes.

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Fruitvliegjes komen van buitenaf je huis binnen, meestal zodra ze iets lekkers ruiken. Je neemt ze eigenlijk altijd mee naar binnen – dit kan ook van een bezoekje aan een supermarkt zijn. Hier kun je eigenlijk vrij weinig tegen doen. Natuurlijk heeft sluiten van deuren, het kopen van een goed afsluitende prullenbak en het plaatsen van horren wel een degelijk effect en zal de hoeveelheid fruitvliegjes zeker verminderen. Maar dat er fruitvliegjes in je huis komen, is bijna niet te voorkomen. Je kunt er wel voor zorgen dat ze zich niet gaan verveelvoudigen, door bepaalde producten niet open en bloot in huis te laten staan.

Hoe kunnen fruitvliegjes zich zo snel vermenigvuldigen?

Fruitvliegjes kunnen zich in een ongekend hoog tempo vermenigvuldigen. Dat fruitvliegjes zich zelfs dagelijks in aantallen lijken te verdubbelen heb je niet verkeerd gezien. Sterker nog - als een fruitvliegje iets lekkers heeft gevonden, dan legt het vrouwtje hier zo’n 300 tot 900 eitjes in om te zorgen dat de larven genoeg te eten hebben. En die eitjes, die komen al na één dag uit. Zo kan één overrijpe banaan in je fruitmand dus een ware fruitvliegjesplaag veroorzaken.

Waar komen fruitvliegjes op af?

Zoals we al eerder schreven, voelen fruitvliegjes zich naast fruit aangetrokken tot zure levensmiddelen, rottende aardappelen en keukenafval. Daarnaast houden ze ook van vruchtensappen, bier, wijn, ketchup en jam. Zorg dat je deze artikelen in een afgesloten kast hebt staan en hier niets van morst. Zorg dat je zo min mogelijk producten onbedekt laat staan en schaf een goede prullenbak aan. Een goede prullenbak is helemaal af te sluiten en verspreid (bijna) geen geur.

Geuren waar fruitvliegjes van houden

1. Rottende en beschimmelde groenten
2. Wijnrestjes in een opgedroogd glas
3. Gemorst vruchtensap
4. Planten en kruiden waarvan blaadjes rot of dor zijn
5. Verwelkte bosjes bloemen
6. (Overrijp) fruit
7. Bedorven voedsel in je vuilnisbak
8. Koffiedik in je koffiezetapparaat
9. Gebruikte koffiepads en theezakjes
10. Tuinaarde en potgrond met kunstmest en/ of plantenvoeding

Tips om fruitvliegjes te verjagen

Gelukkig verjaag je deze ongewenste indringers met een aantal simpele methodes:

1. Was je fruit
Heb je lekker veel vers fruit ingeslagen? Leg dit dan niet direct in de fruitschaal, maar was de vruchten eerst grondig. Laat het fruit daarnaast niet langer dan twee dagen rijpen. Wil je het toch langer bewaren? Doe dit dan in een afgesloten bak of in de koelkast. Zorg er ook voor dat je prullenbak goed dicht zit en dat je deze op tijd leegt.

2. Zet een wijnglas neer
Fruitvliegjes houden wel van een drankje. Zet een lege wijnfles met een klein bodempje rode wijn neer als fruitvliegjes val. Maar houd het wel bij één fles en probeer andere flessen om te spoelen voordat je ze klaarzet voor de glasbak of statiegeld. Een teveel aan aantrekkelijke geurtjes in huis zal alleen maar meer vliegjes aantrekken.

3. Gebruik zeep en azijn
Nog een huis-tuin-en-keuken-val: zet een bakje met azijn en een druppel vloeibare zeep neer. Dit kun je het beste doen op de plek waar je het meeste last hebt van de vliegjes. Ook kun je wat azijn in het putje van je wasbak en in het afvoerputje gieten. Hierin staat namelijk altijd een laagje water, wat een ideale voedingsbron is voor fruitvliegjes.

4. Nare geuren 
Deze truc werkt tegen nare geurtjes, maar ook tegen fruitvliegjes: een sinaasappel met kruidnagel. Je snijdt een sinaasappel doormidden en steekt er een aantal kruidnagels in. De volgende dag kun je dit met de andere helft van de sinaasappel doen.

5. Frisse lucht doet wonderen
Zet ramen en deuren open en laat je huis goed doorluchten. Frisse lucht doet namelijk wonderen. Heb je al last van fruitvliegjes? Houd dan je keuken goed schoon, zo verwijder je larven en eitjes.

6. Jaag ze weg met een pittige geur
Fruitvliegjes houden niet van de kruidige geuren van bijvoorbeeld een basilicum-, dille- of salieplant. Zet daarom een kruidenplantje naast je fruitschaal om fruitvliegjes op afstand te houden.

7. Zet de bloemetjes buiten
Kruidenplantjes mogen dan goed werken tegen fruitvliegjes… Planten met bloemen kun je in de zomer beter verbannen uit je huis. En haal bij de planten die je wel hebt staan dode blaadjes zo snel mogelijk weg. Ook voor bossen bloemen geldt: laat ze niet te lang staan.

8. Vang de fruitvliegjes
Je kunt de fruitvliegjes ook vangen. Dit is wel iets makkelijker gezegd dan gedaan, maar als deze tip lukt: ben je er gelijk vanaf. Plaats een bananenschil als lokmiddel in een open plastic zak en wacht een paar uur, zodat zich de vliegjes daarin kunnen verzamelen. Sluit dan de zak en draag die naar buiten – en weg zijn ze!

9. Maak zoveel mogelijk schoon
Zoals we al eerder schreven, fruitvliegjes houden niet van schoonmaakmiddel. Maak daarom eens extra schoon. Ziet je huis er ook gelijk weer spik en span uit.

10. Gebruik een föhn
Deze manier is wat dieronvriendelijk, maar wel effectief. Houdt de achterkant van de föhn, het gedeelte met de propellers, in de buurt van de fruitvliegjes en ze worden naar binnen gezogen en verbrand.

Nu je fruitvliegjes kunt tegengaan, is het tijd om meer te weten te komen over de favoriete fruitsoort van de zomer: aardbeien. Hoe vind je de lekkerste, hoe bewaar je ze en wat kun je ermee maken?

Auteur: Ilse Bloemendal