Ga naar de inhoud

Commotie om Amsterdamse Nootmuskaatstraat vanwege ‘slavernijverleden’

Update:
Nootmuskaat

Amsterdam schrapt de Nootmuskaatstraat. De naam zou te gevoelig liggen, omdat hij teveel herinneringen oproept aan het koloniale verleden. “Onbegrijpelijk, onterecht, onnodig en onverstandig”, zeggen stadsbestuurders. 

Straten in een nieuwbouwproject in Amsterdam-West worden vernoemd naar kruiden. Zo komt er een SaffraanlaanSalieplein, Gemberstraat en Peterseliekade. Ze refereren aan de plek waar jarenlang de centrale markthallen waren gevestigd en levensmiddelen werden verkocht en gekocht.

De naam Nootmuskaatstraat komt er bij nader inzien niet, zo besluit het college van burgemeester en wethouders. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) handelde namelijk veelal in specerijen, waaronder nootmuskaat.

Amsterdam schrapt Nootmuskaatstraat

‘Is dat ook al woke nu?’ Mensen die als “woke” worden beschouwd, streven naar sociale rechtvaardigheid en proberen zich bewust te zijn van de impact van hun woorden en daden op verschillende gemeenschappen.

De tekst gaat onder de video verder >>

@telegraaf.nl ‘Is dat ook al woke nu?’ 😟 #nootmuskaatstraat #marktkwartier #woke ♬ origineel geluid – De Telegraaf

Onterecht, onnodig en onverstandig

“Onbegrijpelijk”, zegt Rogier Havelaar, voorzitter van de Amsterdamse CDA-fractie. “Nootmuskaat is heerlijk over bijvoorbeeld de aardappelen en ook in veel pastasauzen smaakt het goed. Niet te vergeten de Brabantse worstenbroodjes! Die smaken zo lekker dankzij de nootmuskaat door het gehakt. Nootmuskaat reduceren tot een handelswaar uit het verleden is onterecht, onnodig en onverstandig.”

Havelaar is boos over het schrappen van de Nootmuskaatstraat.

Er zijn lelijke bladzijden in onze geschiedenis, maar dat er nootmuskaat op de schepen van de VOC zit, daar kan de nootmuskaat niets aan doen.

We slaan door

Meer raadsleden denken in die richting. “We slaan door”, zeggen VVD’ers. Cas van Berkel, JA21-raadslid: “Laten we het Wasabistraat noemen, want in Japan had de VOC alleen een handelspost.”

Ook progressief Amsterdam vindt dat het wijzigen van de naam overdreven is. “Ik begrijp dat je soms namen aanpast, maar volgens mij lopen we nu teveel met angst en beven langs het kruidenrekje”, aldus Rob Hofland van D66.

‘Nootmuskaatstraat kan niet’

Op X vallen mensen over de straatnaam. “Werden die kruiden niet aangeleverd door de VOC? Het slavernijverleden?”, schrijft iemand. “Ik moet hierbij aan de VOC denken, dus misschien kan dit wel helemaal niet”, reageert een ander.

Anderen zien wel brood in de nieuwe straatnamen. “De straatnamen zijn volledig havermelkelite-bestendig.”

Ophef op social media

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er gedoe is over straatnamen in Amsterdam. Een aantal jaar terug laaide de discussie over inclusieve straatnamen op. Straatnamen die refereerden aan het koloniale verleden en VOC-opvarenden, werden tegen het licht gehouden: De Admiraal de Ruijterweg en de Coentunnel, vernoemd naar VOC-gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen.

Bron: Parool, De Telegraaf, De Westkrant
Foto: Linda Strovska (Canva)

Meer over: