Draai voor klassieke weergave

Dankzij deze huis-tuin-en-keukentips heb jij straks geen last meer van fruitvliegjes

Ineens zit je keuken er helemaal vol mee: fruitvliegjes. En nog erger: ze lijken zich dagelijks in aantallen te verdubbelen. Het is dan ook een onmogelijke uitdaging om deze minuscule vliegjes je huis weer uit te krijgen.

Gelukkig zijn er een aantal efficiënte manieren om toch van fruitvliegjes af te komen. Margriet.nl zet een aantal handige huis-tuin-en-keukentips op een rij.

Lekkere geur

Fruitvliegjes komen van buitenaf je huis binnen, meestal zodra ze iets lekkers ruiken. Ze zijn vooral dol op fruit dat begint te rotten of gisten. Heb je dat niet in huis, maar wel last van fruitvliegjes? Dan is de kans groot dat ze op één van deze dingen afkomen:

 • Rottende en beschimmelde groenten
 • Wijnrestjes in een opgedroogd glas
 • Gemorst vruchtensap
 • Planten en kruiden waarvan blaadjes rot of dor zijn
 • Verwelkte bosjes bloemen
 • Bedorven voedsel in je vuilnisbak
 • Koffiedik in je koffiezetapparaat
 • Gebruikte koffiepads en theezakjes
 • Tuinaarde en potgrond met kunstmest en/of plantenvoeding

Eén fruitvliegje legt 300 tot 900 eitjes

Dat fruitvliegjes zich dagelijks in aantallen lijken te verdubbelen heb je niet verkeerd gezien. Sterker nog… Als een fruitvliegje iets lekker heeft gevonden, dan legt het vrouwtje hier zo’n 300 tot 900 eitjes in om te zorgen dat de larven genoeg te eten hebben. En die eitjes, die komen al na één dag uit. Zo kan één overrijpe banaan in je fruitmand dus een ware fruitvliegjesplaag veroorzaken.

Tips om fruitvliegjes te verjagen

Gelukkig verjaag je deze ongewenste indringers met een aantal simpele methodes:

 1. Fruit wassen
  Heb je lekker veel vers fruit ingeslagen? Leg dit dan niet direct in de fruitschaal, maar was de vruchten eerst grondig. Laat het fruit daarnaast niet langer dan twee dagen rijpen. Wil je het toch langer bewaren? Doe dit dan in een afgesloten bak of in de koelkast. Zorg er ook voor dat je prullenbak goed dicht zit en dat je deze op tijd leegt.
 2. Wijntje?
  Fruitvliegjes houden wel van een drankje. Zet een lege wijnfles met een klein bodempje rode wijn neer als fruitvliegjes val. Maar houd het wel bij één fles en probeer andere flessen om te spoelen voordat je ze klaarzet voor de glasbak of statiegeld. Een teveel aan aantrekkelijke geurtjes in huis zal alleen maar meer vliegjes aantrekken.
 3. Zeep en azijn
  Nog een huis-tuin-en-keuken-val: zet een bakje met azijn en een druppel vloeibare zeep neer. Dit kun je het beste doen op de plek waar je het meeste last hebt van de vliegjes. Ook kun je wat azijn in het putje van je wasbak en in het afvoerputje gieten. Hierin staat namelijk altijd een laagje water, wat een ideale voedingsbron is voor fruitvliegjes.
 4. Niet alleen tegen nare geurtjes
  Deze truc werkt tegen nare geurtjes, maar ook tegen fruitvliegjes: een sinaasappel met kruidnagels. Je snijd een sinaasappel doormidden en steekt er een aantal kruidnagels in. De volgende dag kun je dit met de andere helft van de sinaasappel doen.
 5. Frisse lucht doet wonderen
  Zet ramen en deuren open en laat je huis goed doorluchten. Frisse lucht doet namelijk wonderen. Heb je al last van fruitvliegjes? Houd dan je keuken goed schoon, zo verwijder je larven en eitjes.
 6. Pittig luchtje
  Fruitvliegjes houden niet van de kruidige geuren van bijvoorbeeld een basilicum-, dille- of salieplant. Zet daarom een kruidenplantje naast je fruitschaal om fruitvliegjes op afstand te houden.
 7. Zet de bloemetjes buiten
  Kruidenplantjes mogen dan goed werken tegen fruitvliegjes… Planten met bloemen kun je in de zomer beter verbannen uit je huis. En haal bij de planten die je wel hebt staan dode blaadjes zo snel mogelijk weg. Ook voor bossen bloemen geldt: laat ze niet te lang staan.

Muggen verjagen

Word jij niet alleen gek van een keuken vol fruitvliegjes, maar zit je ook nog eens onder de muggenbulten? Volgens muggenexpert Bart Knols bestaat er een anti-muggenmiddeltje dat net zo goed werkt als DEET. Alleen is dit middeltje puur natuur én je kunt het gewoon kopen bij de drogist om de hoek. Meer weten? Lees verder op Margriet.nl >