Ga naar de inhoud

‘Omkopen’ door Khalid Kasem niet bewezen: geen strafrechtelijk onderzoek

Update:
Geen strafrechtelijk onderzoek Khalid Kasem

In tegenstelling tot eerdere speculaties in de media, is er momenteel geen sprake van een strafrechtelijk onderzoek naar Khalid Kasem door het Openbaar Ministerie (OM). Dit werd bevestigd door een woordvoerder van het OM die tevens vermeldde dat er geen concrete verdenking of bewijsmateriaal voorhanden is op basis waarvan zo’n onderzoek gerechtvaardigd zou zijn.

Waar werd Khalid Kasem van verdacht?

De Amsterdamse Orde van Advocaten kondigde aan een grondig onderzoek in te stellen naar Khalid Kasem, voormalig advocaat en huidige presentator. De aanleiding was nadat het AD meldde dat zij opnames in hun bezit hadden waarop Kasem toegeeft een ambtenaar te hebben omgekocht.

Volgens het AD zijn de opnames hoogstwaarschijnlijk in 2019 gemaakt door de in 2021 vermoorde misdaadjournalist Peter R. de Vries. De ambtenaar in kwestie zou werkzaam zijn geweest bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. Zowel de Amsterdamse Orde van Advocaten als de genoemde organisatie stellen een onderzoek in naar de vermeende omkoping door Kasem. De beschuldigingen suggereren dat Kasem, in de hoop een cliënt eerder vrij te krijgen, een bedrag van 8.000 euro zou hebben betaald.

Kasem, die in 2021 de overstap maakte naar de televisiewereld als medepresentator van de BNNVara-talkshow Khalid & Sophie, heeft ontkend betrokken te zijn bij de beschuldigingen. Hij geeft toe dat de opnames de indruk wekken van omkoping, maar beweert dat hij slechts op een “ongepaste wijze” heeft geprobeerd een openstaande rekening van een cliënt te vereffenen. Royce de Vries, mede-eigenaar van het advocatenkantoor waar Kasem voorheen werkte, bevestigt dat er nooit sprake is geweest van een vastgestelde poging tot omkoping.

Keert Khalid Kasem nog terug op tv?

De Amsterdamse deken heeft aangekondigd een nader onderzoek in te stellen naar aanleiding van de media-berichten. Kasem heeft contact gezocht met de deken om gedetailleerde uitleg te verschaffen. In afwachting van het onderzoek heeft Kasem zijn werkzaamheden voor BNNVara neergelegd. Hoewel het programma op 29 januari weer van start gaat, is het onzeker of Kasem zal terugkeren; BNNVara heeft hierover nog geen officiële verklaring afgelegd.

Dennis Wolters, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, beschouwt de situatie als zeer ernstig en benadrukt dat als een advocaat geld aanbiedt aan een ambtenaar, dit mogelijk een strafbaar feit is. Wolters betwijfelt de bewering van Kasem dat dergelijke omkoping vaker voorkomt in de advocatuur en suggereert dat het Openbaar Ministerie mogelijk actie onderneemt als er sprake is van een strafbaar feit.

Nieuwsbericht na beschuldigingen Kasem

De tekst gaat onder de video verder >>

Waakzaamheid OM en rolverdeling

De woordvoerder maakte duidelijk dat het OM altijd waakzaam blijft als het gaat om potentiële strafbare feiten. Indien er voldoende informatie en bewijs verkregen is, zal er een onderzoek opgestart worden. Het OM draagt verantwoordelijkheid voor het vervolgen van strafbare feiten en het bevorderen van de handhaving van de rechtsorde.

Dit alles gebeurt op basis van het Wetboek van Strafvordering en andere relevante wetgeving. Het OM besluit niet per definitie meteen tot een onderzoek, het verwerven van voldoende bewijs is de eerste stap. Dit gaat regelmatig gepaard met de politie of andere relevante instanties, en deze samenwerking is cruciaal om grondig en rechtvaardig onderzoek te garanderen.

Besluiten en samenwerking

Mochten er voldoende bewijsmateriaal en verdenkingen zijn, dan kan het OM een strafrechtelijk onderzoek starten, wat mogelijk tot vervolging en een rechtszaak kan leiden. Het OM benadrukte dat elke zaak individueel bekeken wordt en er geen algemene richtlijnen zijn voor het initiëren van een strafrechtelijk onderzoek. Elke situatie is uniek en vereist nauwkeurige afweging. Ze werken nauw samen met andere instanties in hun streven om een eerlijke en rechtvaardige samenleving te bevorderen. Hierbij is het behouden van vertrouwen in het rechtssysteem essentieel, alsmede het garanderen van handelen op basis van objectief bewijsmateriaal.

Toekomst

Hoewel er momenteel geen strafrechtelijk onderzoek is op basis van een verdenking, is de toekomstige koers sterk afhankelijk van de beschikbare informatie en het beschikbare bewijsmateriaal. Zolang er geen verdere updates of bewijsmateriaal beschikbaar is, blijft de huidige stand van zaken intact.

Bron: gnews

Meer over: