Ga naar de inhoud

7 verrassende gerechten met aardappelen

Aardappelen gerechten

Nederlanders eten gemiddeld 25 kilo aardappels per jaar, dat is een halve kilo per persoon per week. Het grootste gedeelte van die 25 kilo – een supermarktwagen vol – wordt 20 minuten gekookt en dan opgeschud tot een lekker kruimig piepertje. Maar dat kan veel creatiever! Probeer deze 7 aardappelgerechten uit en niemand kan nog beweren dat aardappels saai zijn.

7 variaties met aardappelen

1. Perfecte aardappelpuree

Kook de aardappelen gaar en giet ze af. Stamp er dan een puree van met 150 ml warme melk (per kilo aardappels) en een klontje roomboter. Breng op smaak met zout en een beetje nootmuskaat.

Nog lekkerder en luchtiger wordt de puree als je een pureeknijper gebruikt, een soort knoflookpers maar dan groter. Daar knijp je de aardappels mee tot puree boven een kom, waar je de melk en de boter er doorheen schept. Nog een voordeel van een pureeknijper: de aardappelen hoeven van tevoren niet te worden geschild, want de schillen blijven achter in de knijper.

Aardappelpuree lukt het beste met kruimige aardappels zoals Doré en Eigenheimers. Heb je nog aardappelpuree over? Spuit daar toefjes van op een stuk bakpapier en bak ze de volgende dag in de oven af.

2. Liefhebber van gebakken aardappelen? Proef rösti

Rösti is een aardappelpannenkoek die vooral in wintersportgebieden wordt gegeten, maar ook als er geen sneeuw ligt, is een rösti hartstikke lekker.

Kook vastkokende aardappelen een minuut of 10, tot ze een beetje gaar worden maar nog wel stevig zijn. Giet af en laat ze afkoelen. Rasp daarna de aardappelen op een grove rasp, voeg er wat zout en peper aan toe. Verhit een klontje boter in een pan met antiaanbaklaag, doe de geraspte aardappel erin en bak 10 minuten op laag vuur tot de onderkant stevig is. Draai de rösti om met behulp van een pannendeksel of een groot bord – de aardappelkoek breekt makkelijk door midden. Doe een nieuw klontje in de pan als je de andere kant bakt.

3. Hasselback-aardappelen

Culinair piepertje, echt een blikvanger! De truc zit ‘m in het snijden van de aardappel. Leg de aardappel op een grote lepel of tussen de stelen van twee pollepels en snij de bovenkant in flinterdunne plakjes. Door die lepels voorkom je dat je mes de aardappel helemaal doorsnijdt, de plakjes worden dus aan de onderkant bij elkaar gehouden door de aardappel . Besmeer de aardappelen met gesmolten boter, strooi er wat zout en peper overheen en bak ze in een hete oven, 200 graden, in ongeveer 3 kwartier gaar en goudbruin.

De tekst gaat onder de video verder >>

@chefkeluc

Als je niet van gekookte aardappelen houd moet je dit is proberen😋 #hasselback #aardappel #koken #fyp #voorjou #fyp #beforechristmas

♬ C’est La Vie – Cheb Khaled

4. Aardappelgratin

Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes, bijvoorbeeld met de keukenmachine. Leg de plakjes aardappel dakpansgewijs in een ingevette ovenschaal en strooi over ieder laagje moet een beetje zout en peper. Is de schaal vol, dan schenk je er slagroom en melk overheen tot ongeveer een centimeter onder de bovenste aardappelen.

In de oven wordt het melk-roommengsel warm en gaat bubbelen, zodat ook de bovenste aardappelen gaar worden. Verdeel een paar vlokjes boter over de bovenkant van de gratin en schuif ‘m in de oven, ongeveer 3 kwartier op 175 graden, afhankelijk van hoe dik de laag aardappelen is. Een klassieke aardappelgratin wordt gemaakt met alleen aardappelen en slagroom, maar je kunt er natuurlijk een laagje kaas tussen verstoppen.

5. Zelf friet maken

Noem je het patat? Of friet? Maakt niet uit, als je het zelf maakt, smaakt het allebei even lekker. Gebruik vastkokende aardappelen, zoals Nicola’s of Bintjes.

Wil je van die authentieke frites maken met de schil er nog aan? Boen de aardappels dan goed schoon en verwijder eventuele pitjes en vlekjes, maar gewoon schillen kan natuurlijk ook. Snij er dan zo gelijkmatige friet van: als alle friet even dik is, is alles tegelijkertijd gaar.

Patat wordt 2 keer gefrituurd: een keer op een lage temperatuur om alvast voor te garen, en daarna op een hogere temperatuur voor een lekker krokant korstje. Bak de friet 5 minuten voor op 160 graden, laat ze afkoelen en bak ze daarna op 180 graden goudbruin en knapperig. Schud het vet eraf en bestrooi de patatjes met zout. Daar kan geen snackbar tegenop! Lees ook onze tips over het gebruik van de lekkerste kruiden voor je friet.

6. Zoete aardappels

Nee, geen aardappels met suiker (bah!), maar zoete aardappels. Dit zijn speciale aardappelen die een zoete smaak hebben. Qua smaak lijken ze een beetje op pompoen en wortel. Ze zijn hartstikke gezond, want ze bevatten nog meer vitamine C dan gewone aardappelen, en extra betacaroteen, kalium en antioxidanten.

Er zijn veel recepten met zoete aardappels te vinden, maar eigenlijk kun je ze net zo bereiden als gewone aardappelen: je kunt ze koken, bakken in de oven, pureren of in een gratin verwerken.

7. Ovenaardappelen

Eigenlijk veel makkelijker dan aardappelen koken, is het bakken van aardappelen in de oven. Schil de piepers en snij ze in partjes. Hussel ze om met wat olijfolie, peper en zout en eventuele andere lekkere kruiden – rozemarijn en tijm zijn erg lekker, maar ook een beetje paprikapoeder smaakt goed. Schud de aardappelen op een bakplaat, schuif ze in de oven en bak ze 45 minuten op 200 graden tot ze bruine knapperige randjes krijgen. Lekker met zelfgemaakte citroenmayonaise!

Meer over: