Ga naar de inhoud

Verstopte wc ontstoppen? 10 doe-het-zelf tips

Update:

Niets kan een dag meer verpesten dan een verstopte wc. Het is alsof je toilet wraak neemt voor alles wat we erin stoppen. Wat zijn de veelvoorkomende oorzaken van een verstopte wc?

Een verstopte wc wordt vaak veroorzaakt door een overdaad aan toiletpapier. Andere boosdoeners zijn opeenhopingen van haar, zeepresten of ongelukkig gevallen voorwerpen, die een ongewenste blokkade vormen.

Veelvoorkomende oorzaken verstopte wc

  • Teveel wc papier gebruikt
  • Vastzittend voorwerp
  • Tampons, maandverband of luiers
  • Een prop in de hoofdleiding
  • Een kapotte leiding
  • Grondverzakking

Verstopte wc ontstoppen? 10 handige tips!

Bekijk punt 10 in dit artikel: Vaatwastablet een wondermiddel? 20 slimme trucs waar je ze nog meer voor gebruikt.

1. Vul de wc met heel veel water

Zodra je merkt dat de wc verstopt is, wacht niet tot het een complete chaos wordt! Neem onmiddellijk actie. Vul de wc-pot met water tot vlak onder de rand. Wacht dan enkele seconden en observeer hoe het water langzaam wegloopt. Dit creëert een kleine schrikreactie, die vaak de verstopping helpt los te maken. Hierdoor spoelt (hopelijk) het wc-papier, ontlasting en andere boosdoeners weg. Doe dit niet meer dan 1 keer, om overstroming te voorkomen.

2. Verstopte wc ontstoppen met de magische wc-borstel truc

Wist je dat een wc-borstel meer doet dan alleen poetsen? Als het doorspoelen alleen niet helpt, probeer dan deze truc. Spoel de wc door totdat het water bijna de rand bereikt (pas op voor overstromingen!). Neem dan de wc-borstel en beweeg deze snel op en neer in de afvoer, alsof je een toverspreuk uitspreekt. Bij de 11de keer, trek je de borstel er snel uit. Magie of niet, deze methode kan wonderen verrichten bij eenvoudige verstoppingen.

3. Kokend water (aanval)

Kokend water kan een krachtige bondgenoot zijn in de strijd tegen verstoppingen. Giet 6 tot 10 liter kokend water in de wc-pot. Laat het water een paar minuten inwerken en probeer dan met een gootsteen zuignap krachtig te bewegen in de pot. Het hete water helpt bij het losmaken van vet, zeepresten en andere opstoppingen. Wees voorzichtig met deze methode als je een wc hebt met plastic onderdelen of als je vermoedt dat je wc-pot niet hittebestendig is.

4. De betrouwbare ontstopper

Een klassieker onder de ontstoppingsmiddelen is de ouderwetse ontstopper. Sluit de afvoer goed af met de ontstopper en geef een paar krachtige pompen. Zorg ervoor dat er voldoende water in de wc-pot zit, zodat de ontstopper een goede afdichting kan maken. De druk die je creëert, kan vaak de verstopping doorbreken en de boel weer laten doorstromen.

5. Toilet doorspoelen met hogedrukspuit

Bij deze methode van ontstoppen geldt: doe het alleen als je er al ervaring mee hebt of 1 of 2 rechterhanden hebt. Leid de spuit zo diep mogelijk in de wc en spuit met water. Het werkt het beste as je een speciale reinigingsmodule op de hogedrukspuit hebt zitten. Deze kop maakt het mogelijk om door de verstopping heen te vreten, waar het normale uiteinde van je hogedrukreiniger dat niet kan.

Top 10 best verkochte ontstoppingsmiddelen

6. De natuurlijke krachtpatsers

Waarschijnlijk weet je dit al, maar natuurlijke middelen zijn verrassend effectief. Giet een mengsel van baking soda en azijn in de afvoer en laat het een paar uur inwerken. Dit veroorzaakt een bruisend effect dat vaak helpt tegen kleine verstoppingen. Spoel dan na met heet water.

7. Verstopte wc ontstoppen met ouderwetse wc-slang of trekveer

Geen zorgen, we hebben het niet over een echte slang! Een wc-slang is een flexibele, langwerpige rubberen buis die je in de afvoer brengt om verstoppingen te doorbreken. Beweeg de slang voorzichtig heen en weer, terwijl je deze naar binnen duwt.

Naast de wc-slang bestaat ook de trekveer. Aan het uiteinde van de stang hangt een veer. Door de lange steel in de leidingen of afvoer te brengen, zet je kracht op de verstopping. Met het hendeltje haal je de ontstoppingsveer snel terug naar boven en trek je eventueel vuil mee.

Vandaar de bijnaam trekveer

TIP: huur een wc-slang of trekveer bij een bekende bouwmarkt voor 1 dag.

8. De klerenhanger als ontstopper

Geen ontstopper of wc-slang bij de hand? Begrijpelijk en geen probleem! Pak een metalen kledinghanger en recht deze uit. Vorm een kleine haak aan het uiteinde en gebruik het als een doe-het-zelf ontstopper. Voorzichtigheid is geboden om krassen in de toiletpot te voorkomen.

9. De reinigende enzymen

Ook enzymatische reinigers (biologisch) helpen bij het oplossen van organische verstoppingen, zoals haar en zeepresten. Giet een enzymatische reiniger in de afvoer en laat het volgens de instructies inwerken. Spoel vervolgens grondig met water.

10. De laatste redding: bel de expert

Als alle bovenstaande tips niet werken en je verstopping een onverzettelijk monster blijkt te zijn, is het tijd om de loodgieter te bellen. Soms is professionele hulp nodig om de diepste geheimen van een verstopte afvoer te onthullen. Lees wel van te voren de beoordelingen, om een torenhoge rekening te voorkomen. Er zitten helaas wat oplichters tussen.

De verstoppingsdans

Om de lucht een beetje te klaren hebben we nog een feestelijke tip: Geef jezelf wat ruimte om te bewegen en doe de ‘verstoppingsdans’! Ja, je leest het goed. Gebruik een gootsteen zuignap in plaats van een wc-ontstopper. Plaats de zuignap stevig over de wc-pot opening en beweeg het op en neer met snelle, ritmische bewegingen. Kan je mooi zeggen dat je de verstopping hebt weg-gedanst.

Tekst gaat onder de video verder >>

Wc-ontstoppen met een plopper

Succes! Heb je ook een gele toiletbril? Zo maak je hem schoon!

Meer over: