Ga naar de inhoud

Afvoer ontstoppen: 10 doe-het-zelf tips

Update:
verstopte-afvoer

Ah, de beruchte verstopte afvoer, een vraagstuk waar we allemaal wel eens mee te maken hebben gehad. Het lijkt erop dat het altijd gebeurt op de meest ongelegen momenten, zoals wanneer je in de ochtendhaast staat of wanneer je een groot feest gepland hebt. Maar geen paniek!

We hebben een verzameling van 10 effectieve en slimme tips samengesteld om je te helpen de strijd aan te gaan met een hardnekkige verstopping.

1. Kokend water en zout

Een eenvoudige maar doeltreffende methode om lichte verstoppingen te verwijderen, is door kokend water met een flinke hoeveelheid zout in de afvoer te gieten. Het zout helpt bij het losmaken van vet- en zeepresten, die zich hebben opgehoopt in de leidingen. Herhaal deze stap meerdere keren als de verstopping niet meteen verdwijnt.

2. De gootsteenontstopper

Een traditionele gootsteenontstopper, ook wel bekend als de rubberen ontstopper, is een handig hulpmiddel om vastzittende voorwerpen of vuil te verwijderen. Plaats de zuignap over de afvoeropening en duw en trek krachtig om druk te creëren die de verstopping kan losmaken.

3. Baking soda en azijn

De combinatie van baking soda en azijn is een milieuvriendelijke manier om een verstopte afvoer aan te pakken. Giet een kopje baking soda in de afvoer en voeg vervolgens een kopje azijn toe. Het resulterende chemische proces zal bruisen en schuimen, waardoor vuil en afzettingen worden losgemaakt. Laat het mengsel 1 uur inwerken en spoel de afvoer daarna door met kokend water.

Deze tip kwamen we al eerder tegen in het artikel over verstopte wc ontstoppen.

4. De ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer, ook wel een loodgietersslang genoemd, is nuttig bij hardnekkige verstoppingen die niet met een ontstopper worden verholpen. Steek de veer in de afvoer en beweeg deze voorzichtig heen en weer om de verstopping te doorbreken en te verwijderen.

5. Soda en heet water

Soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, kan ook worden gebruikt om een verstopte afvoer te ontstoppen. Meng een kopje soda met een liter heet water en giet het mengsel langzaam in de afvoer. Laat het een paar uur inwerken en spoel het dan weg met kokend water.

De tekst gaat onder de video verder >>

6. De afvoerreiniger

Voor ernstige verstoppingen kun je een afvoerreiniger gebruiken die speciaal is ontworpen om vuil en vet op te lossen. Volg de instructies op de verpakking en zorg ervoor dat de kamer goed wordt geventileerd tijdens het gebruik van deze chemische stoffen.

7. Haakjes en tangen

Soms kunnen kleine voorwerpen, zoals haarspelden of sieraden, de oorzaak zijn van een verstopping. Gebruik een tang of haakje om voorzichtig in de afvoer te vissen en eventuele vastzittende objecten te verwijderen.

Er zijn ook speciale afvalgrijpers/grijphulpen die magnetisch zijn.

8. Ontstoppingsmiddelen op basis van enzymen

Enzymatische ontstoppingsmiddelen zijn veilig voor het milieu en effectief bij het afbreken van organisch materiaal, zoals haar en voedselresten. Giet het enzymatische product in de afvoer volgens de instructies op de verpakking en laat het enige tijd inwerken, voordat je het wegspoelt met water.

9. Voorkomen is beter dan genezen

Om verstopte afvoeren te voorkomen, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Gebruik bijvoorbeeld een afvoerzeefje om haar en grotere deeltjes op te vangen, vermijd het doorspoelen van vet en olie, en spoel regelmatig kokend water door de afvoer om opbouw te voorkomen.

10. Professionele hulp

Als alle bovenstaande methoden falen of als je te maken hebt met een terugkerend probleem, is het raadzaam om een professionele loodgieter te raadplegen. Zij beschikken over geavanceerdere apparatuur en expertise om hardnekkige verstoppingen op te lossen en je afvoersysteem weer optimaal te laten functioneren.

Bekijk van te voren goed de beoordelingen over de vakman, om te voorkomen dat je een beunhaas inhuurt of een veel te hoge rekening krijgt. Heel veel succes!

Meer over: